Şöhret (film, 1998)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şöhret
Celebrity
Film afişi
YönetmenWoody Allen
YapımcıLetty Aronson
Richard Brick
J.E. Beaucaire
Jean Doumanian
Charles H. Joffe
Jack Rollins
Hikâye (eser)Woody Allen
OyuncularHank Azaria
Kenneth Branagh
Judy Davis
Leonardo DiCaprio
Winona Ryder
Melanie Griffith
Famke Janssen
Michael Lerner
Joe Mantegna
Bebe Neuwirth
Charlize Theron
Görüntü yönetmeniSven Nykvist
KurguSusan E. Morse
StüdyoSweetland Films
Magnolia Productions
DağıtıcıMiramax Films
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı20 Kasım, 1998
Süre113 dakika
Dilİngilizce
Bütçe12.000.000 $
Hasılat5.078.660 $

Şöhret (İngilizceCelebrity), Ünlü yönetmen Woody Allen tarafından yazılan ve yönetilen bir 1998 komedi-dram filmi. Senaryo da bir çift boşanma yolları üzerinde duruluyor.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Lee, karısı Robin’den ayrıldıktan sonra ünlülerin hayatına dalıverir. Lee, birçok model ve oyuncuyla tanışmaya, hatta bazılarıyla kısa süreli ilişkiler yaşamaya başlar. Paralel de karısı da bir televizyon yapımcısıyla tanışır ve aralarında bir çekim başlar.

Ünlülerin dünyasına eleştirel bir bakış atan Allen, bunu yaparken kendine has mizahını ve üslubunu koruyor. Leonardo Di Caprio, Charlize Theron gibi birçok ünlünün de yer aldığı film son derece ironik bir sonla bitiyor.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Görüntü yönetmeni Sven Nykvist, New York siyah-beyaz bir film çekti. Allen'ın, Nykvist ile çektiği dört büyük filmlerinin sonuncusu oldu. Aynı zamanda Manhattan (1979) başlayan Allen'ın filmlerinin önceki yirmi editörlüğünü yapmıştı editör Susan E. Morse, Allen ile uzun bir iş birliği yaptı. Filmin Venedik Film Festivali'nde prömiyeri, 20 Kasım, 1998 tarihinde ABD'de yayın girmeden önce, New York Film Festivali'nde gösterildi. film açılış hafta sonunda $1.588.013 hasılat yaptı ve hafta sonu sıralamasında 10. 493 ekranlarında açıldı. film $5.078.660 hasılat elde etti.

Kritik resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Janet Maslin, New York Times'a filmdeki karatterler hakkında röportaj verdi. Film ilgi toplamak için siyah-beyaz çekilmiştir.

Film %41 Rotten Tomatoes derecesi ile Rotten Tomatoes sitesindeki yorumlamalarda "Eğlenceli, ama çok dağınık " gibi eleştiriler aldı.