Solomon Perel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Solomon Perel
Sally Perel in 2016
Doğum21 Nisan 1925(1925-04-21)
Peine, Hannover, Prusya, Almanya
Ölüm2 Şubat 2023 (97 yaşında)
İsrail
Milliyetİsrailli
MeslekYazar

Solomon Perel (aynı zamanda Shlomo Perel veya Sally Perel ; 21 Nisan 1925 - 2 Şubat 2023), İsrailli bir yazar ve motivasyon konuşmacısıdır. Alman-Yahudi bir ailede doğdu ve etnik bir Alman kılığına girerek Nazilerin zulmünden kurtuldu. Hayat hikâyesi, 1990 yapımı Europa Europa filminde, otobiyografisi Ich savaşı Hitlerjunge Salomon'a (Hitler'in Genç Salomon'uydum) kitabında anlatılır. Hikâyesini anlatmak için okullara birkaç ziyaret yaptı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Perel, Aşağı Saksonya'daki Peine'de, Rusya'dan Almanya'ya göç eden Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Naziler iktidara geldiğinde, Almanya'nın Yahudi vatandaşlarına sistematik zulüm başladı. 1935'te Perel ailesi, ayakkabı dükkânları yağmalandıktan ve Perel okulundan atıldıktan sonra Süleyman'ın teyzesinin yaşadığı Polonya'nın Łódź şehrine taşındı. [1]

Almanlar, Eylül 1939'da Polonya'yı işgal ettikten sonra, Solomon Perel ve kardeşi Yitzhak , Polonya'nın Sovyet işgali altındaki bölgesine kaçmaya çalıştı. Solomon başarılı oldu ve Grodno'daki bir Komsomol yetimhanesine yerleştirildi, bu sırada kardeşi Litvanya'daki Vilnius'a gitti.

Perel, Naziler Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ni işgal ettikten sonra yetimhaneden kaçtı ve bir Alman ordu birimi tarafından esir alındı. Ana dili Almanca olduğu için Perel, kendisini tutsak edenleri kendisinin bir Volksdeutscher (Almanya dışında yaşayan bir etnik Alman) olduğuna ikna edebildi ve daha sonra Rus - Alman tercüman olarak onu tutsak edenlerin birliğine kabul edildi. Joseph Stalin'in oğlu Yakov Dzhugashvili'nin yakalanmasında kilit rol oynadı ve daha sonra Alman ordusu birliği ona sevgiyle yaklaştı. Birimin komutanı, ona daha fazla koruma sağlayarak onu evlat edinme planları bile yaptı. Perel, sünnetli bir Yahudi olarak, askeri birliği tarafından olarak keşfedilme tehlikesiyle karşı karşıyaydı ve her seferinde başarısızlıkla Sovyetlere kaçmaya çalıştı. Sünnetli olduğunu ortaya çıkaracak tıbbi muayenelerden kaçınmak için çeşitli bahaneler uydurdu. Bir ordu doktoru ona cinsel ilgi gösterdi ve bir gece herkes gittikten sonra duşa girdiğinde, doktor ona arkadan saldırdı ve tecavüz girişiminde bulundu. Perel onunla mücadele etmeyi başardı, ancak arkasını döndüğünde doktor sünnetli olduğunu gördü ve onun bir Yahudi olduğunu anladı. Doktor Perel hakkında bilgi vermedi, çünkü böyle yapmak onu eşcinsel olduğunu ifşa edecekti. Perel'e göre, "Ben onun sırrını biliyordum o da benim sırrımı biliyordu ve bu olaydan sonra öldürülene kadar benimle ilgilendi." [2]

Hâlâ reşit olmayan Perel'e orduda kalamayacağı söylendi. Bunun yerine, Braunschweig'deki bir Hitler Gençliği yatılı okuluna gönderildi ve burada Yahudi kimliğini Josef Perjell (Europa Europa filmi için Josef Peters olarak değiştirildi) adı altında saklamaya devam etti. Oradayken, Nazi ırk teorisi ve askeri öncesi hazırlık çalışmaları üzerine dersler aldı. Sünnet olduğunu gizlemek için, mümkün olduğunca diğer öğrencilerle duş duş almaktan kaçındı.[1] O zamanlar Leni Latsch adında bir kız arkadaşı vardı. Naziler tarafından kurulan Alman Kızları Birliği'nin (BDM) bir üyesiydi, bu yüzden Perel, Leni'yi sevmesine rağmen, yetkililere haber vermesinden korktuğu için ona Yahudi olduğunu söylemeye cesaret edemedi. Daha sonra Leni'nin dul annesi onun Yahudi olduğunu keşfetti ancak sırrını açıklamadı.

