Tartışma:Türkiye'de Yahudilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İsrail (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İsrail maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İsrail kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkmeneli konuşan kediler (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkmeneli konuşan kediler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkmeneli konuşan kediler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

%99.9 musluman bir ulke?[kaynağı değiştir]

Yazida %99.9'u musluman bir ulke yazilmakta,bunun kaynagi nedir? Dogrusuyla duzeltilmelidir.--Wxau-qss 04:27, 29 Nisan 2009 (UTC)

Türk Yahudileri[kaynağı değiştir]

Maddeye doğru başlık olan "Türk Yahudileri" her nedense esirgenmiş (muhtemelen sonradan değiştirilmiştir) olduğundan, bilgi kutusu anlamsız kalmış. Eğer maddemiz "Türk Yahudileri"ni değil -anlamının ne olduğunu tam kavrayamadığım- "Türkiye'de Yahudiliği" (sic...) anlatıyorsa, kutudaki İsrail ve ABD'deki nüfus bilgileri tamamen yersiz. Silinmeleri gerekiyor. --E4024 (mesaj) 12:45, 10 Nisan 2014 (UTC)

2006'da Türk Yahudileri>Türkiye'deki Yahudiler değişikliği, 2007'de ise Türkiye'deki Yahudiler>Türkiye'de Yahudilik değişikliği yapılmış.--RapsarEfendim? 13:01, 10 Nisan 2014 (UTC)
Değişiklik özetlerindeki hikmetler, aradan geçen sürede az da olsa bir gelişme kaydolunduğunu gösteriyor. --E4024 (mesaj) 13:28, 10 Nisan 2014 (UTC)

"Türkiye'de Yahudilik"[kaynağı değiştir]

Bu madde Anadolu'da binlerce yıllık Yahudîlik'in tarihini inceliyorken, maddenin başlığının "Türkiye'de Yahudilik" olması bilimsel anlamda bir yanlıştır. Sözkonusu tarih, henüz ortada "Türkiye" yokken başlamış, "Türkiye'de Yahudilik" ne anlama gelebilir ki? Haa, "Türkiye'de Yahudilik" diye müstakil bir başlık açılır ve Türkiye Cumhuriyeti'nde yahudilerin tarihi incelenir, o zaman bu başlığın bir anlamı olur.

Öte yandan; bu başlık altında çok basit yazım ve imlâ yanlışlarının düzeltilmesinden ibâret değişiklikler yaptık. Çok basit, ilkokul seviyesindeki yanlışlıkların düzeltilmesinden ibâret bu değişiklikler, gerekçe gösterilmeden, güyâ bir "dil devriyesi" tarafından, kuvvetle muhtemeldir ki kişisel hırslarla geri alınmış. Örneğin;

"imparator" özel isim değildir, Türkçe'de küçük harfle yazılır. "müslüman" özel isim değildir, Türkçe'de küçük harfle yazılır. "yahudi" özel isim değildir, Türkçe'de küçük harfle yazılır. "cami" özel isim değildir, Türkçe'de küçük harfle yazılır. "havra" özel isim değildir, Türkçe'de küçük harfle yazılır. ve sâir...

Aynı avamlıklar misal Alevilik ile ilgili ya da siyâsî, dinî ve sâir kişi ve kuruluşlarla ilgili maddelerde de görüldü. Sırf kişisel hırslar sebebiyle, "sen mi, ben mi" yanlışta ısrar etmek, doğruyu kabul etmemek, doğrusunu öğrenmemekte inat etmek, kısaca ahmaklıktır ve ne yazık kî "vikipedi" doğru ve sahih bilgi kaynağı olmaktan uzak, bu ahmaklıkların hakimiyeti altında...Nedim Gayet Bir 13:35, 9 Ekim 2014 (UTC)

Yahudi vs. yahudi --Veryaz 20:39, 9 Ekim 2014 (UTC)

Başlığın "Türkiye'de ki Yahudiler'in tarihi" veya "Yahudiler'in Türkiye'de ki tarihi" olması daha doğru olmaz mı? Zira, İngilizce wikipedia'da Yahudiler için tüm makaleler böyle: Yahudileri…'daki tarihi diye başlıyor başkıklar İngilizce'de. Bence de en doğrusu öyle.--Joachim 616 (mesaj) 20.41, 25 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Makale başlığı[kaynağı değiştir]

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, Bosna-Hersek'teki Yahudilerin tarihi, Irak'taki Yahudilerin tarihi, İran'daki Yahudilerin tarihi…gibi birçok makalenin (maddenin) başlığı, doğru olarak "…'daki Yahudilerin tarihi" şeklinde bitiyor. Yahudi diasporasını ele alıyor bu makaleler. Neden buranın ismi farklı!?— JoachimM 22.20, 1 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]