Tartışma:Enver Paşa/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Fvrqhan tarafından 4 yıl önce unvanlar başlığına

Gökoğuz Enver Paşa

Enver Paşa'nın Gökoğuz kökeni hakkında bilgi eksik.

Halk edebiyatında Enver Paşa???

Bu şiirler niye burada anlamadım açıkçası. Çok gerekiyorsa, ayrı bir başlık açılabilir bu bölüm bir kişiliğin başlığının altında ölümünden sonra yazılan ağıtın bulunması konu ile ilgisiz ve yanlı bir görüntü veriyor. Sizin görüşünüz? - gminef

Mareşal Goltz Paşa'nın Düşünceleri

Harbiye Nazırı Mirliva Enver Paşa ile düştüğü anlaşmazlık yüzünden Irak’a 6. Ordu komutanı olarak gönderilen ve orada Britanya İmparatorluğu Mezopotamya Ordusunu İngiliz tarihinin o güne kadarki en büyük askeri bozgununa uğratacak olan Osmanlı ve Alman Mareşali Goltz Paşa günlüğüne Enver Paşa'nın Sarıkamış Harekatı ile ilgili olarak şöyle yazmıştı: “Kafkasya’da maalesef kendilerini Napolyon Bonapart zanneden ve cahil yetişen birçok adam var. Bunlar, ordularına güçleriyle bağdaşmayan görevler vermişler ve bu yüzden ordularını büyük zarara uğratmışlardır.” [1]

--78.190.18.131 13:26, 4 Ocak 2009 (UTC)

Enver paşanın aldığı madalyalar

Enver Paşanın kazandığı madalyalar nişanlar neden sıralanmamış.örneğin o dönemde Prusya-Almanya imparatorluğunun en büyük madalyası olan Pour le Mérite dahil olmak üzere devletlerin verdiği en büyük madalyaları almış birisidir sonuçta.--Kamuran otukenli 15:13, 30 Ekim 2009 (UTC)

Ölümü

Arkadaşlar biri bana açıklayabilri mi hangi Wiki doğru yazıyor.İngilizcede iki iddia var.Biri at üstünde çarpışırken kalbine kurşun girmiş, diğeri ise savaştan sonra bir köyde saklanmış bulunduğu zaman ise askerlerin üstüne saldırmaya çalışrıken ölmüş.Ama Türk Wikisi'nde üstüne havan topu düşmüş.Bu iddialardan hangisi doğru??~Kullanıcı:KazekageTR

"Üniformalar değiştirildi"

Eksik ve yetersiz ayrıca Enver Paşa'nın Harbiye Nazırlığı 1914-1918 rastlar fakat üniformalar T.C. kuruluşundan sonra rütbe ve işaretleriyle beraber değiştirilmiştir.

Bakınız: 1922: Müşir Mustafa Kemal ve Mirliva İsmet İnönü http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AtaturkAndIsmetInonuAugust1922.jpg 1923: Ferik Ali Fuat (Cebesoy), Ferik Cevat (Çobanlı), Müşir Fevzi (Çakmak), Ferik Kâzım Karabekir, Ferik Fahrettin (Altay); 2nd line: Mirliva Kazım (İnanç), Ferik Ali Sait (Akbaytogan), Mirliva Ali Hikmet (Ayerdem), Mirliva Kemalettin Sami (Gökçen), Mirliva Cafer Tayyar (Eğilmez), Mirliva İzzettin (Çalışlar), Mirliva Şükrü Naili (Gökberk); 3rd line: Mirliva Âsım (Gündüz), Albay Alaaddin (Koval), Mirliva Mehmet Sabri (Erçetin), Albay Sabit (Noyan), Albay Ömer Halis (Bıyıktay)http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Commanders_of_the_Independence_War_(Turkey).JPG

1924: edding of Kiazim (Kâzım Karabekir Pasha) and Idjlal (İclâl Hanım) in http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wedding_of_Kiazim_and_Idjlal_in_1924.jpg 1938: Mareşal Fevzi Çakmak, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fezdi_Cakmak_and_Ataturk.jpg MoonlanD 17:48, 10 Şubat 2012 (UTC)

Tam olarak derdinizi anlayamadım. Takabeg ileti 03:01, 13 Haziran 2012 (UTC)

ENVER PAŞANIN ŞAHADETİ HAKKINDA YANLIŞ BİLGİ VERİLMİŞ

Enver Paşa, rus mitralyözlerinin üzerine atıyla hucüm ederken göğüsüne mermilerin isabet etmesi sonucu şehit düşmüştür. Şahadeti cesur bir atılım ile kahramanca olmuştur.

Şahadeti konusunda silah arkadaşlarının bir anısını yayınladım, fakat illede üstüne havan topunun düşmesi sonucu şehit olduğuna inanılacak ya! Başka görüşlere bir tahamül yok ya! İşte bu yüzden buraya eklediğim yazı sinsice silinmiş. Önemli değil! İsteyen istediğine inanır, istediği kadar fanatik olabilir, inandıklarının doğruluğunu ve yanlışını tartışmaya bile gerek duymaz. Gerçek her daim gerçektir sonuçta ne kadar duyulmamazlıktan gelinsede, sansürlere uğrasada gerçek her zaman adı gibi gerçek olarak kalır.