Savaşın sonuna doğru Perel, orduya piyade olarak askere alındı ve elde tutulan bir tanksavar roketatarıyla donanmış bir köprüyü korumakla görevlendirildi. 20 Nisan 1945 gecesi, 20. doğum gününün arifesinde, orduya alındıktan kısa bir süre sonra, Perel, savaşa girmeden Birleşik Devletler Ordusu tarafından yakalandı. Ertesi gün acemi bir asker olduğu için serbest bırakıldı. Savaşın sona ermesinden sonra kısa bir süre Kızıl Ordu'da tercüman olarak görev yaptı. Doğduğu yere geri döndükten ve onlarca soruşturma yaptıktan sonra, nihayet evli ve Münih'te yaşayan erkek kardeşi Yitzhak'ın yerini buldu. Perel, onunla birlikte yaşamak için Münih'e taşındı. Babasının Łódź gettosunda açlıktan öldüğünü, annesinin 1944'te bir gaz kamyonunda öldürüldüğünü ve ölüm yürüyüşü sırasında kız kardeşinin vurulduğunu öğrendi. Aynı şekilde, diğer kardeşi David'in de hayatta ve Filistin'de olduğunu öğrendi. Solomon ona katılmaya karar verdi ve Temmuz 1948'de yeni kurulan İsrail devletinde Hayfa'ya doğru yola çıktı.[1][2]

Perel, İsrail'e geldiğinde İsrail Savunma Kuvvetlerine alındı ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda savaştı. İsrail ordusundan serbest bırakıldıktan sonra iş insanı oldu. 1959'da karısı Dvora ile evlendi ve iki oğlu oldu. Perel, Peine Belediye Başkanı'nın Peine Sinagogu'nun yıkımının anısına katılmak üzere davetiyle 1985'e kadar Almanya'ya dönmedi.

Hitlerin Genç Salomon'uydum[değiştir | kaynağı değiştir]

Sally Perel, 2014.

Perel daha sonra hayatı hakkında Ich war Hitlerjunge Salomon adlı bir kitap yazdı. Çalışmaları daha sonra CCC Film'in yapımcılığını üstlendiği 1990 yapımı Europa Europa filmine uyarlandı. Sık sık savaş zamanı deneyimleri hakkında Avrupa çapında turlar ve konuşmalar yapar.

Hollandalı oyun yazarı Carl Slotboom, Perel'in Du sollst leben (Hollandaca: Je zult leven ; İngilizce: Thou Shalt Live) adlı hikâyesine dayanan ve ilk kez 4 Mayıs 2012'de Hollanda'nın Zevenbergen kentinde yayınlanan ve aynı zamanda Anma Ölü Hollanda. Salomon Perel, oyunu görmek için Zevenbergen'i ziyaret etti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Europa Europa

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Hitler Youth school named after Holocaust survivor". 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  2. ^ a b "'I pretended to be a German to survive the Holocaust'". 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  • Europa Europa. John Wiley & Sons Inc. 1997. ISBN 0-471-17218-9. 0-471-17218-9
  • Fransızca: Perel, Shlomo, Europa, Europa (Paris: Ramsay, 1990), İbraniceden Lysette Hassine-Mamane tarafından çevrilmiştir, 265 sayfa.
  • İbranice: Korim li Shelomoh Perel! (Tel-Aviv: Yedi'ot Aharonot, 1991); Avrupa Para, Avrupa Para (Tel-Aviv: Yedi'ot Aharonot, 1994, 2004)
  • Lehçe: Europa, Europa (Warszawa: Wydawn. Cyklady, 1992)
  • Almanca: Ich war Hitlerjunge Salomon (München: Heyne, 1993; Berlin: Nicolai, 1998, 2001)
  • Almanca / Hollandaca / İngilizce: Du sollst leben / Je zult leven / Thou shalt live (Hollandalı yazar Carl Slotboom)
  • Çek: Přežil jsem v Hitlerjugend (Praha, 2001)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]