Rafael Habibov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rafael Hebibov
DoğumRafael
4 Nisan 1964(1964-04-04)
Ali Bayramlı, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm7 Temmuz 1992 (28 yaşında)
Tozlukörpü, Azerbaycan
Defin yeriAzerbaycan
Çatışma/savaşlarıKarabağ savaşı
ÖdülleriAzerbaycan'ın Millî Kahramanı

Rafael Habibov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rafael Sharafet oğlu Habibov, 4 Nisan 1964'te Ali Bayramlı ilinde doğdu. Rafael, okul yıllarında kendini yetenekli bir öğrenci olarak göstermiştir, arkadaşları ve öğretmenlerinin saygısını kazanmayı başarmıştır.[1]

Okul yılları boyunca spora ve ilk askeri eğitime büyük ilgi gösterdi. Askerlik görevini Baltık bölgesinde geçirdi ve çavuş rütbesine yükseldi. Daha sonra Leningrad'daki (St. Petersburg) askerî okulunu bitirmiş ve teğmen rütbesi almıştır. Kardeşi Jabrayil'le birlikle Afgan savaşlarına da katılmıştır.

Savaşlara Katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

1992'de cumhuriyetimizin toprak bütünlüğünün korunmasına katılmak için Karabağ'a gönderildi. İlk günlerden itibaren deneyimli bir subay olarak savaşa katılmıştır. Tazakend, Narincilar, Zodgizil, Kültürel Ala Gala, Ağdaban, Baker, Çapar ve diğer köyler için gergin savaşlara katılmıştır. Bu köylerin çoğunu Ermenilerden kurtarmıştır. R. Habibov, Khalbajar için savaşlarda büyük kahramanlık gösterdi. Albukada olan istihbaratı kurtarmaq için, düşmanla karşı karşıya kalır ve düşmanı PDM-24 makinesiyle birlikte yok eder.[2]

Şehit olması[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Temmuz 1992'de, o ve yoldaşları, Ekmek ve Tozlukpu'daku cephede vefat etmişlerin naaşlarını getirmek için gitdiler. Savaşta aldığı yaradan, 7 Temmuz 1992'de öldü.

Ulusal Kahraman[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağustos 1994’te Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın kararnamesine göre, Rafael Sharafat oğlu Habibov'a, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin eğemenliğini ve toprak bütünlüğünü korunmasında sergilediyi kahramanlığı, kişisel cesareti ve bağlılığı için Azerbaycan Ulusal Kahramanı unvani aldı. Kendi okuduğu 14 sayılı okul adını taşımaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Askerov, Vügar (2005). Azərbaycanın Milli Qəhrəmanları (I nəşr) (PDF) (Azerice) (Qapp-poliqraf bas.). Bakü. s. 250. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019. 
  2. ^ Vüqar Əsgərov. "Azərbaycanın Milli Qəhrəmanları" (Yenidən işlənmiş II nəşr). Bakı: "Dərələyəz-M", 2010, səh. 109.