Sukiyaki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sukiyaki

Sukiyaki (Japonca鋤焼)), nabemono tarzında hazırlanıp servis edilen bir Japon yemeğidir. Geleneksel olarak, sukiyaki eti ince dilimler halinde kesilir ve soya sosu, şeker ve mirin gibi tatlandırıcılarla marine edilir. Daha sonra sığ bir demir tencerede lahana, soğan, pırasa, mantar, tofu gibi çeşitli sebzeler ve diğer malzemelerle birlikte masada yavaşça pişirilen veya kaynatılan etten oluşur. Malzemeler genellikle küçük bir kaseye çiğ, çırpılmış yumurta tencerede pişirildikten sonra batırılır ve sonra yenir.[1][2]

Sukiyaki genellikle bir ocakta masanın ortasında pişirilir ve herkes ortak bir tencereyi paylaşır. Pişirme sürecinde, yemeğe lezzet katmak için ara sıra tatlandırıcılar eklenir. Sukiyaki çoğunlukla soya sosu, şeker, mirin veya sake ile tatlandırılır.

Sukiyaki, genellikle bir kış yemeği olup Japon yıl sonu partileri olan bonenkai'de (japonyada bonen düşünmek veya anımsamak, kai ise toplantı veya parti anlamına gelir) yenilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "壽喜燒; 日本和食指南 - Japan Trend Ranking". sushiandsake.net. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  2. ^ name="https://cookpad.com">{{web 23 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. kaynağı|url=https://cookpad.com/recipe/2400191%7Cbaşlık=簡単美味しいすき焼き%7Ciş=cookpad.com%7Cerişimtarihi=23[ölü/kırık bağlantı] Nisan 2023

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]