RuPaul'un kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
RuPaul ödülleri ve adaylıkları
RuPaul at Dragcon 2019 by dvsross.jpg
2019 DragCon sırasında RuPaul
Toplam
Toplam ödül 31
Toplam adaylık 69

RuPaul, kariyeri boyunca drag queen, oyuncu, şarkıcı, yapımcı ve televizyon programı sunucusu olarak çeşitli ödüllere aday gösterildi ve bunların bazılarını kazandı. 1993 yılında, Supermodel of the World albümünün çıkış single Supermodel (You Better Work) ile iki Billboard Müzik Ödülü kazanırken bir MTV Video Müzik Ödülü adaylığı elde etti. 1999'da, "homofobi ile mücadelede olağanüstü olduğu" gerekçesiyle kendisine GLAAD Vito Russo Ödülü takdim edildi.[1]

2009'da RuPaul, RuPaul's Drag Race adlı reality-yarışma programının yanı sıra, aynı yarışma programının yan ürünleri RuPaul's Drag Race All Stars, Untucked ve RuPaul's Drag Race UK gibi çeşitli programların da yapımcılığını ve sunuculuğunu yapmaya başladı. Bu programlardaki performanslarıyla, altısı En İyi Reality veya Yarışma Programı Sunucusu dalında olmak üzere on bir Primetime Emmy Ödülü kazanarak bu kategoride en çok ödüle sahip kişi olmasının yanı sıra Emmy tarihinin en çok ödüle layık görülen person of color'ı da oldu.[2] Bununla birlikte bu programlarla üçer Amerika Yapımcılar Birliği Ödülü, ikişer Eleştirmenlerin Seçimi Real TV Ödülü ile birer Eleştirmenlerin Seçimi Televizyon Ödülü, MTV Film & Televizyon Ödülü, GLAAD Medya Ödülü ve TCA Ödülü kazandı. Bunun yanı sıra Drag Race UK'in birinci sezonu, BAFTA TV Ödülü'ne aday gösterildi. 2018'de, televizyon dalında,[3] Hollywood Bulvarı'na kendisi için bir yıldız konuldu ve bu yıldızı elde eden ilk drag queen oldu.[4]

Adaylıklar ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül Yıl[a] Çalışması Kategori Sonuç Kaynak
Billboard Müzik Ödülleri 1993 "Supermodel (You Better Work)" #1 Dance Single Kazandı [5]
#1 12" Dance Single Kazandı
İngiliz Akademisi Televizyon Ödülleri 2020 RuPaul's Drag Race UK[b] En İyi Reality Programı Adaylık [6]
Eleştirmenlerin Seçimi Real TV Ödülleri 2019 RuPaul's Drag Race Yarışma Programı Kazandı [7]
Ansambl Oyuncu Kadrosu - Yapılandırılmamış[c] Adaylık
Program Sunucusu Adaylık
Yılın Erkek Yıldızı Adaylık
RuPaul's Drag Race: Untucked Yapılandırılmamış Dizi Adaylık
2020 RuPaul's Drag Race Yarışma Programı Kazandı [9]
Ansambl Oyuncu Kadrosu - Yapılandırılmamış Adaylık
Program Sunucusu Adaylık
Yılın Erkek Yıldızı Adaylık
RuPaul's Drag Race: Untucked Yapılandırılmamış Dizi Adaylık
2021 RuPaul's Drag Race Yarışma Programı Kazandı [10]
Ansambl Oyuncu Kadrosu - Yapılandırılmamış Kazandı
Program Sunucusu Adaylık
Yılın Erkek Yıldızı Adaylık
RuPaul's Drag Race: Untucked Yapılandırılmamış Dizi Adaylık
Eleştirmenlerin Seçimi Televizyon Ödülleri 2011 RuPaul's Drag Race En İyi Reality Yarışma Programı Adaylık [11]
2012 En İyi Reality Programı Sunucusu Adaylık [12]
2013 Adaylık [13]
2014 Adaylık [14]
2016 Adaylık [15]
En İyi Reality Yarışma Programı Adaylık
2018 Adaylık [16]
En İyi Reality Programı Sunucusu Kazandı
EWwy Ödülleri 2013 RuPaul's Drag Race En İyi Giyinen Reality Programı Sunucusu Kazandı [17]
GLAAD Medya Ödülleri 1999 RuPaul GLAAD Vito Russo Ödülü Kazandı [18]
2010 RuPaul's Drag Race En İyi Reality Programı Kazandı [19]
2019 Adaylık [20]
2020 Adaylık [21]
