Adana belediye başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı
Görevdeki
Zeydan Karalar

Mart 2019'dan beri
Görev süresi 5 yıl, aday olma
sınırlaması yok
Açılışı yapan Sait Efendi
Oluşum 1870 (Muhtesiplik)
1987 (Büyükşehir)

Bu maddede Adana belediye başkanları listesi yer almaktadır.[1]

Belediye başkanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adana'da belediye teşkilatı ilk olarak 1870'te muhtesiplik adıyla kuruldu. İhtisap ağaları dönemin belediye başkanı olarak görev yapıyordu. Muhtesiplik, 1871 yılında yerini belediyeye bıraktı.

Belediye başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Sait Efendi 1868 1870
2 Gözlüklü Süleyman Efendi 1870 1877
3 Bezdikyan Kirkor Efendi 1877 1879
4 Sinyor Artin 1879 1881
5 Hacı Yunus Ağa 1881 1881
6 Abdülkadir Efendi Bağdadizade 1883 1884
7 Ahmet Tevfik Bey 1884 1886
8 Sırkıntılı Hacı Musa Efendi 1886 1888
9 Ramazanoğlu Kasım (Ener) Bey 1890 1891
10 Debbağzade Hacı Ali Efendi 1891 1895
11 İbrahim Rasih Efendi 1895 1899
12 Hacızade Ali Efendi (Yerdelen) 1899 1903
13 Ramazanoğlu Süphi Paşa 1903 1906
14 Ramazanoğlu Tevfik Kadri Bey 1906 1908
15 Murtaza Efendi 1908 1913
16 Süleyman Vahid Efendi 1913 1915
17 Cemal Bey 1915 1918
18 Ramazanoğlu Tevfik Kadri Bey 1918 1919
19 Hafız Mahmud Efendi 1920 1921
20 Şıh Garipzade Kemal 1921 1922
21 Diblanzade Mehmet Fuat 1922 1922

Cumhuriyet dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1987 yılında 3391 Sayılı Yasa ile Adana'ya Büyükşehir statüsü verildi. 28 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Selahattin Çolak Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

Valiler (1923-1963)
Vali Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
1 Ali Münif Bey 1922 1926 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Turhan Cemal Beriker 1926 1938
3 Yusuf Ziya Özbakan 1938 1938
4 Vedat Güçlü 1938 1938
5 Kasım Ener 1938 1946
6 Fazlı Meto 1946 1947
7 Hazım Savcı 1947 1950
8 Daniş Arıkoğlu 1950 1950
9 Numan Güreli 1950 1951 Demokrat Parti
10 Zahit Akdağ 1951 1954
11 Ali Sepici 1954 1955
12 Ali Bozdoğanoğlu 1955 1956
13 Mehmet Hilmi İncesulu 1956 1958
14 Galip Avşar 1958 1959
15 Ali Sepici 1959 1960
16 Talat Sungur 1960 1960 Askerî
17 Gafur Soylu 1960 1960
18 Mukadder Öztekin 1960 1963
Belediye Başkanları (1963-1984)
Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
19 Ali Sepici 17 Kasım 1963 1967 Adalet Partisi
20 Erdoğan Özlüşen 1967 9 Aralık 1973 Cumhuriyet Halk Partisi
21 Ege Bagatur 9 Aralık 1973 11 Aralık 1977
22 Selahattin Çolak 11 Aralık 1977 12 Eylül 1980
23 Nuri Korkmaz 29 Eylül 1980 2 Aralık 1981 Askerî
24 Ali Ahmet Kelecek 2 Aralık 1981 28 Mart 1984
25 Aytaç Durak 24 Mart 1984 26 Mart 1989 Anavatan Partisi
Büyükşehir Belediye Başkanları (1989-günümüz)
Büyükşehir Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
26 Selahattin Çolak 26 Mart 1989 27 Mart 1994 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
27 Aytaç Durak 27 Mart 1994 18 Nisan 1999 Anavatan Partisi
18 Nisan 1999 28 Mart 2004 Milliyetçi Hareket Partisi[A]
28 Mart 2004 29 Mart 2009 Adalet ve Kalkınma Partisi[B]
29 Mart 2009 28 Mart 2010 Milliyetçi Hareket Partisi[C]
28 Zihni Aldırmaz 17 Haziran 2010[Ç] 8 Nisan 2014
29 Hüseyin Sözlü 8 Nisan 2014 11 Nisan 2019
30 Zeydan Karalar 11 Nisan 2019 Görevde Cumhuriyet Halk Partisi

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   1999'da Milliyetçi Hareket Partisi'ne geçti.
B.   2004'te Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçti.
C.   2009'da partisi tarafından tekrar aday gösterilmeyince Milliyetçi Hareket Partisi'ne geçti.
Ç.   Aytaç Durak'ın 28 Mart 2010 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması üzerine göreve Adana Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından seçilen Zihni Aldırmaz getirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]