Alışveriş arabası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alışveriş sepeti veya market arabası, özellikle süpermarketler tarafından, dükkân içindeki müşterilerin alışveriş sırasında kasayı alıp satış noktasına taşıması için kullandıkları bir araçtır. Çoğu durumda müşteriler, satın aldıkları ürünleri otoparka taşımak için arabayı da kullanabilirler, ancak bazı arabalar dükkândan çıkmalarını engellemek için tasarlanmıştır.[1] Bazı yerlerde alışveriş sepeti konveyörü tasarlanmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'taki birçok yerde, müşterilerin arabaları park yeri içindeki belirli alanlarda bırakmalarına izin verilir ve mağaza personeli arabaları depolama alanına geri gönderir. Bununla birlikte, Avrupa kıtasındaki pek çok binada, müşterilerin arabaları kullanımdan sonra doğru konuma geri getirmelerini teşvik etmek için jetonlu (veya tokenli) işletimli kilitleme mekanizmaları sağlanmıştır.

Çalışmalar, alışveriş yapanların, genellikle alışveriş sepetlerinde yaşayan yüksek bakteri seviyeleri nedeniyle onları kullanmadan ya da bakkaliye doldurmadan önce kulpları ve sepet alanlarını sterilize etmenin uygun olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, önceki kullanıcıların cilt florasına yüksek düzeyde maruz kalma durumuna sahip arabalardır.[2]

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern alışveriş sepetlerinin çoğu metal veya metal ve plastik kombinasyonundan yapılmıştır ve aynı anda birçok kişinin toplanmasını ve taşınmasını kolaylaştırmak ve aynı zamanda depolama alanından tasarruf etmek için birbirlerinin içine yerleştirilmek üzere tasarlanmıştır. Arabalar daha büyük boyutlarda çocuk taşıyabilen birçok boyuta sahip olabilir. İki çocuk için tasarlanmış özel araba ve engelli müşteriler için tasarlanmış sepetli elektrikli mobilite scooterları da bulunmaktadır.

Özel motorlu alışveriş arabası, yaşlılar veya engellilik olan kişiler için birçok perakendeci tarafından sağlanmaktadır. Bunlar esas olarak ekli sepete sahip elektrikli tekerlekli sandalyelerdir. Müşterilerin mağazada gezinmesini ve ürün toplamasını sağlar.[3]

Mevduat[değiştir | kaynağı değiştir]

Tipik bir alışveriş sepeti kilidinin mekanizması

Tipik bir alışveriş sepeti kilidinin mekanizması birçok ülkede, müşterinin, arabayı belirlenmiş bir park yerine iade etmesi durumunda iade edilen madenî para, jeton veya kart ekleyerek küçük bir mevduat hesabı ödemesi gerekir. Depozito sisteminin arkasındaki bir motivasyon, çalışanlara iade edilmeyen arabaları toplamak zorunda kalma maliyetini azaltmak ve kaçak arabaların yol açtığı zararı önlemeğe izin verir.[4] Diğer bir avantaj, arabaların mağaza alanından çıkarılma ve çevre mahallede terk edilme ihtimalinin düşük olmasıdır. İade edilmeyen arabalar, yaya tarafından gönüllü olarak iade edilebilir, para yatırma parası ödül olarak davranır.

Kıta Avrupası ve Birleşik Krallık'ta neredeyse her yerde bulunmasına rağmen, mevduat sistemi Kanada'da daha az yaygındır ve 0.25 ABD doları tutarında bir mevduat gerektiren ALDI gibi bazı zincirler hariç, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak kullanılmamıştır.[5] ABD'de 0.25 $ 'lık para yatırma sistemini kullanan ilk mağaza zincirlerinden biri, 1990'ların başında Real Superstore idi (National Supermarkets alt kuruluşu). Costco ve ShopRite gibi diğer mağazalar da para yatırma sistemini kullanıyor, ancak tüm konumlarında kullanılmıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2019. 
  4. ^ https://dep-quebec.com/en/maxi-installs-cart-deposit-system/[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]