One-Punch Man

Vikipedi, özgür ansiklopedi
One-Punch Man
One-Punch Man logosu
ワンパンマン
(Wanpanman)
TürAksiyon,[1] komedi, süper kahraman[2]
Manga
YazarOne
DemografikSeinen
Yayın tarihi2009 – güncel
Manga
YazarOne
ÇizerYusuke Murata
YayımcıShueisha
Diğer yayımcı
Akılçelen Kitaplar
BaskıJump Comics
DergiTonari no Young Jump
Diğer dergi
DemografikSeinen
Yayın tarihi14 Haziran 2012 – güncel
Cilt sayısı27 (Cilt listesi)
Anime televizyon dizisi
Yönetmen
  • Shingo Natsume (1. sezon)
  • Chikara Sakurai (2. sezon)
Yapımcı
  • Chinatsu Matsui
  • Nobuyuki Hosoya (1. sezon)
  • Keita Kodama (1. sezon)
  • Ayuri Taguchi (2. sezon)
SenaristTomohiro Suzuki
MüzikMakoto Miyazaki
Stüdyo
Lisans
KanalTV Tokyo
Diğer kanallar
Yayın tarihi 5 Ekim 2015 – güncel
Bölüm sayısı24 + 12 OVA
Orijinal animasyon DVD
One-Punch Man: Road to Hero
YönetmenShingo Natsume
Yapımcı
  • Chinatsu Matsui
  • Nobuyuki Hosoya
  • Keita Kodama
  • Ayuri Taguchi
SenaristTomohiro Suzuki
MüzikMakoto Miyazaki
StüdyoMadhouse
Yayın tarihi4 Aralık 2015
Yayın süresi24 dakika
Video oyunu

One-Punch Man (Japonca: ワンパンマン, Hepburn: Wanpanman), ONE adlı sanatçı tarafından yaratılan bir Japon süper kahraman serisidir. Tek bir yumrukla herhangi bir rakibi yenebilen, ancak ezici gücü nedeniyle meydan okuma eksikliğinden sıkıldıktan sonra değerli bir rakip bulmaya çalışan bir süper kahraman olan Saitama'nın hikâyesini anlatıyor. ONE, orijinal webcomic versiyonunu 2009'un başlarında yazdı.

Haziran 2012'de Shueisha'nın Tonari no Young Jump web sitesinde dijital bir manga yeniden çevrimi yayınlanmaya başladı. Manga, Yusuke Murata tarafından resmedilmiştir ve bölümleri periyodik olarak derlenmekte ve bireysel tankōbon ciltlerinde yayınlanmaktadır. Mayıs 2022 itibarıyla 25 cilt yayınlandı. Kuzey Amerika'da Viz Media, manganın yeniden çevrimini İngilizce olarak yayınlamak için lisansladı ve Weekly Shonen Jump dijital dergisinde serileştirildi.

Madhouse tarafından üretilen manganın bir anime uyarlaması, Ekim-Aralık 2015 arasında Japonya'da yayınlandı. J.C.Staff tarafından üretilen ikinci bir sezon, Nisan-Temmuz 2019 arasında yayınlandı. Anime serisi, Kuzey Amerika'da Viz Media tarafından lisanslanmıştır ve Temmuz 2016'da Amerika Birleşik Devletleri'nde Adult Swim's Toonami programlama bloğunda gösterime girdi. İkinci sezon Ekim 2019'da gösterime girdi.

Haziran 2012 itibarıyla, orijinal webcomic 7,9 milyonu aştı. Nisan 2020 itibarıyla, manganın yeniden çevrimi dünya çapında 30 milyondan fazla sattı ve onu en çok satan manga serilerinden biri haline getirdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Süper kıta Dünyasında, güçlü canavarlar ve kötü adamlar şehirlerde ortalığı kasıp kavuruyor. Buna karşılık, milyoner Agoni, kötülükle savaşmak için süper kahramanlar kullanan Kahraman Derneği'ni kurar. İlişkisiz bir kahraman olan Saitama, City Z'den geliyor ve bir hobi olarak kahramanca işler yapıyor. Tek bir yumrukla herhangi bir düşmanı yenebilecek kadar kendini eğitti, ancak eşsiz gücü onda ezici bir can sıkıntısı duygusu bıraktı. Saitama, ailesini öldüren ve onu bir canavardan kurtardıktan sonra memleketini yok eden başka bir cyborg'dan intikam almak isteyen bir siborg olan Genos'a gönülsüz bir akıl hocası olur. Saitama ve Genos, kayda değer olma umuduyla Kahramanlar Derneği'ne katılır, ancak yazılı giriş sınavında düşük puan aldığı için Saitama düşük bir giriş derecesine yerleştirilir ve insanları iki devasa felaketten kurtarmasına rağmen, kendini kahramanlar birliğine kayıt ettirmesine rağmen başarıları halk tarafından fark edilmeden kalır .