Guinness Dünya Rekorları 2020 RuPaul En fazla "En İyi Reality veya Yarışma Programı Sunucusu" Emmy Ödülü sahibi Kazandı [22]
Hollywood Walk of Fame 2018 RuPaul Televizyon Kazandı [23]
MTV Film & Televizyon Ödülleri 2017 RuPaul's Drag Race En İyi Reality Yarışma Programı Kazandı [24]
En İyi Sunucu Adaylık
2018 En İyi Reality Yarışma Programı Adaylık [25]
2019 En İyi Sunucu Adaylık [26]
MTV Video Müzik Ödülleri 1993 "Supermodel (You Better Work)" En İyi Dans Video Klibi Adaylık [27]
Ulusal Televizyon Ödülleri 2020 RuPaul's Drag Race UK The Bruce Forsyth Entertainment Ödülü Adaylık [28]
Televizyon Jürisi Adaylık
NAACP Image Ödülleri 2021 RuPaul's Drag Race En İyi Yarışma Programı veya Varyete Sunucusu Kazandı [29]
NewNowNext Ödülleri 2010 En İyi Yeni Indulgence[d] Kazandı [31]
Halkın Seçimi Ödülleri 2019 RuPaul's Drag Race 2019'un Yarışma Programı Adaylık [32]
2020 2020'nin Yarışma Programı Adaylık [33]
Primetime Emmy Ödülleri 2016 RuPaul's Drag Race En İyi Reality veya Yarışma Programı Sunucusu Kazandı [34]
2017 Kazandı
RuPaul's Drag Race[e] En İyi Yarışma Programı Adaylık
RuPaul's Drag Race: Untucked[f] En İyi Yapılandırılmamış Reality Programı Adaylık
2018 RuPaul's Drag Race En İyi Reality veya Yarışma Programı Sunucusu Kazandı
RuPaul's Drag Race[g] En İyi Yarışma Programı Kazandı
RuPaul's Drag Race: Untucked[h] En İyi Yapılandırılmamış Reality Programı Adaylık
2019 RuPaul's Drag Race En İyi Reality veya Yarışma Programı Sunucusu Kazandı
RuPaul's Drag Race[i] En İyi Yarışma Programı Kazandı
RuPaul's Drag Race: Untucked[j] En İyi Yapılandırılmamış Reality Programı Adaylık
2020 RuPaul's Drag Race En İyi Reality veya Yarışma Programı Sunucusu Kazandı
RuPaul's Drag Race[k] En İyi Yarışma Programı Kazandı
RuPaul's Drag Race: Untucked[l] En İyi Yapılandırılmamış Reality Programı Adaylık
2021 RuPaul's Drag Race En İyi Reality veya Yarışma Programı Sunucusu Kazandı
RuPaul's Drag Race[m] En İyi Yarışma Programı Kazandı
RuPaul's Drag Race: Untucked[n] En İyi Yapılandırılmamış Reality Programı Kazandı
Amerika Yapımcılar Birliği Ödülleri 2019 RuPaul's Drag Race[o] En İyi Yarışma Programı Yapımcısı Kazandı [35]
2020 RuPaul's Drag Race[p] Kazandı [36]
2021 RuPaul's Drag Race[q] Kazandı [37]
TCA Ödülleri 2014 RuPaul's Drag Race En İyi Reality Programı Kazandı [38]
2015 Adaylık [39]
2018 Adaylık [40]
WOWIE Ödülleri 2020 You're a Winner, Baby En İyi Albüm veya EP Adaylık [41]
AJ and the Queen En İyi Televizyon Programı Adaylık
Saturday Night Live En İyi Televizyon Konuğu Kazandı

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Törenin gerçekleştirildiği yılı göstermektedir.
  2. ^ Ödülü World of Wonder ile paylaştı.
  3. ^ Yapılandırılmamış ile kastedilen; herhangi bir senaryo kullanılmadan, program içindeki karakterlerin eylemleri doğrultusunda gerçekleştirilen reality şovlarıdır.[8]
  4. ^ Ödül guilty pleasure olarak değerlendirilen kişiye verilmektedir.[30]
  5. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, Michele Mills, Tim Palazzola, Pamela Post, Mandy Salangsang ve Jacqueline Wilson ile paylaştı.
  6. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe ve Kenneth Leslie ile paylaştı.
  7. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, Bruce McCoy, Michele Mills, Tim Palazzola, Pamela Post, Mandy Salangsang, Thairin Smothers, Lisa Steele ve Jacqueline Wilson ile paylaştı.
