Seferali Memmedov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seferali Memmedov
Doğum16 Ekim 1963(1963-10-16)
Serçuvar, Masallı, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm16 Şubat 1992 (28 yaşında)
Karadağlı, Azerbaycan
Defin yeriSerçuvar, Masallı, Azerbaycan
Çatışma/savaşlarıKarabağ savaşı
ÖdülleriAzerbaycan'ın Millî Kahramanı

Seferali Memmedov, Azeri bir askerdir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Ekim 1963'te, Masallı şehrinin Serçuvar köyünde doğdu. 1981'de okuldan mezun oldu ve askere çağırıldı. 1983'te ordudan taburcu edildi. Krasnodar şehrine geldi ve polis sistemine girdi. 1990 yılında Bakü Özel Orta Polis Okulu'na gönderildi. Buranı teğmen rütbesi ile bitiren Seferalı, Karabağ'a gitmek istediğini bildiriyor, ona Bakü'de havalimanında iş teklif edilse de o ısrarından dönmüyor.

Savaşlarda katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Seferali Memmedov, Ağdam şehrinde polis komutanı olarak savaşlara katılır. Sarışın olması, Rusçayı akıcı bilmesi ona ermeniler arasına tek başına gitmesine olanak veriyordu. Seferali Ferruh, Ağbulak çiftliğinde, Karakent köyünde onlarca ermeniyi rehin almıştı. 1992 yılı 16 şubat Seferalinin katıldığı son savaşı oldu. Ermeniler Hocavend rayonunun Karadağlı köyüne saldırarak ölüleri Silo kuyularına atmışlardı. Seferalinin liderliğindeki deste, karşılarına çıkan Ermenileri yararak ilerliyordu, kullandığı askeri araç el bombasıyla vuruldu, parçacıklardan birkaçı kemerindeki el bombasına değdiği için öldü.[1]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bekar idi.

Ulusal Kahraman[değiştir | kaynağı değiştir]

Memmedov Safaralı Gurban oğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 6 Haziran 1992 tarihli ve 831 sayılı kararı ile "Azerbaycan Ulusal Kahramanı" unvanı ile teltif edildi.

Masallı şehrinin Serçuvar köyünde toprağa verildi.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Masallı'daki sokaklardan biri ve eğitim gördüğü ortaokul Memmedov'un adını taşır.

Ulusal Kahraman Safaralı Memmedov'a "Kahraman Polis" adlı belgesel film yapılmış ve Masallı şehri Kültür Merkezi'nde sunulmuştur.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Vüqar Əsgərov. "Azərbaycanın Milli Qəhrəmanları" (Yenidən işlənmiş II nəşr). Bakı: "Dərələyəz-M", 2010, səh. 207.
  2. ^ “Qəhrəman polis”: Milli Qəhrəman Səfəralı Məmmədova həsr edilmiş sənədli filmin təqdimatı: [Masallı rayon Mədəniyyət mərkəzində] //Mədəniyyət.- 2014.- 28 may.- S.7.