Start-Up

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Start-Up
Tanıtım posteri
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
Gençlik
Romantik komedi
GeliştirenStudio Dragon
SenaristPark Hye-ryun
YönetmenOh Choong-hwan
BaşrolBae Suzy
Nam Joo-hyuk
Kim Seon-ho
Kang Han-na
BesteciPark Se-jun
Ülke Güney Kore
DiliKorece
Bölüm sayısı16
Yapım
Yönetici yapımcıYoo Sang won
YapımcıHwang Ki-yong
Son Sa-young
Lim Hyeong-seop
Kwon Kyung-hyun
Görüntü yönetmeniLee Yong-joo
Kang Moon-bong
Shin Ji-ho
Choi Min-hwan
Gösterim süresi70-80 dakika
Yapım şirketiHighZium Studio
Yayın bilgileri
KanaltvN
Görüntü formatı1080i (HDTV)
Yayın tarihi17 Ekim 2020 (2020-10-17) - 6 Aralık 2020 (2020-12-06)
Dış bağlantılar

Start-Up (Korece스타트업, romanizeSeutateueop) başrollerini Bae Suzy, Nam Joo-hyuk, Kim Seon-ho ve Kang Han-na'nın paylaştığı 2020 Güney Kore yapımı bir televizyon dizisidir.[1] Dizi, Steve Jobs gibi girişimci olma hayalleri kuran bir kadın ve gizlice ilk aşkı olan bir adam ile ilk aşkıymış gibi davranan başka bir adam arasındaki aşk üçgeni etrafında dönüyor. 17 Ekim - 6 Aralık 2020 tarihleri arasında her Cumartesi ve Pazar saat 21:00'de (KST) tvN'de yayınlandı. Ayrıca, Netflix'te de izlenebilir.[2]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Kore'nin Sandbox adlı kurgusal Silikon Vadisi'nde geçen Start-Up, startup şirketlerinin dünyasındaki insanların hikâyesini anlatıyor.

Seo Dal-mi (Bae Suzy), Kore'nin Steve Jobs'u olmayı hayal eden parlak ve hırslı bir genç kadındır. Dal-mi'nin süslü bir geçmişi yok ama işine tutkuyla bağlı. Parlak bir enerjiye sahiptir ve çok çeşitli part-time işlerde deneyime sahip, büyük bir canlılığa sahip bir kişidir.

