Samsun belediye başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Samsun Kent Müzesi'nde yer alan Samsun belediye başkanları bilgilendirme panosu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi başkanları listesi, 1869'da Samsun Şehremaneti adıyla kurulan, cumhuriyetin ilanından sonra adı Samsun Belediyesi olan ve 1993'te büyükşehir statüsü kazanan Samsun Büyükşehir Belediyesinde görev yapan belediye başkanlarının bir listesidir.

Belediyenin ilk başkanı 1869 yılında atanan Emrullah Efendi, Türkiye Cumhuriyeti döneminde görev yapan ilk başkanı ise Şefik Avni Özüdoğru'dur. Başkanlar 1930 Türkiye yerel seçimlerine dek atanarak bu göreve gelmekteydi. Seçimle başkan olan ilk kişi 1930 yerel seçimlerinde Serbest Cumhuriyet Fırkası'ndan aday olan Boşnakzade Ahmet Resai Bey'dir. 1930'dan bu yana yalnızca 27 Mayıs Darbesi ve 12 Eylül Darbesi dönemlerinde askerî başkanlar atanarak görev başına gelmişlerdir. Bu iki dönem haricinde başkanlar seçimle başa gelmişlerdir.

Yusuf Ziya Yılmaz, 700860028560000000019 yıl, 8 gün belediye başkanlığı görevinde bulunarak en uzun görev yapmış belediye başkanıdır.

Osmanlı Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye Reisi Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Emrullah Efendi 1869 1869
2 Mehmet Kaptan Ağa 1869 1872
3 Hacı İsmail Efendi 1872 1878
4 Hasan Tahsin Efendi 1879 1881
5 Mahmut Bey 1881 1883
6 Müftüzade Halim Efendi 1883 1889
7 Mustafa Efendi 1890 1896
8 Şişboyun Ahmet Rağıp Efendi 1896 1904
9 Hacı Hafız Reşat Efendi 1904 1905
10 Gebilizade Mustafa Necip Efendi 1905 1907
11 Şükrü Efendi 1907 1908
12 Papasoğlu Yorgaki Efendi 1908 1909
13 Gebilizade Mustafa Necip Efendi 2 Şubat 1909 1914
14 Kansızzade Osman Hayri Bey 1914 1919
15 Ahmet Efendi 1919 1919
16 Ali Rıza Bey 1919 1920
17 Nihat Bey 1920 1921
18 Pepelek Hasan Efendi 1921 1922
19 Ömer Bey 1922 1922

Cumhuriyet Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye Başkanları (1922-1993)
Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
1 Şefik Avni Özüdoğru 1922 Haziran 1924 Cumhuriyet Halk Fırkası
2 Boşnakzade Ahmet Resai Bey Haziran 1924 1 Mart 1925
3 Şefik Avni Özüdoğru 1 Mart 1925 Haziran 1925
4 İbrahim Veysi Bey Haziran 1925 Ağustos 1925
5 Ömer Niyazi Karataş Ağustos 1925 Kasım 1925
6 Çubukçuzade Mehmet Suphi Bey Kasım 1925 1 Mart 1927
7 Yelkencizade Şükrü Bey 1 Mart 1927 9 Eylül 1928
8 Hacızade Rüstem Bey 9 Eylül 1928 1928
9 Rahmi Taşhan 1928 1 Mart 1929
10 Hacı Hüseyinzade Baha Bey 1 Mart 1929 10 Nisan 1929
11 Faik Bey 10 Nisan 1929 20 Ekim 1930
12 Boşnakzade Ahmet Resai Bey 20 Ekim 1930 17 Aralık 1930 Serbest Cumhuriyet Fırkası
17 Aralık 1930 8 Mart 1931 Bağımsız
13 Faik Bey 8 Mart 1931 14 Nisan 1931 Cumhuriyet Halk Partisi
14 Kefelizade Sami Bey 14 Nisan 1931 1 Ağustos 1932
15 Kefelizade İhsan Bey 1 Ağustos 1932 10 Ocak 1934
16 Hasan Umur 10 Ocak 1934 25 Ekim 1934
17 Nazif Biğat 25 Ekim 1934 25 Ocak 1935
18 Hüsnü Yeğen 25 Ocak 1935 8 Ağustos 1935
19 Naşit Fırat 8 Ağustos 1935 2 Kasım 1938
20 Necmettin Divitçioğlu 2 Kasım 1938 1 Nisan 1940
21 Rüstem Mesutoğlu 4 Haziran 1940 2 Kasım 1942
22 Mümtaz Arkayın 2 Kasım 1942 24 Nisan 1943
23 Ahmet Eymir 24 Nisan 1943 26 Temmuz 1946
24 Muhittin Özkefeli 1 Eylül 1946 17 Kasım 1948
25 Sami Arım 17 Kasım 1948 8 Mart 1950
26 İsmail Yurtsever 8 Mart 1950 8 Eylül 1950
27 Nurettin Ceritoğlu 8 Eylül 1950 8 Ağustos 1951
28 Hamit Erip Kember 8 Ağustos 1951 16 Ocak 1953
29 Nüzhet Ulusoy 16 Ocak 1953 11 Eylül 1957 Demokrat Parti
30 Muzaffer Uzar 1 Ekim 1957 27 Mayıs 1960
31 Turan Ergüngör 27 Mayıs 1960 22 Haziran 1960 Askerî
32 Mustafa Rauf İnan[a] 22 Haziran 1960 2 Kasım 1960
33 Fahrettin Erverdi[b] 2 Kasım 1960 23 Ekim 1962
34 Hamdi Ömeroğlu[c] 23 Ekim 1962 21 Kasım 1963
35 Bünyad Arsan 21 Kasım 1963 2 Haziran 1968 Adalet Partisi
36 Kemal Vehbi Gül[d] 2 Haziran 1968 13 Eylül 1980
37 Selahattin Ereren 13 Eylül 1980 25 Mart 1984 Askerî
38 Kemal Vehbi Gül 25 Mart 1984 27 Ekim 1988 Anavatan Partisi
39 Ruhat Çetinkaya[e] 27 Ekim 1988 26 Mart 1989
40 Muzaffer Önder 26 Mart 1989 9 Eylül 1993 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
Büyükşehir Belediye Başkanları (1993-günümüz)
Büyükşehir Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
1 Muzaffer Önder 9 Eylül 1993 27 Mart 1994 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
27 Mart 1994 18 Nisan 1999 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Yusuf Ziya Yılmaz[f] 18 Nisan 1999 18 Kasım 2003 Anavatan Partisi
18 Kasım 2003 26 Nisan 2018 Adalet ve Kalkınma Partisi
3 Zihni Şahin[g] 3 Mayıs 2018 11 Nisan 2019 Adalet ve Kalkınma Partisi
4 Mustafa Demir 11 Nisan 2019 Görevde

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • a. ^ Hem belediye başkanlığını hem de valilik görevini bir arada yürüttü.
  • b. ^ Hem belediye başkanlığını hem de valilik görevini bir arada yürüttü.
  • c. ^ Görevinin sonuna kadar belediye başkanlığını ve valilik görevini bir arada yürüttü. Daha sonra valilik görevine devam etti.
  • d. ^ Toplam 16 yıl 319 gün ile ikinci en uzun süre görev yapan belediye başkanı.
  • e. ^ Vehbi Gül'ün Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e hakaret ettiği iddiasıyla, daha sonra İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli'nin emriyle görevden alınmasıyla bu göreve atandı.
  • f. ^ 19 yıl 8 gün ile en uzun süre görev yapan belediye başkanı.
  • g. ^ Belediye meclisinin seçimiyle göreve geldi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]