Eldar Tağızade

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eldar Tağızade
DoğumEldar
6 Eylül 1963(1963-09-06)
Bakı, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm3 Haziran 1992 (28 yaşında)
Karabağ, Azerbaycan
Defin yeriBakü, Azerbaycan
Çatışma/savaşlarıKarabağ savaşı
ÖdülleriAzerbaycan'ın Millî Kahramanı

Eldar Tagızade, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Eylül 1963'te Bakü'de doğdu. 1970-1980 yıllarında Nasimi ilçesinde 164 sayılı okulda okudu. Okuldan mezun olduktan sonra Eldar Bakü Devlet Üniversitesi'de eğitimine devam etti ve 1985'ten onur derecesiyle mezun oldu. Polis memuru olmak isteyen Eldar, Sabail İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde çalışmaya başlar. 1989'da Sverdlovsk'da kursu bitirdi ve Kıdemli Yüzbaşı unvanını aldı. Taghizade Eldar İçişleri Bakanlığı'nda operasyonel müvekili olarak çalıştı.

Savaşlara Katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cesur polis memuru sıklıkla cepheye gider ve rehinelerin kurtarılmasında yer alardı. Eldar sayesinde, rehineden birçok kişi serbest bırakıldı. 1991 yılında yüzbaşı rütbesi verildi. İçişleri Bakanlığı Terörizm ve Haydutlarla Mücadele Dairesi Başkan Vekili olarak atanmıştır. 3 Haziran 1992 Tagizadeh yeniden Karabağ'a gönderildi. Savaş sırasında, "Joke" lakaplı tehlikeli katili etkisiz hale getirmek gerekiyordu. O, polis memurlarına ateş açtı, Eldar onun saklandığı binaya girdi ve polis kaptanının silahsız olduğunu gören şerefiz, aniden Eldar'ın göğsüne ateş açtı.Cesur polis öldü.[1]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Evliydi. 2 çocuğu vardı.

Ulusal Kahraman[değiştir | kaynağı değiştir]

Tagizade Eldar Abdulla oğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın 16 Eylül 1992 tarihli 162 sayılı karırıyla ölümünden sonra "Azerbaycan Ulusal Kahramanı" unvanı ile ödüllendirildi. Bakü'deki Şehitliye defnedildi.

Kendi okuduğu 164 numaralı okul, kahramanlarımızın adını taşıyor.

Bakü'nün sokaklarından biri onun ismini taşıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Askerov, Vügar (2005). Azərbaycanın Milli Qəhrəmanları (I nəşr) (PDF) (Azerice) (Qapp-poliqraf bas.). Bakü. s. 250. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019.