Tartışma:Olağanüstü hâl

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Hukuk (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Türkiye'de OHAL[kaynağı değiştir]

Başka hiçbir ülkede OHAL spesifik olarak incelenmemişken Türkiye'de OHAL diye bir başlık dili ne kadar tarafsız olursa olsun VP:MİLLİ ihlali oluşturuyor. Aynı ihlali Ermenice Vikipedi'de Ermenistan'da OHAL diye bir şey açsalar o da yaratır: "Farklı dillerde içerik sunmaları onları o dillerle bağdaştırılan millet veya devletlerin ansiklopedisi kılmamaktadır." -MHIRM. 07:14, 4 Ocak 2017 (UTC)

Var olan içeriği silmek yerine neden diğer ülkede dair alt-başlıklar açmıyoruz o halde? --Ahmet Turhan (mesaj) 08:17, 4 Ocak 2017 (UTC)

Yaygınlığı açık ara OHAL olarak görünüyor, değiştirilmeli.. --kibele 19:03, 31 Mart 2017 (UTC)

Bundan tam olarak emin değilim, YGS gibi bir durum olduğunu düşünmüyorum burada. Olağanüstü hâl aynı zamanda hukuki bir terim değil midir? Hukuk literatüründe OHAL olarak kullanımı daha yaygın mıdır? Gördüğüm kadarıyla akademik literatürde OHAL olarak kullanıldığı gibi ([1]) açık hali de sıkça kullanılmakta ([2] bu hukuk makalesinde kısaltma direkt geçmemekte). Burada anahtar noktanın, "olağanüstü hal" kullanımıyla belirtilenin "OHAL" kadar net olarak anlaşılması olduğunu düşünüyorum; bunu YGS, TÜBİTAK, KCK ve hatta GAP gibi örnekler için söyleyemeyiz. Buna dayanak olarak çokça çoğaltabileceğim şu gibi örnekleri gösterebilirim; bu gibi bir değişikliğe gitmemiz için kısaltmanın metin içinde egemen kullanım olması gerek kanımca, buradaysa beklenenin aksine metin içinde tamamen "olağanüstü hal" kullanımı mevcut ([3] [4] [5]). Benzer örnekleri mesela YGS için göremeyeceğimizi düşünüyorum. Özellikle Türkiye dışındaki ülkelerle ilgili haberlerde "OHAL" kısaltması kullanılmadan da sıkça uygulamadan bahsedildiğini, başlıkta "OHAL" kullanılıp metinde "olağanüstü hal" diye geçmesinin de diğer ülkelerden bahsedilirken yaygın olduğunu vurgulamam lazım, bkz. Cezayir: [6] [7] [8]. Bu noktada VP:MİLLİ'ye dair de endişelerim var. Kısacası sırf yaygınlık farkı yeterli değil, "maddenin konusunun hemen hemen her zaman bu kısaltmalar ile adlandırılması" gerek yönergeye göre, ve bu olmadığı sürece de yönerge gereğince açık kullanımı tercih etmeliyiz. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13:40, 3 Nisan 2017 (UTC)
Tartışma:Türkiye'de olağanüstü hâl'de konuşmamız gerekiyor bunu, bunun genel bir madde olduğunu atlamışım.. --kibele 14:16, 9 Nisan 2017 (UTC)
açık adları yeğleyin... -MHIRM. 06:02, 15 Nisan 2017 (UTC)
@Kibele, değişiklik önerisinin bu maddeden ziyade orayla ilgili olduğunu çıkarıyorum bu yorumunuzdan, bu doğrultuda bu maddeden şablonu kaldırıyorum. Herhangi bir çekinceniz varsa geri almaktan çekinmeyiniz. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 12:30, 15 Nisan 2017 (UTC)
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
420.000 ve 629.000. İkisi de yaygın, her zamanki gibi ansiklopedik bilgi olarak açık adın kullanımının doğru olduğunu düşünüyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:04, 2 Ekim 2017 (UTC)