Nam Do-san (Nam Joo-hyuk), Samsan Tech'in kurucusudur. Genç bir çocukken bir 'matematik dehası' ya da dahi bilgini olan Do-san, bir zamanlar ailesinin gururuydu, ancak son iki yıldır işleri kötüye gittiği için şimdi onların utancı haline geldi. Dal-mi'nin yanlışlıkla onu ilk aşkı olarak düşündüğü gizli bir mektup arkadaşı olarak hatırladığını öğrenir, bu yüzden bu yanlış anlaşılmayı gerçeğe dönüştürme umuduyla yoluna devam etmeye karar verir.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafeler, kuryeler, golf sahaları, kitapçılar ve çağrı merkezleri gibi çeşitli part-time işlerde çalıştı. İngilizce, Japonca ve Çince becerileri de birinci sınıftır. Üniversite yerine işgücüne erken girdi, bu yüzden farklı bir kariyere sahipti, ancak zayıf akademik geçmişi nedeniyle tam zamanlı bir iş yerine sözleşmeli olarak çalışmak zorunda kaldı. Şu anda Luca The Tea genel merkezinde müteahhit olarak çalışıyor. İnsanlar hoşlanmadığı şeyler söylediğinde bile, onlara her zaman gülümser. Sinirli ve kızgın olduğu durumlarda bile, şimdilik buna katlanmaya çalışır. Genelde saçlarını savurur, ancak bir kriz veya fırsat karşısında saçlarını toplar ve mücadele ruhuyla yanar. Kaybetmeyi sevmez ve çok gururludur, bu yüzden sık sık övünür. Kore'nin Steve Jobs'u olmayı hayal ediyor.
Samsan Tech'in kurucusu ve dahi yazılım mühendisi. Hobisi örgü örmek ve her gün aynı kareli gömleği giyiyor (farklı detaylara sahip olduğunu iddia ediyor). Burcunu ve kişiliğini burçlarına veya kan grubuna göre belirleme eyleminden hoşlanmaz. Çocukken, Matematik Olimpiyatı'ndaki en genç büyük ödülü kazandı ve bir matematik dehası oldu. Ailesinin ve Nam ailesinin gururuydu, fakat bu görkemli dönem geçiciydi. Şimdi, 15 yıl sonra, Do-san'ın şu anki durumu ailesi için utanç verici bir durumun eşiğinde. Üniversitede bir kulüpte tanıştığı arkadaşlarıyla bir girişim şirketi kurdu. İşine başlayalı üç yıl oldu ve ailesinin yatırımını sonuçsuz bıraktığı kasvetli bir durumda. Bu nedenle, rakipsiz kodlama becerilerine sahip olmasına rağmen, özgüveni o kadar düşüktür ki, insanlarla göz teması kuramaz.
SH Venture Capital'ın kıdemli başkanı. Lüks bir arabası ve Han Nehri manzaralı lüks bir dairesi var, milyar dolarlık bir maaş alıyor ve hatta erkek dergileri için çekim yapıyor. Takma adı 'yatırım dünyasının Gordon Ramsay'i. Birincisi, para akışını okuma konusundaki hayalet yeteneği nedeniyle. İkincisi, incitici bir şekilde söylemeyi seçtiği hayaletimsi küfür yüzünden. 15 yıl önce bir yetimhanede tek başınayken, başvuracak kimsesi ve kalacak yeri yoktu. Onu koşulsuz olarak kabul eden tek yetişkin, sosisli sandviç standı işleten Won-deok'tu. Won-deok sayesinde güvenli bir şekilde büyüyebildi, üniversiteye gidebildi ve başarılı oldu. Won-deok'un önünde, Ji-pyung naziktir.
Girişim şirketi Nature Morning'in CEO'su. Eğitim, güzellik, zenginlik, her şeye sahip. Kuruluşundan bu yana, babası Başkan Won'un zenginliği ve bağlantıları sayesinde kısa sürede piyasaya hakim olmuş ve başarılı olmuştur. Genç yaştaki başarısı tamamen iş adamı olan babasından kaynaklanmaktadır. Sonunda ikinci nesil bir chaebol olarak geçmişinin bir zayıflık olduğunu fark eder ve kendi başına başarı yaratmak ve becerileriyle tanınmak için elinden gelen her şeyi yapar.

Yardımcı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Seo Dal-mi çevresindeki insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dal-mi ve In-jae'nin büyükannesi. Dindar bir Katolik. 40 yıl önce kocasının ölümünden sonra, oğlunu üniversiteye göndererek bir sosisli sandviç işi yürüttü. Şu anda torunu Dal-mi ile birlikte yaşıyor. Samimiyetini iletmek için sosisli sandviç sattı ve müşterilerle göz teması kurdu ve yağmurlu günlerde koşulsuz şemsiye ödünç verdi ve dükkanını ziyaret edenleri cömertçe kucakladı. Kucakladığı insanlardan biri, 15 yıl önce yetim olan Han Ji-pyung'du.

