Tartışma:Teoman

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: İbrahimmetin tarafından 3 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Haritası başlığına

Yanlış olan bilgilerin silinmesi[kaynağı değiştir]

Eski (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Teoman_%28lider%29&oldid=3416409) halindeki bilgiler bütün büyük basılı ansiklopedilerde de bu şekilde yazıyor. Eski halinde, Metenin tahta geçiş hikayesinin de Türk Tarih Kurumu yayınında anlatıldığından bahsedilmiş. Dolayısıyla yanlış bilgiler silindi diye kestirip atmadan önce tartışmakta fayda var.--Bruno ileti 19:26, 25 Mayıs 2008 (UTC)

hiung-nu tanhuluğu[kaynağı değiştir]

ilk cümledeki hiung-nu tanhuluğu tabirini bir Türk yazar daha evvel kullanmamış ise bu bir özgün araştırmadır. tanhu-luk kelimesini kullanmış bir Türk yazar bulamadım. Ayrıca kullanmış bile olsa üzerinde anlaşılıp fikir birliğine varılmış bir ifade değil. İngilizce kaynaklarda da geçmiyor. tanhu-luk tanhu kelimesi türkçe yapım ekiyle türetilmiş bir kelime. Bu üretilmiş kelimenin geçtiği kaynaklar gösterilmezse VP:ÖAY kuralı gereğince kaldırılmalıdır. Kaynağı gelen kadar maddeye yanlış şablonu koyuyorum. --Bruno ileti 17:21, 26 Mayıs 2008 (UTC)

Türkiye Cumhuriyeti Haritası[kaynağı değiştir]

Hun devletinin sınırlarını gösteren haritada Türkiye Cumhuriyetinin günümüz sınırlarında kasıtlı olarak bir hata yapılmış. Ermenistanın sözde kendisine ait olduğunu söylediği bazı doğu illerimiz Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından kesilip alınmış. Haritayı düzeltin lütfen.

Bilerek yapılan bir şey yok .. dikkat ettiysen Bakü bile haritada yok.. İbrahimmetin (mesaj) 21.14, 28 Aralık 2020 (UTC)Yanıtla

Teoman Dönemi ve öncesi ?[kaynağı değiştir]

Teoman ve babası Tuvu Tanhu Hakkındaki tartışmaların çok uzun olacağı, tarihin coğrafya üzerinde net kaynaklı bilgilerin kesinlik kazanmadığı , Çin kaynaklı bilgiler Çin'li yazarlarca menfi bazı yazarların müspet yorumlanarak tarih kitaplarına nakledildiğini biliyoruz. Fakat Türk Tarih Kurumu'da bize net bir belgeli bilgi sunmamakla birlikte coğrafyada uzun süre araştırma yapan Türk yazarlarını bir tarafa atıp Çin yazarlarını tercih ettiği görülmektedir. Hun tarihi ile ilgili araştırmaların günümüzde farklı görüşlerde makale ve araştırma yazıların havada uçtuğu dönemde dikkate alınacak yazarların bile araştırması kopyala yapıştır niteliğinde olduğu sanılmakta olduğunu düşünmekteyim.. Peki biz Documentary nasıl ulaşabileceğimiz hakkında bile pek bilgi sahibi değiliz.! Oysa ki aynı coğrafya üzerinde yaşamış bu kitleler yerleşik düzen içerisinde kalmayıp joğrafyanın Demografik yapısını değiştirmiş tarihin derin sayfalarında izlerin bulunduğunu bilmekteyiz. Ama bunu bilimsel çalışmalar ve araştırmalar neticesinde bulmak mümkün. Bilim adamlarının bile bu tarihle yapmış olduğu tez'lerin Asya topraklarına ziyaretleri bile turizm amaçlı olduğunu çıkarmış olduğu kitaplardan anlaşılmakta. Bir hafta Holıday ve sonrası 160 sayfa kitap sonrası muallakta kalan tarihi geçmişi öngörmeniz mümkün değildir. Belkide yüzlerce araştırma tez konusu olmuş (Türk ve Hun- Tarih öncesi Asya toplulukları) tarihi önem arzeden Mete ve öncesi Hun liderleri hakkında en önemli vurguyu yapan Kazım Mirşan kitapları, belgesel yönetmeni Tekin Gün notları buradan , Ahmet Haldun Terzioğlu Hikaye kitaplarından,Reha Oğuz Türkkan ve Türk tarihçi yazar Oktan Keleş araştırmalarından daha çok bilgiye sahip olabiliyoruz.Çünkü bölgede geniş ve kapsamlı araştırmacılar yabancı seyyah ve yukarıda belirttiğim araştırmacıların bu tarih için daha fazla enerji harcadıkları yazdıkları kitap ve makalelerden görünüyor. Nerden anladınız derseniz..! Vikipedi ve kaynakları bunu doğrular nitelikte.(Bazen destansı öyküler ve hikayeler tarihin karanlıklarda kalmış izlerine ışık tutar, yaklaştırır) , Baybarslı 15.08,1 Ekim 2020 (UTC)