Tartışma:Küçük kumru

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Kuşlar (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kuşlar maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kuşlar kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Başlık sorunu[kaynağı değiştir]

Bu kuş türü ötüşünden dolayı "Gülen kumru" (İngilizce madde: Laughing dove) olarak adlandırılmaktadır. Fakat mevcut maddenin içeriğinde ve başlığında küçük kumru olarak adlandırılmış ve bu maddenin başlığı Gülen kumru olması gerekirken, o maddenin de hatalı biçimde başlıklandığı görülmektedir.


Çözüm önerisi

  • Halihazırdaki "Gülen kumru" maddesinin başlığının "Avrasya yakalı kumru" olarak değiştirilmesi,
  • Ardından tartışmaya konu olan bu madde (Küçük kumru) başlığının "Gülen kumru" olarak yeniden adlandırılması uygun olacaktır.
@Bucxy Merhabalar, düzenlemelerinizi şimdi gördüm. Türkçe kaynaklarda da bahsettiğiniz kuşlar "Avrasya yakalı kumru" ve "gülen kumru" şeklindeler mi?
Ayrıca maddelerde kullandığınız şablonlar yanlıştı, düzelttim. Kullandığınız şablonu diyez işareti (hashtag) gibi bazı karakterleri teknik nedenlerden ötürü sayfaya koyamadığımız zamanlarda kullanmaktayız. ahmetlii mesaj katkılar 17.17, 18 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
Merhaba @Ahmetlii, ilgi ve bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Doğrudur, Türkçe kaynaklarda bu şekilde ifade edilmektedir. Fakat şuna şahit oldum, bu maddeler uzun süre yayında mevcut yanlış halleriyle kaldıkları için bazı websitelerinde referans gösterilerek bilgiler ve ilgili benzer görseller eşleştirilerek kullanılmış. Bu hatanın nasıl oluştuğunu ve bunca zaman fark edilmemiş olması da ayrı bir tartışma konusudur. Bizler her ne olursa olsun, insanlara doğru bilgiyi tarafsız bir dille anlatmaya çalışırken, gerekli düzeltmeleri de ivedilikle yaparak ansiklopediye katkı verenlerin nasıl titiz bir çalışma içerisinde olduklarını bizzat göstermiş ve kanıtlamış olalım. Bucxy (mesaj) 04.02, 19 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
@Mskyrider? Nanahuatl? 05.11, 19 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
  • Spilopelia senegalensis türünün Türkçe yaygın adı "küçük kumru", Streptopelia decaocto türünün Türkçe yaygın adı "kumru". Bu makalede küçük kumrunun Türkiye'deki dağılımı hakkında bilgi mevcut. TRAKUS'a da bakılırsa bu iki ad teyit edilebilir. Dolayısıyla maddenin adının "küçük kumru" olarak kalması ve içeriğinde yapılan "gülen kumru" ifadelerinin değiştirilmesi iyi olur. Gülen kumru maddesinin adının nasıl değiştirileceği biraz daha karmaşık olabilir. Yaygın adı kumru, ama kumru maddesi daha geniş anlamlı kullanılmış. Madde adı Latince adıyla da değiştirilebilir, kumru maddesi kaldırılarak bu adlandırma da yapılabilir.
Mskyrider ileti 05.30, 19 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]