Nam Do-san çevresindeki insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılım mühendisi. Do-san ve Chul-san'ın arkadaşı, Samsan Tech'in kurucu ortağı ve yazılım mühendisi. Aynı okuldan ve kulüpten arkadaşlar. Büyük bir şirkette çalıştı, ancak ailesinin bilgisi olmadan istifa etti ve Samsan Tech'e katıldı. Post-it notlarında başarılı girişimcilerden ve Steve Jobs gibi harika insanlardan alıntılar yapmayı seviyor. Do-san ve Chul-san ne zaman hayal kırıklığına uğrasa, onları cesaretlendirmek ve rahatlatmak için bir alıntı yapar.
Yazılım mühendisi. Bir balık çiftçisinin ikinci oğlu. Bir mühendislik üniversitesinden lehçe ile konuşan bir yazılım mühendisi. Daha sonra üniversitede bir örgü kulübünde tanıştığı Do-san ve Yong-san ile Samsan Tech'i kurdu. Do-san'ın kodlama becerilerini herkesten daha iyi biliyor, bu yüzden onu bir temsilci olarak tanıyor ve takip ediyor.
  • Kim Hee-jung - Park Geum-jung, Do-san'ın annesi. Sakin ve güçlü bir anne. Sung-hwan'ın tutukluluğu çizgiyi aştığında, sessiz karizmasıyla Sung-hwan'ı alt eder.
  • Kim Won-hae - Nam Sung-hwan
Do-san'ın babası. Bir çocukluk dahisi olan oğlu Do-san'a büyük umutlar bağlandı. Yine de, tek oğlunun eski ihtişamını geri kazanacağına inanıyor. Do-san'ın işiyle ilgili makaleleri gizlice kırpıyor ve akrabalarına gizlice Do-san hakkında övünüyor. Karizmatik bir aile babasıdır, ancak karısı Geum-jung'a karşı alışılmadık derecede zayıftır.
Do-san'ın kuzeni olarak her zaman zulüm görür, ancak zulmü metanet ve kararlılıkla kabul eder. Çekim, düzenleme ve altyazı gibi her şeyi kendi başına yaptığı 'Jakdu Studio' adlı bir video düzenleme şirketi işletiyor.

SH Venture Capital[değiştir | kaynağı değiştir]

SH Venture Capital ve The Sandbox'ın CEO'su ve kurucusu. İnsanlara olan gözü sayesinde iş hayatında başarılı oldu ve iş gözü sayesinde bir yatırımcı olarak başarılı oldu. Girişimlerin ilk aşamalarında, iyi bir gözle cesur yatırımlar yaptı ve bunlardan üçü unicorn şirketlerine dönüştü. Üç unicorn şirketle birlikte, erken aşamadaki girişimcileri desteklemek için bir 'sandbox' yatırım yapacak.
Ji-pyung'un asistanı ve sekreteri. SH Venture Capital'in bir acentesi. Hayali, kimsenin tanımadığı, topraktaki inciler gibi olan girişimleri keşfetmektir. Dikenli bir konuşmacıdır, ancak yeteneği söz konusu olduğunda endüstrinin zirvesi olan Ji-pyung'a çok saygı duyar.

Won In-jae çevresindeki insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dal-mi ve In-jae'nin annesi, bir iş kurmak isteyen Chung-myung'dan boşandı ve In-jae ile ayrıldı. Geride bıraktığı ikinci kızı Dal-mi her zaman kalbinde kaldı, ancak fakir bir hayat yaşamak istemedi, bu yüzden onu görmezden gelmek için elinden geleni yaptı. Boşandıktan sonra, bir iş adamı olan Başkan Won ile evlendi ve Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Evlenir evlenmez, onu aldattığı için Başkan Won'dan nefret etti, ancak ona verdiği faydalardan vazgeçmek istemedi, bu yüzden boşanmaya dayanamadı ve ondan ayrı yaşadı.
Ah-hyun ile yeniden evlenen In-jae'nin üvey babası. İş dünyasının en büyük 43. şirketi olan Morning Group'un başkanıdır ve moda, perakende, eğlence, yemek ve inşaat alanlarında faaliyet göstermektedir. Dışarıdan cömertlik ve nezaket izlenimi veriyor ama içeride acımasız ve kötü ruhlu bir işadamının pençelerini gizliyor. In-jae'yi kendi oğlundan daha çok seviyor gibi görünüyor.
Won Doo-jung'un oğlu. Okuldayken bir kaza geçirdi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde okumaya gitti. Kore'ye döndükten sonra bile iş bulamadığı için kayboldu, bu yüzden küçük kız kardeşi In-jae'nin şirketine katıldı ve onun için sekreter olarak çalıştı. İçi boş ve şımarık görünüyor ama babasına benziyor ve şüpheli bir yanı var.

