İçeriğe atla

Siegestor

Koordinatlar: 48°09′08″K 11°34′55″D / 48.15222°K 11.58194°D / 48.15222; 11.58194
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Münih'teki Siegestor (2013)

Siegestor (TürkçeZafer Kapısı) Münih'te, üzerinde bir Bavyera heykeliyle taçlandırılmış aslanli quadriga bulunan üç kemerli bir anıtsal zafer takıdır. Anıt başlangıçta Bavyera ordusu'nun şerefine adanmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan restorasyonunun ardından, şimdi barışın bir simgesi olarak duruyor.

Siegestor 21 metre yüksekliğinde, 24 metre genişliğinde ve 12 metre derinliğindedir. Ludwig Maximilian Üniversitesi ile Ohmstraße arasında, Ludwigstraße'nin (güney) bittiği ve Leopoldstraße'nin (kuzey) başladığı yerde yer alır. Bu nedenle, Münih'in iki bölgesi olan Maxvorstadt ve Schwabing arasındaki sınırda bulunur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Siegestor, y. 1875

Kemer, Kral Ludwig I tarafından yaptırılmış,[1] Friedrich von Gärtner[1] tarafından tasarlanmış ve 1852 yılında Eduard Mezger tarafından tamamlanmıştır. Mermer quadriga, Ludwig'in sanatsal danışmanı ve Würzburg Üniversitesi'nde profesör olan,[2] Johann Martin von Wagner tarafından heykel olarak yapılmıştır.[3] Aslanlar, Wittelsbach Hanedanı, Bavyera monarşisinin hüküm süren ailesinin arma sembolü olduğu için, muhtemelen quadriga'da atlar yerine kullanılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Kemer başlangıçta Bavyera ordusunun şerefine (Dem Bayerischen Heere) adanmıştı. Bugün, Siegestor bir anıt ve barışa simgesidir. İkinci Dünya Savaşı'nda ağır hasar gördükten sonra Temmuz 1945'te yıkılması planlanmıştı,[1] ancak kemer, Berlin'deki Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche'nin korunmasına benzer bir şekilde, sadece kısmen restore edilerek yeniden inşa edilmiştir.[4] Arka tarafındaki Wilhelm Hausenstein tarafından yazılmış yeni yazıtta: "Dem Sieg geweiht, vom Krieg zerstört, zum Frieden mahnend" yani "Zafer için adandı, savaş tarafından yok edildi, barışı hatırlatıyor." yazmaktadır. 21. yüzyılın başlarında, anıttaki heykeller titizlikle temizlenmiş ve restore edilmiştir.

Siegestor'un arka görünümü
Siegestor'un çıplak arka görünümüve "Zafer için adandı, savaş tarafından yok edildi, barışı hatırlatıyor." yazısı

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman filmi Heimat 2'de, Karakterler Evelyne ve Ansgar anıtın yanında buluşup konuşurlar ve barışı onurlandıran yazıt arkaplanda görünmektedir.

The Amazing Race dizisinin dokuzuncu sezonunda, yarışın üçüncü ayağının son Pit Stop'u bu anıtın önündeydi ve son gelen takım The Amazing Race'den elendi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Gavriel D. Rosenfeld, Munich and Memory: Architecture, Monuments, and the Legacy of the Third Reich, (University of California Press, 2000), 117
  2. ^ Hans A. Pohlsander, National Monuments and Nationalism in 19th Century Germany, 136 note32.
  3. ^ Hans A. Pohlsander, National Monuments and Nationalism in 19th Century Germany, (Paul Lang AG, 2008), 145.
  4. ^ Michael Brix, "Munich: Victory Arch (Siegestor)", in Regine Dölling, ed. The Conservation of Historical Monuments in the Federal Republic of Germany, 1974:39-40.
  5. ^ Goldman, Jessica (22 Mart 2006). "Racing To Nowhere On The Autobahn". CBS News. Erişim tarihi: 1 Ocak 2020.