Sirkeci

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sirkeci
Sirkeci, Fatih (Şubat 2013)
Fatih
Fatih
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeFatih
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu(+90) 212
Plaka kodu34

Sirkeci, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan bir semttir. Deniz kenarında Haliç'in ağzında yer alan semtin batısında Bahçekapı semti, doğusunda Sarayburnu (Topkapı Sarayı), güneyinde ise Cağaloğlu semti bulunur. Semtin en önemli noktası Sirkeci Garı, ana caddesi ise Ankara Caddesi'dir. Sahil boyunca uzanan Ragıp Gümüşpala Caddesi ve Kennedy Caddesi Sirkeci'de birbirine bağlanırlar.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sirkeci İskelesi (1880-1893)[1]
Sirkeci feribot iskelesinden semtin görünümü, sol tarafta Sirkeci Garı, sağ tarafta Eminönü vapur iskelesi, ortada Ankara Caddesi (Şubat 2013)

Sirkeci semti Osmanlı döneminde hem Topkapı Sarayı'na yakın olması, hem de Sadrazamlık binası olan Babıali'ye yakın olması bakımından önemli bir semtti. Deniz kenarında olduğu için Babıali'nin iskelesi olma konumundaydı. 1885 yılında Şark Ekspresi'nin hizmete girmesi, 1890 yılında Sirkeci Garı'nın hizmete girmesinden sonra semt daha da büyük bir önem kazandı.

Günümüzdeki semt[değiştir | kaynağı değiştir]

Sirkeci Garı hala Avrupa'yla İstanbul arasındaki demiryollarının ana durak noktası işlevini devam ettirmektedir. Semt, Marmaray demiryolu tünel projesi ile önemini halen korumaktadır. Ayrıca Eminönü-Harem Arabalı vapur ve Eminönü-Adalar vapur iskeleleri Sirkeci'nin deniz kıyısında yer alırlar. Türkiye'nin en büyük postane binası olan Büyük Postane de Sirkeci semtinde yer alır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Port of Sirkeci". 22 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]