Gölgeler ve Sis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Shadows and Fog sayfasından yönlendirildi)
Gölgeler ve Sis
Shadows and Fog
YönetmenWoody Allen
YapımcıCharles Joffe
SenaristWoody Allen
OyuncularWoody Allen
Mia Farrow
John Malkovich
John Cusack
Jodie Foster
Madonna
KurguSusan E. Morse
DağıtıcıOrion Pictures
TürüKomedi, suç
Yapım yılı30 Mart 1992
Amerika Birleşik Devletleri ABD
Süre85 dakika
Dilİngilizce

Gölgeler ve Sis, (Shadows and Fog)[1] yönetmenliğini Woody Allen' ın yaptığı 1992 yapımı bir ABD filmidir. Woody Allen'ın senaryosunu yazdığı ve başroldeki Kleinman 'ı canlandırdığı filmde Mia Farrow, John Malkovich, John Cusack, Jodie Foster ve Madonna gibi oyuncular yer almaktadır.

Film, atmosferi ve konusu bakımından ekspresyonist Alman yönetmenlerinden Fritz Lang, G.W. Pabst ve F. W. Murnau filmlerine; başroldeki Kleinman 'ın muğlak durumuna yaptığı vurgu ile de ünlü yazar Franz Kafka' nın eserlerine atıf yapmaktadır. Woody Allen onlardan filmin atmosferini ve konusunu yaratacak temel özellikleri almış ve ve bunları kendi komedi tarzına uygun düşecek şekilde harmanlamıştır.

New York' ta inşa edilmiş en büyük set olan 2,400 m²' lik Kaufman Astoria Studios'da çekilen film, Woody Allen' ın Orion Pictures için çektiği son filmdir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gece yarısı bir çete tarafından yatağından kaldırılıp bir seri katili bulması için yardım istenen Kleinman (Woody Allen) ne yapacağını bilemez haldedir. Tam olarak ne yapması gerektiğini anlamadığı gibi olayla ne gibi bir bağlantısı olduğunu da anlayabilmiş değildir. Gece yarısı sis içindeki karanlık sokaklarda katille karşılaşma korkusu içinde dolaşarak çete üyelerini arar ve yapmazsa başına kötü şeyler geleceğini hissettiği görevinin ne olduğunu öğrenmeye çalışır.

Bu sırada kasaba yakınlarında kamp kurmuş bir sirkte çalışan Irmy (Mia Farrow), sirkte palyaçoluk yapan sevgilisini (John Malkovich) bir trapezci olan Marie (Madonna) ile yakalayınca sinirlenir ve sirki terk edip kasabaya gider. Sis içinde katilin kol gezdiği karanlık sokaklarda dolaşıp kalacak bir yer ararken bir fahişeye rastlar ve gece kalmak için onunla birlikte geneleve gider. Gece eğlenmek için oraya gelen bir öğrenci (John Cusack) ondan çok hoşlanır. Ona birlikte olmak için 700$ tekif edince Irmy onunla birlikte olur.

Bu esnada Kelinman' ın tanıdığı iyi bir doktor katil tarafından öldürülmüştür. Ayrıca Kleinman' ın tam olarak kimlerden oluştuğunu bile anlayamadığı çete kendi içinde gruplara bölünmeye başlamıştır. Kleinman ise doktoru canlı gören son kişidir. Bu kargaşada kendisinin suçlanmasından korktuğu için doktorun iş yerinde bulunan ve karakola götürülen, üzerinde kendi parmak izlerinin bulunduğu bardağı ortadan kaldırmaya karar verip karakola gider. O sırada Irmy de polis tarafından fahişe zannedilerek karakola getirilmiştir. Onun çıkardığı kargaşadan yararlanan Kleinman bardağı çalar. Bir süre sonra Irmy ve Kleinman tanışırlar ve karakoldan ayrılıp sokaklarda dolaşmaya başlarlar. Ancak o gece sıra dışı bir şekilde kazandığı para Irmy' yi rahatsız eder ve parayı bir kiliseye bağışlar. Ama daha sonra bebeği ile ortada kalan genç bir kadına paranın yarısını vermek isteyince Kleinman bağışladıkları paranın bir kısmın kilseden geri almak zorunda kalır. Birlikte karanlık sokaklardan kurtulup kalacak bir yer ararlar. Yeniden çeteden birilerine rastlarlar. Kleinman ne olduğunu hâlâ anlayamadığı görevini yapmadığı için suçlanır. Çete üyleri farklı gruplara bölünmüştür ama Kleinman, onların katili aramak yerine niye gruplara bölündüklerini anlayamadığı gibi, kimin tarafını tutacağına karar veremez ve iyice arada kalır. Çete içinde çıkan kargaşaya polisin de karışması, Kleinman' ın üzerinden kayıp bardağın çıkması onu suçlu duruma düşürür. Kleinman eski bir sevgilisinin evine kaçar. Irmy de tam katilin eline geçmek üzereyken, onu arayan palyaço sevgilisi tarafından bulunur. Katil Irmy' nin para verdiği genç kadını öldürmüştür. Onu bulan Imy ve sevgilisi onun kimsesiz kalan çocuğunu alıp sirke dönerler. Irmy' nin o zamana dek çocuk istemeyen sevgilisi bu bebek karşısnda yumuşamıştır.

Katilin sirke gittiğinden şüphelen Kleinman, oraya tam vaktinde ulaşır ve Irmy' yi katilin saldırısından kurtarır. Hatta sirkte yıllardır hayranı olduğu ünlü bir büyücü ile karşılaşır ve onun yardımı ile katili ortadan yok ederler. Katili bir daha bulamasalar da, Kleinman büyücünün yanında kalıp onun asistanlığını yapamaya karar verir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör / Aktris Karakter
Woody Allen Kleinman
Mia Farrow Irmy
John Malkovich Palyaço
John Cusack Öğrenci
Madonna Marie
Michael Kirby Katil
Jodie Foster Fahişe

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]