  8. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, San Heng, Kenneth Leslie, Tim Palazzola, Pamela Post ve Thairin Smothers ile paylaştı.
  9. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, Bruce McCoy, Michele Mills, Tim Palazzola, Jen Passovoy, John Polly, Pamela Post, Mandy Salangsang, Thairin Smothers, Lisa Steele, Michelle Visage ve Jacqueline Wilson ile paylaştı.
  10. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, San Heng, Kenneth Leslie, Tim Palazzola, Jen Passovoy, Pamela Post, Mandy Salangsang ve Thairin Smothers ile paylaştı.
  11. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Adam Bronstein, Tom Campbell, Steven Corfe, Alicia Gargaro-Magana, Bruce McCoy, Michele Mills, Tim Palazzola, Jen Passovoy, John Polly, Pamela Post, Mandy Salangsang, Thairin Smothers, Lisa Steele, Michelle Visage ve Jacqueline Wilson ile paylaştı.
  12. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Adam Bronstein, Tom Campbell, Steven Corfe, Kenneth Leslie, Tim Palazzola, Jen Passovoy, Pamela Post, Mandy Salangsang, Thairin Smothers ve Camilo Valdes ile paylaştı.
  13. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, Alicia Gargaro-Magana, Zoe Jackson, Michele Mills, Tim Palazzola, Jen Passovoy, John Polly, Mandy Salangsang, Thairin Smothers, Lisa Steele, Camilo Valdes, ve Michelle Visage ile paylaştı.
  14. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, San Heng, Kenneth Leslie, Tim Palazzola, Jen Passovoy, Mandy Salangsang ve Thairin Smothers ile paylaştı.
  15. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, Bruce McCoy, Michele Mills, Jen Passovoy, Mandy Salangsang, Thairin Smothers, Lisa Steele ve Jacqueline Wilson ile paylaştı.
  16. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell, Steven Corfe, Bruce McCoy, Michele Mills, Jen Passovoy, John Polly, Mandy Salangsang, Thairin Smothers, Michelle Visage ve Jacqueline Wilson ile paylaştı.
  17. ^ Ödülü Fenton Bailey, Randy Barbato, Adam Bronstein, Tom Campbell, Steven Corfe, Alicia Gargaro-Magana, Michele Mills, Jen Passovoy, John Polly, Mandy Salangsang, Thairin Smothers, Lisa Steele, Michelle Visage ve Jacqueline Wilson ile paylaştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Schiavi, Michael R. (2011). Celluloid activist : the life and times of Vito Russo. Madison, Wis.: University of Wisconsin Press. s. 281. ISBN 978-0-299-28233-2. OCLC 757736367. 
  2. ^ Gonzalez, Sandra (20 Eylül 2021). "RuPaul makes Emmy history". CNN. 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  3. ^ "RuPaul Andre Charles". Hollywood Walk of Fame (İngilizce). 25 Ekim 2019. 20 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021. 
  4. ^ "RuPaul is first drag queen to get Hollywood star". BBC News (İngilizce). 17 Mart 2018. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021. 
  5. ^ "Winners Database — Billboard Music Awards". Billboard. 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 
  6. ^ "BAFTA TV 2020: Nominations for the Virgin Media British Academy Television Awards and British Academy TV Craft Awards". British Academy of Film and Television Arts. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 
  7. ^ Hipes, Patrick (2 Haziran 2019). "Critics' Choice Real TV Awards: 'Queer Eye', Netflix Top Winners". Deadline Hollywood. 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  8. ^ "66th Primetime Emmy Awards 2013–2014 Rules and Procedures" (PDF). 18 Nisan 2014. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2020. 
