Tartışma:Demokrasi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski kaliteli madde adayları Demokrasi, bir kaliteli madde adayıydı ama kaliteli madde kriterlerini karşılayamadı. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.

Sovyet bloğu yıkılırken Romanya ya da Macaristan'da idi tam hatırlamıyorum; tankın önüne geçmiş üniversiteli öğrenci fotoğrafını bulabilen varsa bu maddeye güzel olur..--Mach 21:26, 19 Ocak 2007 (UTC)

Şöyle bir şey olmalı--Xyzblood 21:03, 16 Haziran 2008 (UTC)
Yok bu değil, gerçi bunuda koymuştum o zamanlar ama sonra VP:AKP politikasını tecrübe edinince çıkardım. --Machiavelli' msj 21:05, 16 Haziran 2008 (UTC)

bence biraz taraflı olmuş liberal demokrasi eleştirilmeden, halk demokrasisi eleştirilmiş,dipnotlar ise daha çok liberal demokrat ve sekülarist partilerden seçilmiş.yöneticilerin bu madde ile ilgilenmesi gerekir Bu imzasız yazı Mkobas (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Amerikan İç Savaşı'nın ardından 1860'larda yapılan değişikliklerle kölelere özgürlük ve oy verme hakkı tanınması ile demokrasinin gelişme süreci içerisinde bir adım daha atılmış oldu bu ifade biraz taraflı.. Bu adım atılmamış da olabilir...1970'li yıllarda bile yanlış anımsamıyorsam, bazı eyaletlerde zencilerin otobüslerde yerleri farklıydı.. Bazı yerlere fact ekledim, bilinse dahi kaynak gerektiğini düşünüyorum.. --Boyalikus 15:57, 7 Temmuz 2008 (UTC)

