Porto Riko arması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Porto Riko Arması
Ayrıntılar
KullananPorto Riko
Kabul tarihi3 Haziran 1976
Antiller Konfederasyonu Arması

Porto Riko arması Porto Riko devletinin resmî armasıdır.

Porto Riko armasının ana unsuru Tanrı'nın Kuzusu'dur. Porto Riko bir ABD bölgesi olmasına rağmen, kalkan İspanya'nın Yeni Dünya'daki varlığını anımsatan unsurlara sahip olmaya devam eder. Bölge, 1899'da İspanyol-Amerikan Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasına göre İspanya tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne bırakıldı. Porto Riko'nun tarihi boyunca armanın farklı varyasyonları olmuştur. Mevcut sürüm, 3 Haziran 1976'da Porto Riko hükûmeti tarafından resmî olarak yeniden kabul edildi.[1]

Armanın en üstünde bir kraliyet tacı bulunur. Tacın altında bir kalkan üzerinde yeşil arka plan, adanın bitki örtüsünü temsil eder. Kalkandaki Tanrı'nın Kuzusu ve çapraz bayrak, geleneksel olarak adanın hamisi Vaftizci Yahya ile ilişkilendirilen sembollerdir. Kuzunun oturduğu yedi mühürlü kitap, genellikle Havari Yuhanna'ya atfedilen Vahiy Kitabı'ndaki sembolizmi temsil eder. Kalkanın en dışında 16 farklı unsur bulunur. Bunlar Kastilya Krallığı ve Leon Krallığını temsil eden kaleler ve aslanlar, Kastilya Krallığı ve Leon'un armasını taşıyan bir bayrak ve Kudüs Krallığını temsil eden Kudüs Haçıdır.

Kalkanın sağ ve solunda Porto Riko keşfedildiğindeki hükümdarları sembolize eden altın taçlı F harfi ve oklar II. Fernando (Aragon kralı)'nı temsil ederken, Y harfi ve boyunduruk Ysabel'i, yani kraliçe olan Katolik Kastilyalı I. Isabel'i temsil eder. En altta altın sarısı bir şerit üzerinde Latince JOANNES EST NOMEN EJUS (Türkçe: Onun adı Yahyadır) yazmaktadır. Bu Hristiyanlıkta bir Aziz olan Vaftizci Yahya'ya yapılan göndermedir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Blanco, Enrique T. (26 Şubat 2016). "Escudo y Banderas de Puerto Rico" [Coats of arm and Flags of Puerto Rico]. Revista del Instituto de Cultura Puertorriqueña (İspanyolca). Instituto de Cultura Puertorriqueña. s. 20-21. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2021. 
  2. ^ Grabowski, John F. (1992). U.S. Territories and Possessions (State Report Series). Chelsea House Pub. Page 7. 9780791010532.