  9. ^ Hill, Libby (29 Haziran 2020). "Critics Choice Real TV Awards Winners Include 'Cheer,' 'Queer Eye,' as Netflix Wins Big". IndieWire. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  10. ^ Schneider, Michael (21 Haziran 2021). "'RuPaul's Drag Race' and Netflix Top a Tie-Heavy 2021 Critics Choice Real TV Awards Winners List". Variety. 21 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 
  11. ^ Ausiello, Michael (6 Haziran 2011). "Mad Men, Fringe, Good Wife, Modern Family, Community, Justified Lead Critics Choice Kudos". TVLine. 4 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  12. ^ "BTJA Announces Nominations for the 2nd Annual Critics' Choice Television Awards". Business Wire. 5 Haziran 2012. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  13. ^ "Critics' Choice Television Awards". Broadcast Film Critics Association. 28 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  14. ^ Bacle, Ariana (28 Mayıs 2014). "Critics' Choice TV Awards 2014: And the nominees are..." Entertainment Weekly. 2 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  15. ^ Lincoln, Ross A. (14 Kasım 2016). "Critics' Choice TV Nominations Unveiled". Deadline Hollywood. 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  16. ^ Nolfi, Joey (11 Ocak 2018). "Critics' Choice Awards winners 2018: Full list". Entertainment Weekly. 12 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  17. ^ Naoreen, Nuzhat (24 Haziran 2013). "The best dressed reality TV judge is..." Entertainment Weekly. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  18. ^ Campoverde, Jeremiah (12 Temmuz 2018). "Record number of LGBTQ nominees in outstanding host in reality or reality-competition program category for 70th Annual Emmy Awards". GLAAD. 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  19. ^ "Award Recipients for the 21st Annual GLAAD Media Awards". GLAAD. 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  20. ^ Gardner, Chris (25 Ocak 2019). "Outstanding TV Movie or Limited Series - GLAAD Media Awards: The Complete List of Nominees". The Hollywood Reporter. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  21. ^ "The Nominees for the 31st Annual GLAAD Media Awards". GLAAD. 13 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  22. ^ "Iconic drag superstar RuPaul breaks record for Emmy wins". Guinness World Records (İngilizce). 10 Aralık 2020. 10 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2020. 
  23. ^ Britton, Luke Morgan (19 Mart 2018). "RuPaul becomes first drag icon to get a star on the Hollywood Walk Of Fame". NME. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  24. ^ Morin, Natalie (5 Temmuz 2017). "2017 Movie & TV Awards: See the full list of winners". MTV. 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  25. ^ "Winners & Nominees by Category - Movie & TV Awards 2018 - MTV". MTV. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  26. ^ "Winners & Nominees by Category - Movie & TV Awards 2019 - MTV". MTV. 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  27. ^ Sandler, Adam (22 Temmuz 1993). "MTV vid awards come into Vogue – Entertainment News, Music News, Media – Variety". Variety. 11 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  28. ^ Frodsham, Isobel (28 Ocak 2020). "What time do the NTAs 2020 start, what channel is the awards show on and who's nominated?". Evening Standard. 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  29. ^ "Chadwick Boseman, 'Ma Rainey' receive multiple nominations for NAACP Image Awards". Chicago Sun-Times. Associated Press. 2 Şubat 2021. 2 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  30. ^ Polly 5/5/2010, John (5 Mayıs 2010). "Your Guide to the "Best New Indulgence" 2010 NewNowNext Awards Nominees". LOGO News. Erişim tarihi: 25 Kasım 2020. 
  31. ^ "Logo announces winners for this year's "NewNowNext Awards"". Logo TV. 18 Haziran 2010. 12 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  32. ^ Evans, Greg (4 Eylül 2019). "E! People's Choice Awards Finalists Announced; Voting Open Through Oct. 18 – Complete List". Deadline Hollywood. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  33. ^ Malec, Brett (16 Kasım 2020). "People's Choice Awards 2020 Winners: The Complete List". E! News. 19 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2020. 
  34. ^ "RuPaul Charles". Academy of Television Arts & Sciences. 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  35. ^ Pedersen, Erik (19 Ocak 2019). "Producers Guild Awards: 'Green Book' Takes Best Picture; 'Americans' & 'Mrs. Maisel' Lead TV – Winners List". Deadline Hollywood. 31 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  36. ^ Hipes, Patrick (18 Ocak 2020). "PGA Awards: '1917' Wins Best Picture; 'Fleabag', 'Succession' Top TV – The Complete Winners List". Deadline Hollywood. 19 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  37. ^ "Winners Announced for 32nd Annual Producers Guild Awards" (PDF). Producers Guild of America. 24 Mart 2021. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  38. ^ Dietz, Jason (20 Temmuz 2014). "2014 Television Critics Association (TCA) Award Winners". Metacritic. 20 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  39. ^ Dietz, Jason (9 Ağustos 2015). "2015 Television Critics Association (TCA) Award Winners". Metacritic. 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  40. ^ Goldberg, Lesley (19 Haziran 2018). "'Killing Eve,' FX Lead 2018 TV Critic Awards Nominations". The Hollywood Reporter. 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  41. ^ "World of Wonder's 2020 WOWIE Awards Winners!". The WOW Report (İngilizce). 5 Aralık 2020. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2020.