Serdica Kuşatması (809)

Koordinatlar: 42°40′0″K 23°19′48″D / 42.66667°K 23.33000°D / 42.66667; 23.33000
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Serdica Kuşatması
Bizans-Bulgar savaşları
TarihBahar 809
Bölge
Bulgaria üzerinde Serdica Kuşatması (809)
Serdica Kuşatması (809)
Serdica Kuşatması'nın yeri
Sonuç Bulgar zaferi
Taraflar
Birinci Bulgar İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Krum Han Bilinmiyor
Güçler
Bilinmiyor 6,000
Kayıplar
Bilinmiyor 6,000

Serdica Kuşatması (BulgarcaОбсадата на Сердика) 809 baharında günümüzde Bulgaristan'ın Sofya kentinde gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda şehir Bulgar Devleti'ne bağlanmış ve Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun yıkılışına kadar bu şekilde kalmıştır.

Tarihsel arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Avar Kağanlığı'nın yıkılmasının ardından Han Krum, Struma Nehri vadisinde ve Makedonya'da yaşayan Slavları özgürleştirmek için bakışlarını güneybatıya çevirmiştir. Ancak Krum'un planının önündeki en büyük engel, Serdica'daki güçlü Bizans kalesiydi.

Ancak çatışmayı ilk başlatan Bizans İmparatorluğu oldu. 807'de Bizans imparatoru I. Nikiforos Bulgaristan'a karşı yürüdü ancak kısa süre sonra birliklerinin Hadrianapolis'teki isyanı nedeniyle Konstantinopolis'e dönmek zorunda kaldı.[1] Ertesi yıl Bulgarlar, Struma Nehri vadisine yapılan atlı baskına yanıt olarak Bizanslıları mağlup ederek ordunun yüklerini ele geçirdiler.

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

809 baharında Krum saldırıya geçti ve Serdica'yı kuşatarak Bizanslıları şaşırttı. Garnizon, yiyecek stoklarının azalmasına ve firarlar ve paralı askerlerin serbest bırakılması nedeniyle adam sayısının azalmasına rağmen birkaç hafta dayanmıştır. Paskalya'da Bizanslılar kaleyi teslim etmeye hazırdılar.[2]

Krum, kaleyi teslim etmeleri şartıyla Bizanslılara güvenli hareket etme sözü vermiştir. Bizanslılar kabul etmiş ve Krum, Paskalya'dan önce Serdica'ya girmiştir. Krum'un güvenli davranış sözüne rağmen, bazı vatandaşlarla birlikte 6.000 kişilik garnizonun tamamını öldürdü. Nikiforos, garnizonu terk eden Bizanslılardan ve Bulgarlara sığınanlardan memnun değildi. Kaçanlardan biri, daha sonra Krum'a kuşatma makinelerinin yapımında yardım edecek olan çok yetenekli tamirci Evmat'tı.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneydoğu Avrupa'nın önemli bir kavşak noktası olması nedeniyle Serdica'nın alınması, Bulgaristan için önemliydi. Ayrıca Serdica, Bulgaristan'ın daha sonraki hükümdarları tarafından sınırları genişletmek ve nüfuzlarını yaymak için birincil askeri konum olarak kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Venning 2006, s. 232.
  2. ^ Venning 2006, s. 233.
Genel

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]