Diğer karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

2STO direktörü. San Francisco'da yaşıyor ve ikinci nesil bir Koreli ve Korece'yi akıcı bir şekilde konuşuyor. Zarif tavırları olan bir adam. İşlerini büyütmelerine yardımcı olmak için güçlü sermayeye sahip potansiyel girişimleri keşfeder ve işbirliği yoluyla sinerji hedefler. Kore ve Çin pazarlarında bir dizi girişim ve ortaklık projesine liderlik etti.
Tasarımcı. 'Çok yönlü' veya 'sahtekar' kelimesini bir kişi olarak tanımlarsanız, bu Sa-ha'dır. Bir aktöre benziyor, bu yüzden sokakta çok sayıda teklif aldı. Sanat alanında uzmanlaştı ve hukuk fakültesinden mezun oldu. Ayrıca İngilizce tercüman sertifikasına sahiptir. Bu nedenle, benlik saygısı yüksektir ve çoğu insan onunla göz temasından kaçınmaya çalışır.
  • Jung Wook-jin - Kim Dong-soo, Kim Yong-san'ın abisi.
  • Joo Bo-young - Shin Jung, In-jae'nin şirketinde geliştirici.
  • Kang Yoo-seok - Shin Hyun, In-jae'nin şirketinde geliştirici.
  • Cho Ah-ra - Luca The Tea'de genel merkezi çalışanı
  • Kim Ji-in - Seo-hyun, Luca The Tea'nin merkez ofis çalışanı.
  • Yoon Seo-hyun - Luca The Tea'deki merkez ofiste İK müdürü

Konuk oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Dal-mi ve In-jae'nin babası. Bir şirkette satış elemanı olarak çalışırken CEO tarafından dövüldüğü bir olay yaşadıktan sonra kendi işini kurmaya ve şirketten ayrılmaya karar verdi. Bu olay Ah-hyun'dan boşanmaya yol açar ve Ah-hyun ilk kızları In-jae'yi büyütür ve Chung-myung ikinci kızları Dal-mi'yi büyütür. Zamanının ötesinde parlak bir vizyonu vardı, ancak onu tanıyan yatırımcı bulamamaktan muzdaripti.

Müzikler[14][15][değiştir | kaynağı değiştir]

Start-Up OST
soundtrack'i
Yayımlanma12 Aralık 2020 (2020-12-12)
TarzSoundtrack
Dil
Şirket
  • Vlending
  • Music Buddy
Yapımcı
  • Kim Gyu-nam
  • Goo Gyo-chul

Parça 1[16][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Taibian ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Taibian, Bark ve YESY tarafından bestelendi.

17 Ekim 2020'de (2020'de-10-17) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "미래" (Future)Red Velvet 3:36
2. "미래" (Future (Inst.))  3:36
Toplam süre:
7:12

Parça 2[17][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Taibian ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Seo Dong-hwan ve Jung Seung-hwan tarafından bestelendi.

18 Ekim 2020'de (2020'de-10-18) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Day & Night"  Jung Seung-hwan 4:21
2. "Day & Night" (Inst.)  4:31
Toplam süre:
8:42

Parça 3[18][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Hwang Seok-joo, Han Joon ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Seo Jae-ha, Kim Young-sung ve Park Se-jun tarafından bestelendi.

24 Ekim 2020'de (2020'de-10-24) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "어느 날 우리" (One Day)Kim Feel 4:00
2. "어느 날 우리" (One Day (Inst.))  4:00
Toplam süre:
8:00

Parça 4[19][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Choi Ji-san, Han Kyung-soo, Lee Hyun-sang ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Han Kyung-soo, Choi Ji-san, Choi Han-sol ve VioletK tarafından bestelendi.

25 Ekim 2020'de (2020'de-10-25) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "I Know"  Seunghee, Jiho, Yubin (Oh My Girl) 3:18
2. "I Know" (Inst.)  3:18
Toplam süre:
6:36

Parça 5[20][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Yoon Kyung-won, Choi Seul-gi, Ahn Ji-soo ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler CR KIM, Kim Soo-bin, Lee Seung-hyun ve Kim Dong-young tarafından bestelendi.

30 Ekim 2020'de (2020'de-10-30) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Running"  Gaho 3:26
2. "Running" (Inst.)  3:26
Toplam süre:
6:52

Parça 6[21][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Taibian ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Taibian, Bark ve YESY tarafından bestelendi.

31 Ekim 2020'de (2020'de-10-31) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Where Is Dream"  10CM 3:04
2. "Where Is Dream" (Inst.)  3:04
Toplam süre:
6:08

Parça 7[22][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Captain Planet, Han Kyung-soo, Park Se-jun ve Han Joon tarafından yazıldı, tüm müzikler Captain Planet ve Han Kyung-soo tarafından bestelendi.

