İçeriğe atla

Patagonya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Patagonya
Patagonia
Patagonya'nın uzaydan görünümü
Yüzölçümü
 • Toplam1060631 km²
En yüksek nokta4.709 m (15.449 ft)
Nüfus
 • Toplam2.410.804
Bölgedeki şehirler Arjantin: Neuquén, Comodoro Rivadavia, Bariloche, Trelew, Río Gallegos, Río Grande
 Şili: Punta Arenas, Coyhaique, Cochrane, Villa O'Higgins, Puerto Aysén, Puerto Natales, Porvenir, Cameron, Puerto Williams

Patagonya, Şili ve Arjantin'in güneyindeki bölgedir.[1] Arjantin'deki Rio Colorado ile Şili'deki Bio Bio nehirlerinin güneyi ile Macellan Boğazı'nın kuzeyi arasında kalır.[2] Magellan Boğazının güneyindeki Ateş Toprakları da Patagonya'ya dâhil edilebilir.[1]

Rivayete göre Ferdinand Macellan, ismini verdiği Macellan Boğazı'ndan geçerken bu topraklarda gördüğü guanako postlarına bürünmüş ve yüzleri boyalı yerlileri bir İspanyol öyküsündeki Patagon adlı bir canavara benzeterek bölgeye bu adı vermiştir.

Patagonya çok az yerleşim olan bir bölgedir. Yerleşim ortama 2 kişi/km²dir. Hatta bu sayı Arjantin'in Santa Cruz eyaletinde 1 kişinin altına düşer.

Coğrafi karakter

[değiştir | kaynağı değiştir]
Bariloche

Düz alanlarında, pampas denen bu yöreye özgü otluk steplerin hakimiyeti vardır. Arjantin tarafı And Dağları'nın engel teşkil etmesinden dolayı Şili tarafından daha kurak bir iklime sahiptir . Şili kesimi ise Valdivia Yağmur Ormanları'nın etkisiyle oldukça yağmur çeker. Genel karakter olarak çok güçlü rüzgârlar eser. Kutuplardan sonraki yeryüzünün en büyük buzul alanları Şili kısmındadır.

Güneyinde yarı Antarktika ikliminin hüküm sürdüğü Ateş Toprakları (Tierra del Fuego) bulunur. Bölgenin karakteristik hayvanları guanako, bir tür deve kuşu olan nandu ve kondor sayılabilir. Ayrıca çok sayıda deniz kuşuna ve flamingoya ev sahipliği yapar.

Turizm ve ekonomi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle görülmeye değer yerleri Şili tarafındaki Torres del Paine Millî Parkı ile Arjantin tarafındaki Perito Moreno Buzulu'dur.

Turizm, özellikle Şili için son yıllarda ana gelir kaynağı olmuştur. 2003 yılında 80.000 turistten fazlasını tek başına Torres del Paine Millî Parkı çekmiştir. Patagonya yoğunlukla Kasım-Şubat ayları olan yaz aylarında turist çeker.

Diğer bir ekonomik kaynaksa Arjantin tarafındaki koyun yetiştirmedir. Özellikle 1930 ile 1970 yılları arasında, yün üretimde patlama olmuş, akabinde fiyatların düşmesiyle birçok köylü, çiftliklerini elden çıkarmak zorunda kalmışlardır. Zamanla birçok uluslararası moda şirketi bu çiftlikleri ele geçirerek yenilemişlerdir. Fiyatlar o günkü 0,75 e/kg seviyesindeyken bugün yine 5,75 e/kg'a yükselmiştir.

  1. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ Menutti, Adela; Menutti, María Mercedes (1980). Geografía Argentina y Universal (İspanyolca). Buenos Aires: Edil. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]