Kahin Shibabawa ölmeden önce dünyanın tehlikede olduğunu tahmin ettiği için Kahraman Derneği en iyi kahramanları bir toplantıya çağırdığında, Boros adında bir uzaylı gezegeni istila eder. Kahramanlar uzaylı güçleri öldürür ve Boros'un gemisini yok eder; Saitama onu teke tek dövüşte öldürür, herkesin bildiği gibi öldürmek için birden fazla yumruk atar. Sonrasında Saitama, dövüş sanatçısı Bang ve esper Blizzard gibi kahramanlarla tanışır. Canavarlar artan bir oranda ortaya çıkmaya başlarken, Bang'in eski çırağı ve kendi adını "Kahraman Avcısı" olarak adlandırılan haydut dövüş sanatçısı Garo, çocukluk zorbalığından "kahramanca" olan her şeye karşı kin beslediği için kahramanları korkutmaya başlar.

Canavar akınlarının, Z Şehri altında bulunan Kahraman Birliği'ni yok etmeye niyetli canavarlardan oluşan bir organizasyon olan Canavar Birliği'nin işi olduğu ortaya çıktı. Çeşitli şehirlere saldırıyorlar, bir Kahraman Birliği yöneticisinin çocuğunu kaçırıyorlar ve kahramanlara "Canavar Hücresi" teklif ederek onları işe alıyorlar. Canavar hücresi insanların yenildiğinde olağanüstü yeteneklere sahip canavarlara dönüşmesine neden olan hücrelerdir". Garo, gitgide daha fazla kahramanın peşine düşerken kahramanları putlaştıran bir çocukla bağ kurar ve savaş hünerleri yavaş yavaş yükselir. Canavar Derneği onu işe almaya çalışır ve Garo reddettiğinde çocuğu kaçırır, onu Canavar Derneği karargahını çocuğu kurtarmaya çalışırken fırtınaya sürükler ve sonunda yakalanır. Kahraman Derneği, esir çocukları kurtarmak için karargaha saldırır ve Z Şehri'ni yok eden kaotik bir savaş başlar. Blizzard'ın çocukluk arkadaşı ve örgütün beyni olan Psykos'u ele geçirmesiyle neredeyse her canavar savaşta öldürülür. Saitama, canavarlardan düşenleri toplamak için geldiğinde baskın sırasında son derece güçlü kahraman Blast ile tanışır ve Blast onu yalnızca "Tanrı" olarak bilinen bir tehdide karşı uyarır. Garo ortaya çıktığında, son derece güçlü bir canavara dönüşerek kahramanların çoğu ağır şekilde yaralandı. Saitama geldiğinde ve onunla yüzleştiğinde kalan kahramanları zahmetsizce yener, canavar mutasyonunu yok etmeyi ve acımasız bir savaştan sonra onu bir insana döndürmeyi başarır. Diğer kahramanların itirazlarına rağmen Saitama, Garo'yu ona karşı arkadaş canlısı olan çocukla gitmesine izin verir.

Savaşın ardından Kahramanlar Cemiyeti'nin kötü performansı, kamuoyunun onlarla ilgili hayal kırıklığına neden olur. Birkaç kahraman ve yetkili, emekliye ayrılmaya veya daha büyük üyeleri ve oğlu olduğunu iddia edilenn kahraman Blue'nun liderliği ile büyüyen canavar tehditlerini ele almada daha etkili görünen, gelişen bir rakip grup olan Neo Heroes'a katılmaya karar verirler.

