Heckler & Koch USP

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(HK USP sayfasından yönlendirildi)
USP

Çeşidi Tabanca
Uyruğu  Almanya
Üretim tarihi
Tasarımcı Heckler & Koch
Özellikler
Ağırlık 0,72 kg(şarjörsüz)
Uzunluk 194 mm
Namlu uzunluğu 108 mm
Genişlik 9 mm

Mühimmat 9 mm Parabellum
.40 S&W
.45 ACP
.357 SIG
Etkili menzil 50 m (9x19mm Parabellum),

30 m .45 ACP

Azami menzil 500 m

HK USP(Universelle Selbstladepistole ya da Universal Self-Loading Pistol), Alman Heckler&Koch firması tarafından üretilen bir yarı-otomatik tabancadır.

Genel Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Silah ilk orijinal olarak .40 S&W ve 9mm Parabellum mermilerini kullanmak için tasarlandı ancak daha sonra .45 ACP kullanan varyasyonuda üretildi ve daha sonra da yeni bir varyasyon olan ve USP'ler arasında .357 SİG mermisini kullanan tek model olan USP Compact geliştirildi.

Ayrıca Amerikan Ordusu Özel Kuvvetleri'nin kullanması için silah ihraç edildi (kısmen ufak değişiklikler yapılarak) ve Amerikan Özel Kuvvetleri (Rangers, Navy SEALs, Delta Force vb.) tarafından kullanılan versiyonu MK23 MOD 0 adını aldı. Bu modelin yapılan testlerde önemli bir sorun yaşamadan 24.000'in üzerinde atış yapabildiği gözlemlenmiştir.

Dayanıklılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

USP üzerinde yapılan sıcaklık testlerinde, silah -42 °C'de uzun süre tutulmuştur. Silah donduktan sonra ateş edilmiştir, yeniden dondurulmuştur ve 67 °C sıcaklığa getirip ateş edilmiştir. Bu sıcaklık testleri sürekli devam ettirilmiştir ve sonucunda USP'ye herhangi bir ters-etki yapmamıştır.

Silah yağmur ve çamur testlerini de zorlanmadan geçmiştir. Ayrıca USP, suya daldırılmış ve üzerine tuz spreyi sıkılmıştır ancak bunların da silah üzerinde olumsuz bir etkisi olmamıştır.

Kullananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

USP Alman Ordusu, İrlanda Ordusu ve Estonya Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Bunun dışında kara (Delta Force, Rangers) ve deniz (Navy SEALs) olmak üzere Amerikan Özel Kuvvetleri'nde de kullanılmaktadır.