1 Kasım 2020'de (2020'de-11-01) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "My Love"  Davichi 3:17
2. "My Love" (Inst.)  3:17
Toplam süre:
6:34

Parça 8[23][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Captain Planet, Han Kyung-soo ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Captain Planet ve Han Kyung-soo tarafından bestelendi.

7 Kasım 2020'de (2020'de-11-07) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "우연히 잠시라도" (Even For A Moment)Cheeze 3:50
2. "우연히 잠시라도" (Even For A Moment (Inst.))  3:50
Toplam süre:
7:40

Parça 9[24][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Han Kyung-soo ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Han Kyung-soo, Kang Woo-jin, Lee Jung-woo, Choi Min-joon ve VioletK tarafından bestelendi.

8 Kasım 2020'de (2020'de-11-08) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Blue Bird"  Ailee 3:47
2. "Blue Bird" (Inst.)  3:47
Toplam süre:
7:34

Parça 10[25][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Taibian ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Taibian, Bark ve YESY tarafından bestelendi.

14 Kasım 2020'de (2020'de-11-14) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "어른 일기" (Lonesome Diary)Sandeul (B1A4) 3:59
2. "어른 일기" (Lonesome Diary (Inst.))  3:59
Toplam süre:
7:58

Parça 11[26][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Han Joon ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Han Kyung-soo, Choi Han-sol ve VioletK tarafından bestelendi.

15 Kasım 2020'de (2020'de-11-15) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "두 글자" (Two Words)Wendy (Red Velvet) 3:53
2. "두 글자" (Two Words (Inst.))  3:53
Toplam süre:
7:46

Parça 12[27][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Misung, Kim Jung-woo, Yoari ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Kim Jung-woo, Yoari, Misung ve Choi Seul-gi tarafından bestelendi.

21 Kasım 2020'de (2020'de-11-21) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Love Letter"  Bolbbalgan4 3:09
2. "Love Letter" (Inst.)  3:09
Toplam süre:
6:18

Parça 13[28][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Lee Hyun-sang, DopeDoug ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Han Kyung-soo, Choi Ji-san ve Mats Tarnfors tarafından bestelendi.

22 Kasım 2020'de (2020'de-11-22) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "상상한 꿈" (Dream)Jamie 3:33
2. "상상한 꿈" (Dream (Inst.))  3:33
Toplam süre:
7:06

Parça 14[29][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Han Joon ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Lee Yoo-jin ve Park Se-jun tarafından bestelendi.

28 Kasım 2020'de (2020'de-11-28) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "My Dear Love"  Bae Suzy 4:02
2. "My Dear Love" (Inst.)  4:02
Toplam süre:
8:04

Parça 15[30][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Kassy tarafından yazıldı, tüm müzikler Jo Young-soo tarafından bestelendi.

29 Kasım 2020'de (2020'de-11-29) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "날 사랑한 처음의 너로 돌아와" (Love Me Like You Used To)Kassy 3:37
2. "날 사랑한 처음의 너로 돌아와" (Love Me Like You Used To (Inst.))  3:37
Toplam süre:
7:14

Parça 16[31][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Han Joon ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler Kang Young-sung, Seo Jae-ha ve Park Se-jun tarafından bestelendi.

5 Aralık 2020'de (2020'de-12-05) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "혼잣말" (To Me)Jung Eun-ji (Apink) 3:52
2. "혼잣말" (To Me (Inst.))  3:52
Toplam süre:
7:44

Parça 17[32][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler CR KIM, Kim Soo-bin ve Park Se-jun tarafından yazıldı, tüm müzikler CR KIM, Kim Soo-bin ve Choi Seul-gi tarafından bestelendi.