Bir daha o yazıyı eklemeyeceğim. Eleştiriye ve öneriye tahamülü olmayan arkadaş bu yorumumuda silebilir. Rahat rahat maddesini yanlışlarıyla doğrusuyla kendi kafasına göre devam ettirsin.

eklediğiniz içerik telifli idi. tartışma sayfaları, maddenin gelişimine ilişkin paylaşımlar içindir, konuyu tartışmak için değil. söylediklerinize ilişkin kaynaklı bilgileri maddeye ekleyebilirsiniz. --kibele 19:36, 3 Temmuz 2012 (UTC)


Bunlara rağmen, mevcut madde başlığı İsmail Enver. Anladığım kadarıyla Vikipedi:Adlandırma kuralları#Unvanlara yer vermeyin'dan kaynaklanıyor. Fakat diğer paşalara bakıldığında: Hasan Enver Paşa, Talat Paşa, Cemal Paşa, Osmanlı sadrazamları listesinde sayısız paşaları (burada gereksiz lakaplar da görüyoruz) bulabiliriz. Şimdi soyadına sahip olmayan Osmanlı paşaları, beyleri, efendileri için unvanın kullanılması daha faydalı olduğunu hatta daha normal olduğunu düşünüyorum. Türkçe Vikipedi bu derecede piyasadan kopmamak lazım. Bunun yanı sıra, zaten STT'de de gördüğümüz gibi Osmanlıların adları için Mehmet mi tercih edecez yoksa Mehmed mi meselesi var. Napalım ? Bu iki konu için adlandırma kurallarına ekleme yapalım mı ? Takabeg ileti 03:01, 13 Haziran 2012 (UTC)

Bayağı bir yaygınlık farkı var, orası kesin zaten. Soyadı olmayan kişiler için istisna uygulayabiliriz bence.--RapsarEfendim? 07:23, 13 Haziran 2012 (UTC)

kraliçelerin, prenslerin de soyadları yok. onlar yalın isimleriyle dururken paşalara istisna uygulanmasını istemek doğrudan VP:TBA ile çelişiyor. --kibele 07:55, 8 Temmuz 2012 (UTC)

  • İsmail Enver adının bilinirliği ve yaygınlığı çok az. Paşa yüceltici bir unvan olmadığından TBA ile çelişmiyor. "Osmanlı generali Enver" demekle "Enver Paşa" demek arasında anlam bakımından bir fark yok. Örneğin Zeki Müren maddesini "Müziğin Paşası Zeki Müren" olarak adlandırsak, TBA ihlali olurdu. Kriter değil elbet ama hemen hemen tüm vikilerde de bu şekilde. Soylu ve hükümdarlara gelince; gerektiğinde onlarda da kullanıyoruz. Örneğin Şah Cihan maddesini sadece Cihan yapsak kimse kim olduğunu anlamaz.--Abuk SABUK msj 19:11, 22 Ocak 2013 (UTC)
  • Abuk Sabuk'a katılıyorum kesinlikle. Paşa paşadır, tarafsız da baksak taraflı da baksak paşadır o kişi.--RapsarEfendim? 23:08, 22 Ocak 2013 (UTC)
  • Enver Paşa olarak adlandırılmalı kanımca.xrazymesaj 23:49, 26 Mart 2013 (UTC)

unvanlar

bu isim, VP:STT'ye yapılan bir başvuru ile değiştirilmiş. unvanları kullanmıyoruz. konu hakkındaki tartışma sonuçlanana kadar ismin eski durumuna geri alınması gerekiyor. --kibele 07:45, 8 Temmuz 2012 (UTC)

Harbiye Nazırı Fvrqhan (mesaj) 11.52, 4 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla

Enver Paşa'nın Doğum Tarihi

Almanca ve İngilizce sayfalarda doğum tarihi olarak 22 Kasım veriliyor. Türkçe vikipedi de 22 Kasım tarihinde doğanlar listesinde. 23 Kasım'ın kaynağı nedir?

Kaynağını verdim, internette pdf olarak bulunmaktaymış, onu da ekledim. Doğum tarihi 23 Kasım'dır. Yabancı Wikipedia'lar pek çok konuda güvenilir olabilir ancak Türkiye tarihiyle ilgili maddelerde Türkçe Vikipedi bazen daha doğru oluyor. Özellikle doğum tarihleri konusunda. Eski takvim ile yeni takvim arası geçişlerde yabancı tarihçiler bazen hata yapıyor. Verdiğim kaynakta da Enver Paşa'nın doğum tarihi üzerine bu tartışma yürütülüp 23 Kasım'da karar kılınıyor.Sultan Galiyev (mesaj) 09:39, 3 Ağustos 2015 (UTC)