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

ONE, One-Punch Man'in orijinal web çizgi romanına 2009'da başladı. Japonca kısaltılmış adı Wanpanman, uzun süredir devam eden çocuk karakteri Anpanman'ın bir oyunudur; wanpan, wanpanchi'nin ("tek yumruk") kısaltılmış halidir. ONE, zaten dünyanın en güçlüsü olan komik bir süper kahraman yaratmakla ilgilenmeye başladı. Günlük problemler gibi standart süper kahraman hikâyelerinde normalde güvenilenlerden farklı hikâye anlatımı yönlerine odaklanmak istedi. ONE dedi ki: "Zımbalamak çoğu zaman hayatın sorunlarına karşı oldukça yararsızdır. Ama Tek Yumruk Adam'ın evreninde, Saitama'yı hayatını onu çevreleyen dünyaya adapte edebilen, sadece muazzam gücüyle donanmış bir tür adam yaptım. Karşılaştığı tek engeller sıradan şeylerdir, paranın bitmesi gibi."

ONE, web çizgi romanını güncellemeye birkaç kez ara verdi. Şubat 2010'da ailevi nedenlerden dolayı diziye bir yıl ara vererek diziye ara verdi. ONE, Ocak 2017'de 109. bölümü yayınladıktan sonra iki yıl ara verdi ve bir sonraki bölümü Nisan 2019'da yayınladı.

ONE, 2011'de çizime geri döndüğünde, Murata'nın ONE için web çizgi romanını yeniden çizeceği olası bir ortaklık hakkında sanatçı Yusuke Murata ile temasa geçti. Murata, Tek Yumruk Adam'ın büyük bir hayranıydı ve o sırada hastaydı. Öleceğinden korkarak ONE ile temasa geçti. Geriye dönüp baktığında, "O sıralarda gerçekten çok hastaydım. Kurdeşen geçirdim, iç organlarım enfeksiyon kaptı ve nefes borum şiştiği için iyi nefes alamıyordum. Hastanedeydim. 'Ah, sanırım insanlar böyle ölüyor' diye düşündüm. Eğer öleceksem, yapmayı gerçekten sevdiğim bir şey yapmak istiyorum. Bay ONE ile manga çizmek istiyorum. Ben de öyle düşündüm." Halihazırda başarılı bir manga sanatçısı olan Murata, Weekly Young Jump çizgi romanlarıyla bir yayın anlaşması yapmak için sektördeki bağlantılarını kullandı. Manga, Shueisha tarafından yayınlanan Weekly Young Jump'ın yan manga web sitesi Tonari no Young Jump'ta (となりのヤングジャンプ, Tonari no Yangu Janpu) dijital bir yayın haline geldi.

Medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Webcomic[değiştir | kaynağı değiştir]

One-Punch Man'in web çizgi roman versiyonu ONE tarafından 2009'da oluşturuldu. Seriyi Japon manga web sitesi Nitosha.net'te kendisi yayınladı. Ağustos 2021 itibarıyla, webcomic'in 141 bölümü var.

Manga[değiştir | kaynağı değiştir]

One-Punch Man'in manga versiyonu Yusuke Murata tarafından gösterilmiştir. 14 Haziran 2012'den beri Shueisha'nın Tonari no Young Jump web sitesinde yayınlanmaktadır. Bölümler periyodik olarak toplanmakta ve tankōbon ciltlerinde yayınlanmaktadır. İlk cilt 12 Aralık 2012'de yayınlandı. Ağustos 2015'te yayınlanan dokuzuncu ciltle birlikte bir radyo drama CD'si verildi. 3 Aralık 2021 itibarıyla yirmi dört cilt yayınlandı.

Kuzey Amerika'da seri 21 Ocak 2013'te Viz Media'nın Weekly Shonen Jump'ında (o zamanki Shonen Jump Alpha) yayınlanmaya başladı. İlk e-kitap Şubat 2014'te yayınlandı. Haziran 2014'te One-Punch Man Viz'in dijital dağıtım platformu ComiXology'de kullanıma sunduğu bir dizi seri. Manga, Eylül 2015'ten beri Kuzey Amerika'da basılmıştır.