6 Aralık 2020'de (2020'de-12-06) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "너 하나만 바라볼 사람" (Care About You)K.Will 3:28
2. "너 하나만 바라볼 사람" (Care About You (Inst.))  3:28
Toplam süre:
6:56

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

South China Morning Post, "2020'nin en iyi 10 K-draması" listesinde 10. sırada yer aldı.[33] Teen Vogue'dan Kim Jae-ha, diziyi "2020'nin En İyi 11 K-Draması" listesine dahil ederek, "Start-Up, bir aile ne kadar parçalanmış olursa olsun, bağların iyi ya da kötü olduğu fikrini pekiştiriyor" dedi.[34]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Start-Up : Güney Kore bölüm başı izleyicileri (bin)
sezonBölüm numarasıOrtalama
12345678910111213141516
112111155115513811415129113181310125611201287130812551349135513361206
Kaynak: Nielsen Korea tarafından ülke çapında gerçekleştirilen izleyici ölçümü.[35]
Ortalama TV izleyici reytingleri
Bölüm Parça Yayın tarihi Bölüm adı Ortalama kitle payı
Nielsen Korea[35]
Ülke çapında Seul
1 1 17 Ekim 2020 Start-Up
(Korece스타트업)
(TürkçeGirişim şirketi)
4.278% (2.) 4.416% (2.)
2 4.495% (1.) 4.553% (1.)
2 1 18 Ekim 2020 FFF (Family Friend Fools)
(TürkçeFFF (Aile Dost Aptallar))
4.208% (2.) 4.585% (2.)
2 4.361% (1.) 4.666% (1.)
3 1 24 Ekim 2020 Angel
(Korece엔젤)
(TürkçeMelek)
4.789% (1.) 5.383% (1.)
2 4.468% (2.) 5.042% (2.)
4 1 25 Ekim 2020 Sandbox
(Korece샌드박스)
4.334% (2.) 4.761% (2.)
2 5.010% (1.) 5.696% (1.)
5 1 31 Ekim 2020 Hackathon
(Korece해커톤)
(TürkçeHackathon)
4.274% (2.) 4.861% (2.)
2 5.424% (1.) 6.061% (1.)
6 1 1 Kasım 2020 Key Man
(Korece키 맨)
(TürkçeAnahtar Adam)
4.136% (2.) 4.257% (3.)
2 4.741% (1.) 4.880% (1.)
7 1 7 Kasım 2020 Burn-Rate
(Korece번 레이트)
(TürkçeYanma Hızı)
4.521% (2.) 5.227% (2.)
2 5.065% (1.) 5.952% (1.)
8 1 8 Kasım 2020 Back Up
(Korece백 업)
(TürkçeYedek)
4.021% (4.) 4.113% (2.)
2 4.544% (1.) 5.031% (1.)
9 1 14 Kasım 2020 Risk
(Korece리스크)
4.879% (2.) 5.718% (2.)
2 5.145% (1.) 5.946% (1.)
10 1 15 Kasım 2020 Demo Day
(Korece데모데이)
(TürkçeDemo Günü)
4.154% (2.) 4.433% (2.)
2 4.352% (1.) 4.839% (1.)
11 1 21 Kasım 2020 Exit
(Korece엑시트)
(TürkçeÇıkış)
4.130% (2.) 4.582% (2.)
2 4.799% (1.) 5.462% (1.)
12 1 22 Kasım 2020 Acqhire
(Korece애크하이어)
(Türkçeİşe alma)
4.270% (2.) 4.814% (2.)
2 5.079% (1.) 5.671% (1.)
13 1 28 Kasım 2020 Comfortzone
(Korece컴포트존)
(TürkçeKonfor alanı)
4.666% (2.) 5.278% (2.)
2 5.151% (1.) 6.023% (1.)
14 1 29 Kasım 2020 Elevator Speech
(Korece엘리베이터 스피치)
(TürkçeAsansör Konuşması)
4.573% (2.) 5.041% (2.)
2 5.255% (1.) 6.055% (1.)
15 1 5 Aralık 2020 MVP 4.382% (3.) 4.357% (3.)
2 4.980% (2.) 5.483% (2.)
16 1 6 Aralık 2020 Scale-Up
(Korece스케일 업)
(TürkçeÖlçek büyütme)
4.841% (3.) 5.178% (3.)
2 5.187% (2.) 5.415% (2.)
Ortalama 4.628% 5.115%
  • Yukarıdaki tabloda, mavi sayılar en düşük reytingleri ve kırmızı sayılar en yüksek reytingleri temsil eder.
  • Bu dizi kablo kanalında/ödemeli TV'de yayınlanmaktadır bu yüzden daha küçük bir izleyici kitlesine sahip.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Aday Sonuç
2020 Kore İlk Marka Ödülleri Yılın Kadın Oyuncusu Bae Suzy Kazandı
2021 57. Baeksang Sanat Ödülleri[36][37] En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Televizyon Kim Seon-ho Adaylık
En Popüler Erkek Oyuncu Kazandı
16. Seul Uluslararası Drama Ödülleri[38][39] En İyi Kore Draması Start-Up Kazandı
En İyi Koreli Erkek Oyuncu Nam Joo-hyuk Adaylık
En İyi Koreli Kadın Oyuncu Bae Suzy Kazandı
Yılın Karakteri Kim Seon-ho Kazandı

