Tartışma:Mahatma Gandi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Mohandas Karamçand Gandi sayfasından yönlendirildi)
Eski seçkin maddeMahatma Gandi, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 40. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 15. Hafta 2012 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 32. Hafta 2016 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
  • Maddenin adının Türkçe'de okunduğu ve bilindiği şekliyle yani 'Mohandas Karamçand Gandi olarak değişmesi daha iyi olmaz mı? --Mskyrider ileti 20:19, 28 Şubat 2008 (UTC)

Benim bakındığım kaynakların hepsinde farklı olarak yer almış:

  • Meydan Larousse : Mohandas Karamsand Gandhi
  • Dünya Tarihi William H. McNeill, Çev.Alaeddin Şenel: Mohandas Karamçand Gandi
  • Kısa 20. Yüzyıl Eric Hobsbawm, Çev.Yavuz Alogan: ilk iki isim bulunmuyor sadece Gandi diye geçiyor--Machiavelli' msj 21:31, 16 Mart 2008 (UTC)

Gandhi şeklinde yazılış İngilizce yazım tarzıdır, Türkçe yazarken h harfine gerek yoktur; Gandi olmalıdır. Maddenin adı da dolayısıyla Mohandas Karamçand Gandi şeklinde değiştirilmeli ve Gandi'den de buraya yönlendirme yapılmalıdır. Saygılar, --Metal Militia ileti 14:16, 18 Mart 2008 (UTC)

Katılıyorum. Latin alfabesi olmadığı durumlarda Türkçe okunuşları yazılıyor. Hatta bir de örnek vereyim :) Peter İlyiç Çaykovski --Math34 18:22, 18 Mart 2008 (UTC)
  • Pasifizm maddesinin çevirisini yapan kişi olarak, Gandi isminin yazılışının bir an önce sonuçlandırılmasını bekliyorum... Bence de Gandi daha uygun, daha doğru olur. Türkçede genel kural bunu gerektiriyor. Ancak bu kural konmadan önce/bu kuraldan habersiz olarak/bu kural ihlal edilerek/bu kuralın uygulanması zor olduğunda bazı özel isimler İngilizce veya başka bir Batı dilinde yazıldığı gibi Türkçeye aktarılmış bulunuyor. Bir kez yerleştirken sonra bunları tasfiye etmek zor. En iyisi baştan doğrusunun yerleşmesini sağlamak. Gandi ismi -ne yazık ki- Türkiye'de çok yaygın bilinen bir isim değil henüz. Dolayısıyla, doğru yazılışını yerleştirmek için henüz geç olmayabilir. --Güvercin58 10:32, 20 Mart 2008 (UTC)
  • metnin içinde de çokça geçtiği ve hepsinin değiştirilmesi için topluluğun karar vermesinin doğru olduğunu düşündüğüm için karamçand değişikliğini yaparken gandhiyi bırakmıştım. bence de gandi uygundur. --kibelemesaj 08:48, 20 Mart 2008 (UTC)
  • Kesinlikle Gandi olmalı. Madde adı olarak sadece Gandi ismi kalmalı. Türkçede böyle yerleşmiş bir kullanım vardır çünkü. Aynı zamanda diğer türlü kullanımı Türkçenin dil kullanım kurallarına aykırı olur.--TOBB ETÜ'lü geri döndü. 17:27, 20 Mart 2008 (UTC)
  • Bence de "Mohandas Karamçand Gandi" daha uygun bir isim olacaktır, ancak bütün farklı çeşitlemelerinden redirect atamak gerekli. Khutuckmsj 23:00, 20 Mart 2008 (UTC)