Tartışma:Türkleştirme

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Horasan Erenleri hakkındaki içerikte, kaynak düzenlenmesi henüz hazırlanmamıştır. Şu an için herhangi bir gerekçeyle belirli konular hakkında dayanak gösterilmemelidir. Bu imzasız yazı Zaferreis (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kaynakça İngilizce Viki ise bu madde özgün araştırmadır. Çünki orda da öyle. Takabeg ileti 11:00, 14 Temmuz 2009 (UTC)

türkifikasyon nedir? türkçe değildir çıkarılmasını talep ediyorum. Bu imzasız yazı 88.243.4.197 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Türkleştirme[kaynağı değiştir]

Türkleştirme bir toplumun veya kişinin gönüllü olarak yaşadığı bir değişim süreci değildir. Türkleştirme ve benzeri asimilasyon hareketleri devletin dayatması ile olur. Türkleşme ise kendiliğinden gelişen doğal bir süreçtir. Türkleşme, Türk halkları ile iç içe yaşayan halkların zamanla erimeleriyle yaşanmıştır. Devlet zoruyla asimilasyon ise son 80-90 yıl içinde Türkiye Cumhuriyetinde meydana gelmiştir. Sayfa adı genel göz önüne alındığında Türkleşme olarak değiştirilmelidir. Türkleştirme sayfası ise Türkiye temel alınarak oluşturulmalıdır. esc2003 12:27, 16 Eylül 2011 (UTC)

Evet arada nüans farki var gibi, birlikte ele alinmislar nedense. Ilk basta din degistirme, ve devletin dilini benimsiyerek oturan turklesme, daha sonra Osmanlida da yer yer politika halini almistir, Karamanli Ortodokslari ele alicak olursak, 13. asir olmali turklestirme. a.nailov 20:13, 12 Mayıs 2014 (UTC)

Anadoluda Türkleşme bölgeden bölgeye göre değişkenlik gösterir.Asimilasyon toplumdan topluma veya coğrafyadan coğrafyaya fark eder.Kimi topluluklar dinlerini değiştirirken kimileride dillerini değiştirmek zorunda kalmıştır.Türkleşme ve Türkleştirme yukarıdaki yorumda olduğu gibi farklı şeylerdir.Örneğin aşağı Balkanlar ve Doğu karadeniz bölgesi Osmanlı dönemimde sınır bölgeleri olduğundan dolayı Türkleştirme ve Türkleşme bir arada yaşanmıştır.Osmanlının asimile etme ve Türkleştirme politikası resmi olarak yoktu fakat toplumları asimile olmaya kanun,vergi, toplumsal yaşam ,gibi konularda oldukça sert politika izlemesinden vede derebeylerinin uygulamalarına göz yumması toplulukları asimile olmaya mecbur bırakmıştır. Çoğu insan sorar neden anadoluya çekik gözlü gelen Türkler pala bıyıklı ve koca gözlü oldu.acaba anadolu insanı türkleştimi Bir kere Türkler anadoluya geldiklerinde zaten çekik gözlü değillerdi istisna türkmen ve yörük grupları hariç hemen hemen hepsi farslarla taciklerle azerilerle karışmış vede direk orta asyadan göç etmemişlerdi anadoluya.Aslında anadoluda yaşayan halkın dediğim gibi asimile edilen veya olan yanları farklı bugün trabzonda yaşayan oflu mollaların 150 yıldır Türkçe konuşan Rum dedeler olduğunu herkes bilir.veya bölgedeki Laz, Gürcü, Hemşin, Rum, Poşa kimlikleri halen daha mevcut.sonuçta bu topluluklar bazı etnik özelliklerinden gelen bir çok şeylerini kaybetmiş olabilirler.fakat halen daha kendi etnik kimliklerinin bilicindeler ve öyle görülüyorlar.Kısacası asimilayonunda bazı oluşum ve sınırları var--78.164.163.4 04:03, 28 Temmuz 2012 (UTC)

gönüllü türklesenler basligi[kaynağı değiştir]

Ziya Gökalp'i doguran ve büyüten ailesi Türk kültürü ile mi yetistirmistir? Ziya'nin Diyar-i Bekir'deki ve dahi diger sehirlerdeki hayatina dair kaynaklar var midir? a.nailov (mesaj) 11:32, 20 Mart 2015 (UTC)

türk dogmayip türk ölenler bi kesim wikipedistlerce kaldiriliyo[kaynağı değiştir]

feyz almak icin daha iyi yazilmis wikipedia sayfalarina (Notable individuals who voluntarily Croatised) basligi) bakmaliyiz, tartismasiz bicimde türk dogmiyanlarin türkcülük yaparak hayatini gecirdikten sonra türk olarak ölmelerini bilgilere eklememek nedir degistiren sahislar cevap versin bekliyom. türkce wikipedide yazmak belli bi fikrin tekelinde olamaz. a.nailov (mesaj) 15:54, 22 Mayıs 2015 (UTC)

Dersim konusu hakkında[kaynağı değiştir]

Dersimde bir türkleştirme çabası olduğu düşüncesi tamamen yanlıştır.Dersime hiçbir Türk iskanı olmadı hep Zaza-Alevi olarak kaldı.Dersim isyanı ya da katliamı bir Türkleştirme politikası olayı değildir.Tamamen taraflı bir şekilde yazılan dersim içeriği silinmelidir. okanfan unknowledge (mesaj) 04:17, 13 Temmuz 2015 (UTC)

Gönüllüce Türkleşen önemli kişiler kısmı[kaynağı değiştir]

Gönüllüce Türkleşen önemli kişiler başlığı Türk olmayıp sonradan kendini Türk hisseden veyahut farklı bir etnik kökenden gelip Türk kültürü ile yetiştirilmiş kişiler için kullanılabilir ancak Ziya bey bu iki gruba da uymamaktadır kendisi atadan Türk'tür. Kendisi baba tarafından etnik olarak Türk ırkına sahip olduğu için kendisi hakkında "Türkleşen" diye bahsedilmesi kasten hatalı bilgi verme oluyor. — Bu imzasız görüş ZeusAmmon1 (mesajkatkılar) tarafından 19.59, 5 Eylül 2021 (UTC) (UTC) tarihinde eklenmiştir.[yanıtla]

ziya gökalp'in etniğine ilişkin söylediğiniz kesinlikte bir durum olmadığı yazıyor maddesinde. başka kullanıcılardan da görüş alınabilir. --kibele 19.26, 7 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Tabii alınabilir ancak her önüne gelenden de görüş almak pek doğru olmaz. Bildiğiniz uygun biri var mı yoksa ben kaynak atayım mı? ZeusAmmon1 (mesaj) 09.02, 12 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]