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayıncı Yıl Liste Yer
Forbes 2020 2020'nin En İyi 13 Kore Dizisi[40] Var
Teen Vogue 2020'nin En İyi 11 K-Drama[34] Var
South China Morning Post 2020'nin en iyi 10 K-Draması[33] 10.

Uyarlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2022'de GMA Network'ün, GMA Network'teki ilk televizyon dizisinde Bea Alonzo ve Alden Richards'ın başrolde olduğu, çalışma adı Start-Up PH olan dizinin Filipin uyarlamasını yapacağı açıklandı.[41]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lee, Gyu-lee (5 Ağustos 2020). "Kang Han-na joins star-studded tvN series 'Startup'". The Korea Times (İngilizce). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  2. ^ Kang, Minji (31 Ağustos 2020). "NEW KOREAN DRAMA SERIES START-UP, STARRING BAE SUZY AND NAM JOO-HYUK, COMES TO NETFLIX IN OCTOBER". Netflix Media Center (İngilizce). 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  3. ^ Hwang, Hye-jin (10 Ocak 2020). "tvN 측 "김강훈 '샌드박스' 출연 확정, 남주혁 아역"(공식)". Newsen (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  4. ^ Son, Bong-seok (6 Ocak 2020). "배우 김선호 '샌드박스'(가제) 한지평 역으로 출연 확정". sports.khan.co.kr (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  5. ^ Hwang, Hye-jin (13 Ağustos 2020). "김도완 '스타트업' 캐스팅, 남주혁과 환상 케미(공식)". Newsen (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  6. ^ Park, So-yeon (12 Ağustos 2020). "유수빈, '스타트업' 캐스팅 확정…남주혁·수지와 호흡 [공식입장]". www.xportsnews.com (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  7. ^ Kim, Ah-hyun (14 Mayıs 2020). "'부부의 세계' 서이숙, 종영 앞둔 근황?…"드라마 '스타트업', '도도솔솔라라솔' 촬영 앞둬"". 톱스타뉴스 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  8. ^ Lee, Se-hyun (18 Şubat 2020). "[공식]조태관, tvN '스타트업' 출연 확정". sports.khan.co.kr (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  9. ^ Moon, Ji-yeon (12 Temmuz 2020). "[공식] 스테파니 리, '스타트업' 합류..남주혁X배수지와 호흡". 조선일보 (Korece). 29 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  10. ^ Jung, Tae-geon (6 Kasım 2020). "'스타트업' 박찬호·문세윤, 카메오 출격…남주혁X김선호와 호흡". 텐아시아 연예뉴스 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  11. ^ Hong, Ji-hoon (8 Kasım 2020). "배해선, '스타트업' 영실이 목소리에 힘 실어 줄까…수지 귀인될지 관심 집중". 비즈엔터. 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  12. ^ Hwang, Hye-jin (7 Ekim 2020). "'스타트업' 측 "이보영 특별출연 확정, 방송 통해 확인 부탁"(공식)". n.news.naver.com (Korece). 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  13. ^ Kang, Hyo-jin (19 Ekim 2020). "tvN '스타트업' AI 장영실 목소리 주인공은 '여진구'였다". entertain.naver.com (Korece). 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  14. ^ "스타트업 OST - Various Artists". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  15. ^ "Start-Up OST". vibe.naver.com (Korece). 30 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  16. ^ "스타트업 OST Part.1 - Red Velvet (레드벨벳)". 멜론 (Korece). 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  17. ^ "스타트업 OST Part.2 - 정승환". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  18. ^ "스타트업 OST Part.3 - 김필". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  19. ^ "스타트업 OST Part.4 - 승희 (오마이걸), 지호 (오마이걸), 유빈 (오마이걸)". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  20. ^ "스타트업 OST Part.5 - 가호 (Gaho)". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  21. ^ "스타트업 OST Part.6 - 10CM". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  22. ^ "스타트업 OST Part.7 - 다비치". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  23. ^ "스타트업 OST Part.8 - CHEEZE (치즈)". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  24. ^ "스타트업 OST Part.9 - 에일리(Ailee)". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  25. ^ "스타트업 OST Part.10 - 산들". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  26. ^ "스타트업 OST Part.11 - 웬디 (WENDY)". