Tartışma:Ekrem Cemilpaşa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Selamlar. Ali Galip Olayı ile ilgili ve sırf Nutuk'a dayanarak yapıştırılan kısımlar ciddi ölçüde tarihi sıralamayı bozduğu için şimdilik kaldırdım. Bu bilgileri doğru yere tarafsızca yerleştirebilen arkadaşlarımızdan yardımları beklerim. Takabeg ileti 22:38, 26 Ocak 2009 (UTC)

Nutukta ve başka 1000 tane kitapta yazan bilgiler bunlar. Devletin valisinin resmi telgrafında yazan bilgilerdir. Diyarbakıra gittiğinden bahsedilip de orada yaptıklarından bahsetmek nasıl tarihi sıralamayı bozuyor? Açıklar mısınız? Lütfen viki kurallarına uygun davranın.--Bruno ileti 07:23, 27 Ocak 2009 (UTC)

Doğru yere yetleştirin demiştim. Yanlış yere yapıştırmamalıdır. Takabeg ileti 20:09, 27 Ocak 2009 (UTC)

Bunları yapıştırma demiyorum. 1000 tane kitapta geçmiyor da:)) Takabeg ileti 20:11, 27 Ocak 2009 (UTC)

--- Bu kısım Takabegin mesaj sayfasından alınmıştır:

Bu olayları derinlemesine incelemiştim. Ali Galip olayı ile Diyarbakırda verilen tutuklama kararı farklı. Diyarbakır tutklama kararı Haziran, Malatya (Ali galip olayı) Eylül ayında olmuş. Bunun sonucunda Diyarbakırda derneğin faaliyetlerine son verilmiş vali tarafından. ve Tutuklama kararı çıkarılmış. 3 Ay Halepte kaçak yaşamış. Yani hem derneğin faaliyetleri ile ilgili hem de Ali galip olayı ile arada 3 aylık bir süre var. Yani hem kronolojik olarak ve olay olarak ikisi ayrı olaylar. Anlatabildim mi? Hemfikir olmadığın bir yan varsa mesaj at.--Bruno ileti 06:32, 28 Ocak 2009 (UTC)

--- Diyarbakır'dan firar ve Malatya'daki olaylar farklı, tabi ki. Mesele ondan ibaret değildir. Senin aktarılan bölümün birincisi şu:

İngiliz istihbarat yüzbaşısı Covbertin Noel ile birlikte Kürt ve Ermenilerin nüfusunu araştırmak için Diyarbakır'a geldi. Burada İngilizlerin himayesinde Kürdistan kurmak için halka propaganda yaptığı için Diyarbakır Vali Vekili Mustafa Bey tarafından tutuklama kararı çıkarılınca Halep'e kaçtı. Diyarbakır vali vekili Mustafa Bey, bu ildeki Kürt Teali Cemiyeti'nin faaliyetlerine o zaman yürürlükteki dernekler kanunu gereği son verildiğini 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa'ya gönderdiği telgrafta açıklar.

Burda Vesika, 60. Çok ivedidir 360 Diyarbekir'den 8/9/1919, 13. Kolordu Kurmay Başkanı Halit imzalı telden bilgileri doğru aktarılmıyor anlaşılan. Takabeg ileti 07:48, 28 Ocak 2009 (UTC)

Bundan eski Vesika 8. Diyarbekir'den, 8/6/1919 Vürudu 14 Dokuzuncu Ordu Kıtaatı Müfettişliğine de Ekrem Cemilpaşa'nın adı geçmiyor. Vesika 60'de Diyarbekir'de İngiliz himayetinde Kürdistan teşkiline çalıştığından /(alşdgndadvzyy)takibata uğradığından Haleb'e firar eden Cemil Paşazade Ekrem... diyor. Fakat Noel ile birlikte Diyarbakır'a geldiği yazılmıyor.

İlk cümledeki Noel ile birlikte ....... bu nereden çıktı? Senin tahmininden mi? Yoksa ben mi yanlış belgeyi okuyorum? Bu sefer derinliklerine inelim mi?v.s. v.s..... Ayrıca daha sonra dan sonraki kısım Ali Galip Olayı başlık altında yazılmalıdır. Şimdi anlatabildim mi? Takabeg ileti 07:48, 28 Ocak 2009 (UTC)

  • Selam Takabeg, mesaj sayfana yazdığım yazıyı buraya aktarmışsın. Sanki tartışmaya yazmışım gibi görünüyor. Tartışma sayfasında daha resmi, mesaj sayfasında daha samimi yazıyorum. Bu konudaki bilgileri Nutukta III. Cilt vesikalar/belgelerde bulabilirsin. 15. Kolordu komutanı Kazım'ın Mustafa Kemal'e talgrafında falan yazıyor. Bilal Şimşir filan da yazmış kitabında. Kaynakları daha düzgün hale getirmek gerekiyor, bu konuda haklısın. Müsait olduğumda değindiğin yerleri düzelteceğim.--Bruno ileti 09:12, 28 Ocak 2009 (UTC)