Toplum içinde ırkçılığın var olması ayrı birşeydir, hatta bu ırkçılık bazı eyaletlerde yönetimi elinde bulunduranlara kadar çıkmış bile olsa... Bu metinde ırkçılık konu edilmemiştir. Sadece en temel demokratik haklardan biri olan seçme hakkından bahsedilmiş ilgili bölümde. Cümlenin taraflı olduğunu da düşünmüyorum. Cümlede bu sayede ABD demokratikleşmiştir denilmiyor. Sadece bir adım daha atılmıştır deniliyor. Sanıyorum köleleştirmenin yasaklanması ve seçme hakkının verilmesi demokratikleşme adına bir adım olduğu noktasında karşı çıkış yok. Tam olarak neye kaynak isteniyor. ABD'nin köleliği kaldırıp kaldırmadığına mı seçme hakkını verip vermediğine mi? Köle olan insanların bir sene sonra devlet memurlarını seçme ve yasa yapmada tam oy hakkının verilip verilmediği mi? Yoksa bütün bunların demokratik bir hak olup olmadığı mı? Ona göre kaynak göstereceğim. Eğer kaynaksızlık değil de tarafsızlık sorunu ise dediğim gibi taraflı olduğunu sanmıyorum. Şimdiki zamanımızdan bakıldığında çok komik gelebilir. O dönemin koşullarında yapılan demokratikleşme için bir adımdır. Küçüktür veya büyüktür okuyucunun yorumuna kalır. Zaten maddede bunla ilgili bir yorum bulunmamaktadır.
İkinci kaynak şablonu yani Ulusal Konvansiyon hükümeti yetişkin ve belli miktarda vergi veren erkeklerin oy vermesiyle seçildi. cümlesini ya benim aklımda yanlış kaldığı için (Dünya tarihi kitabı s:660 buna benzer bir cümle 1791 kurucu mesclis için geçiyor, 1792 Ulusal Konvansiyon hükümeti için bir açıklama yapılmamış) ya da yararlandığım internet kaynaklarının birinde var olduğu için (Maddeyi yazarken internet üzerinden yararlandığım kaynakları bilgisayarıma aktarmıştım, herhangi bir kaynak sorgulaması durumunda çabucak bulabilmek için ancak seçkin madde adaylığı sırasında kaynaklandırma ile ilgili herhangi bir soru, problem olmadığı için silmiştim. Yaklaşık 1500-2000 sayfadan oluşuyordu şimdiki aramalarımda ise wikipediada yazılanların dışında bir yazı bulmak çok güç) kaynaklandıramıyorum. Bunun yerine anadolu üniversitesi kaynaklı "genel oy ve iki dereceli bir seçimle iş başına geldi" diyebiliriz.
Sekülerizm ve azınlıklar altbaşlıklarına konulan kaynak şablonlarına gelince... Az önce baktım ve maddeyi genel itibariyle bitireli 16 ay olmuş ve bu iki altbaşlık en her ne kadar kısada olsa en çok uğraştığım iki bölümdü. Bu iki altbaşlık internetteki kaynaklardandı ancak hatırlayamıyorum maalesef. Hep beraber bakmak gerek veya çıkarmak gerek. Son iki tanesini ise bulabilirim (aslında birini duldum kitaplardan diğerinide bulunca ekleyeceğim).--Machiavelli' msj 21:01, 17 Temmuz 2008 (UTC)
Toplum içerisinde ırkçılık yoğun olarak varsa demokrasiden söz edilmez,bu bir okuyucu olarak benim görüşüm, bunu çeşitli yetkin kişilerce kaynaklandırabilirim... Teorik olarak doğru bir cümle olabilir ama kaynağı nerde, kim diyor demokrasi adına bir adım daha atıldığını.. Üstelik bunu diyen kişiye hiç itiraz gelmemişmidir ? Bu "adım atılma" meselesini hangi sosyolog, siyaset uzmanı vs kabul ediyor buna bir kaynak mutlaka gerekli ve bu "adıma" karşı çıkanlarda... Çünkü bu haliyle okuyucu (özellikle konuya hakim olmayan okuyucu) Amerikan İç Savaşı'ndan sonra demokrasi hareketi başladı olarak düşünecektir. Konvansiyon meclisi ile ilgili "yetişkin ve vergi veren" kısmına kaynak gerekli, değişikliğe gidilecekse gerek kalmayacak fakat Anadolu Üniversitesi'nin bazı kaynakları tarafsız değildir diyebilirim.. Daha önce dediğim gibi bazı işaretlemediğim yerlere de kaynak gerekmekte..--Boyalikus 21:34, 17 Temmuz 2008 (UTC)
Amerikan İç Savaşı'nın ardından 1860'larda yapılan değişikliklerle kölelere özgürlük sağlandı ve demokrasinin temel ilkelerinden biri olan oy verme hakkı On Beşinci Anayasa Değişikliği ile tanındı[14] ancak güney eyaletlerinde siyahlar 1960'lara kadar oy verme hakkını kullanamamışlardır[15] (bkz:Jim Crow Yasaları). olarak daha açıklayıcı ve biraz değiştirerek yazdım. Gerçi güneyde 1960 lara kadar bu hakkın kullanılamadığını "Halk" başlığı altında da yazmıştım. Tekrar oldu. Herhalde seçme hakkının demokrasinin temel ilkelerinden biri olduğuna dair kaynakta istenmez. Anadolu Üniversitesinin taraflı tarafsız olacağı burada önemli değil sanıyorum "genel oy ve iki dereceli bir seçimle iş başına geldi" denmiş olması ne kadar taraflı olabilir ki? sadece yanlış bilgi olabilir. O da eğer yanlışsa kaynağıyla gösterilir hayır iki dereceli değil işte kaynağı denir değiştiririz. Sonuçta tarihi bir olayın yorumlanmasından bahsetmiyoruz. --Machiavelli' msj 01:11, 18 Temmuz 2008 (UTC)

Bundan önceki cümle "demokratikleşme yolunda bir adım atıldı" olarak bitiyordu taraflıydı, başka yerde yazılmış olması pek dikkat çekici değildi. Bu haliyle daha güzel olmuş. En azından "anayasa değişikliğiyle demokrasinin sadece beyaz ırka tanınan bir ayrıcalık" olduğu bir bütün halinde gösterildi.AÜ'nin Bazı kaynakları taraflıdır, bundan önceki cümle ,kaynak belirt şablonu olan, vergi verebilecek yetişkin erkeklere oy hakkı tanıyordu şeklindeydi, cümle tamamen değiştirilmiş bu haliyle kaynak belirtilmiş daha düzenli olmuş. Teşekkürler.--Boyalikus 21:59, 20 Temmuz 2008 (UTC)