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  27. ^ "스타트업 OST Part.12 - 볼빨간사춘기". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  28. ^ "스타트업 OST Part.13 - JAMIE (제이미)". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  29. ^ "스타트업 OST Part.14 - 수지 (Suzy)". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  30. ^ "스타트업 OST Part.15 - 케이시 (Kassy)". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  31. ^ "스타트업 OST Part.16 - 정은지". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  32. ^ "스타트업 OST Part.17 - 케이윌". 멜론 (Korece). 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  33. ^ a b Conran, Pierce (28 Aralık 2020). "The 10 best K-dramas of 2020: Start-Up, The Uncanny Counter, and more". South China Morning Post (İngilizce). 5 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  34. ^ a b Nast, Condé (15 Aralık 2020). "11 Best K-Dramas of 2020: Rivals, Lovers, and Slow Burning Intrigue". Teen Vogue (İngilizce). 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  35. ^ a b AGB Nielsen ratings:
    • "Ep. 1". AGB Nielsen Media Research (Korece). 17 Ekim 2020. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 2". AGB Nielsen Media Research (Korece). 18 Ekim 2020. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 3". AGB Nielsen Media Research (Korece). 24 Ekim 2020. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 4". AGB Nielsen Media Research (Korece). 25 Ekim 2020. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 5". AGB Nielsen Media Research (Korece). 31 Ekim 2020. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 6". AGB Nielsen Media Research (Korece). 1 Kasım 2020. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 7". AGB Nielsen Media Research (Korece). 7 Kasım 2020. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 8". AGB Nielsen Media Research (Korece). 8 Kasım 2020. 18 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 9". AGB Nielsen Media Research (Korece). 14 Kasım 2020. 18 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 10". AGB Nielsen Media Research (Korece). 15 Kasım 2020. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 11". AGB Nielsen Media Research (Korece). 21 Kasım 2020. 18 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 12". AGB Nielsen Media Research (Korece). 22 Kasım 2020. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 13". AGB Nielsen Media Research (Korece). 28 Kasım 2020. 31 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 14". AGB Nielsen Media Research (Korece). 29 Kasım 2020. 14 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 15". AGB Nielsen Media Research (Korece). 5 Aralık 2020. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
    • "Ep. 16". AGB Nielsen Media Research (Korece). 6 Aralık 2020. 11 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
  36. ^ Kim, Ji-hye (12 Nisan 2021). "제57회 백상예술대상, TV·영화·연극 부문 최종 후보 발표..13일 생방송[공식]". n.news.naver.com (Korece). 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  37. ^ Kim, Jin-seok (14 Mayıs 2021). "[57회 백상] 공정한 결과 공감 받은 시상식(종합)". entertain.naver.com (Korece). 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  38. ^ Lee, Han-rim (20 Ağustos 2021). "'서울드라마어워즈 2021', 한류드라마상 온라인 투표 진행". entertain.naver.com (Korece). 20 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  39. ^ Yeon, Hwi-sun (21 Ekim 2021). "김선호, 사생활 논란 속 '스타트업' 인정...'서울드라마어워즈' 올해의 캐릭터 선정". entertain.naver.com (Korece). 23 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  40. ^ MacDonald, Joan (11 Aralık 2020). "The 13 Best Korean Dramas Of 2020". Forbes (İngilizce). 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  41. ^ "GMA-7 to produce Pinoy adaptation of 'Start-Up'". GMA News Online (İngilizce). 5 Mart 2022. 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]