Quadriga

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1793 yılında Alman heykeltıraş Johann Gottfried Schadow tarafından yapılan Quadriga (Brandenburg Kapısı, Mitte Semti, Berlin)
Quadriga, Arc du Triomphe du Carrousel, Paris
Venedikte bulunan ve günümüze ulaşmış tek antik zafer quadrigası
Kemer üzerinde Columbia, Grand Army Plaza, Brooklyn, New York

Quadriga (Latince quadri-, dört ve jungere, (at) koşmak) Olimpiyat Oyunlarında ve diğer oyunlarda yarıştırılan, yan yana koşulmuş dört at tarafından çekilen araba ya da chariot (Yunan Tethrippon'nunun Roma'daki karşılığı). Yunan vazoları ve alçak kabartmalarında genellikle profilden Tanrı ve kahramanların arabası olarak tasvir edilmiştir. Quadriga, antik Romanın chariot yarışlarına adapte edilmiştir. Quadrigalar zafer alaylarının simgesidir; Zafer tanrıçaları Victory ve Fame sık sık quadriga kullanan muzaffer kadınlar olarak tasvir edilmişlerdir. Yunan veRoma mitolojisinde, quadriga tanrıların arabasıdır; Apollo arabasını gökyüzünde sürer ve gün ışığını teslim alarak geceyi dağıtır.

Quadriga zaman zaman dört at olmadan da Chariot'u ya da onun türevlerini tanımlamak için de kullanılmaktadır.

Tüm modern quadrigalar, antik dönemden günümüze ulaşabilmiş tek örenek olan Zafer Quadrigası örnek alınarak yapılmıştır. Başlangıçta muhtemelen bir zafer takı üzerinde Konstantinopolis Hipodromunda bulunan quadriga, 12. yüzyıldaki Katolik istilası sırasında İtalya'ya götürülmüş olup şu anda Venedikte bulunan Aziz Marko Bazilikasındadır. Quadriga 1797 yılında Napolyon tarafından Paris'e götürüldüyse de 1815 yılında Venediğe geri dönmüştür. Orijinal quadriga hava şartlarının neden olduğu tahribattan etkilenmesini önlemek için müzeye taşınmış ve yerine 1980 yılında replikası yerleştirilmiştir.

En ünlü quadriga heykellerinden bazıları şunlardır;

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brandenburg Kapısı. 24 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Berlin - Almanya'nın başkentinin Resmi Şehir Portalı - Berlin.de.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]