Anime[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Mart 2015'te Weekly Young Jump'ın 15. sayısında bir anime uyarlaması duyuruldu. İlk sezon Shingo Natsume tarafından Madhouse animasyon stüdyosunda yönetildi ve Tomohiro Suzuki tarafından yazıldı. Dizi, aynı zamanda baş animasyon yönetmeni olarak da görev yapan Chikashi Kubota'nın karakter tasarımlarını içeriyor. Müzik Shigemi Ikeda ve Yukiko Maruyama tarafından sanat tasarımı ile Makoto Miyazaki tarafından yapıldı. Ken Hashimoto renk anahtarı sanatçısı, Akane Fushihara görüntü yönetmeni, Kashiko Kimura dizi editörü ve Shoji Hata ses tasarımı yaptı. One-Punch Man'in ilk sezonu 12 bölüm sürdü. Japonya'da 5 Ekim'den 21 Aralık 2015'e kadar TV Tokyo'da yayınlandı. Daha sonra Television Osaka (TVO), TVQ Kyushu Broadcasting (TVQ), Kyoto Broadcasting System (KBS), BS Japan ve AT-X'te yayınlandı. Sezon Niconico'da yayınlandı ve Hulu, Daisuki ve Viz Media'nın Neon Alley hizmetinde aynı anda yayınlandı. İlk iki bölümün ön gösterimi 6 Eylül 2015'te Saitama Şehri Kültür Merkezi'nde yapıldı. Açılış tema şarkısı "The Hero!! ~Ikareru Ken ni Honō o Tsukero~" (THE HERO!! ~怒れる拳に火をつけろ~, JAM Project tarafından "The Hero!! Set Fire to the Furious Fist") ve kapanış teması "Hoshi Yori Saki ni Mitsukete Ageru" (星より先に見つけてあげる, "I'll Find It" Before the Stars for You"), Hiroko Moriguchi tarafından. 4 Aralık 2015'te onuncu manga cildiyle birlikte orijinal bir video animasyonu (OVA) yayınlandı. Ek OVA bölümleri, sezonun Blu-ray Disc/DVD ciltlerine dahil edildi ve bunlardan ilki 24 Aralık 2015'te yayınlandı.

Seri, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Okyanusya'da Viz Media tarafından lisanslanmıştır. Viz Media, Anime Boston 2016'da One-Punch Man'in İngilizce dublajı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. 1 Temmuz 2016'da Toonami'nin Anime Expo panelinde dizinin 17 Temmuz 2016'da yayınlanmaya başlayacağı duyuruldu. Dizi Ayrıca Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da Viz Media Europe tarafından lisanslanmıştır. Kaze UK ve Manga Entertainment, dizinin Birleşik Krallık'taki dağıtımını üstleniyor. Madman Entertainment, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki dağıtımı yönetiyor ve aynı zamanda AnimeLab'da seriyi aynı anda yayınlıyor.

Eylül 2016'da ikinci sezon onaylandı. 25 Eylül 2017'de One-Punch Man'in hem yapım şirketini hem de yönetmenini değiştireceği açıklandı. İkinci sezon J.C.Staff tarafından canlandırıldı, Chikara Sakurai yönetmen olarak Shingo Natsume'nin yerini aldı ve Yoshikazu Iwanami ses yönetmeni olarak Shoji Hata'nın yerini aldı. Tomohiro Suzuki, Chikashi Kubota ve Makoto Miyazaki, sırasıyla dizi bestecisi, karakter tasarımcısı ve müzik bestecisi olarak rollerini tekrarladılar. Açılış şarkısı JAM Project'in "Taçsız En Büyük Kahraman" (静寂のアポストル, Seijaku no Apostle, lit. "Quiet Apostle") ve kapanış şarkısı "Chizu ga Nakutemo Modoru kara" (地図が無くても戻るから"Harita Olmasa Bile Geri Döneceğim"), Makoto Furukawa. İkinci sezon 9 Nisan - 2 Temmuz 2019 arasında yayınlandı ve 2 Nisan 2019'da bir televizyon özel bölümü yayınlandı. 25 Ekim 2019'da ikinci sezonun ilk Blu-ray Disk/DVD hacmiyle birlikte on dakikalık bir OVA verildi. İki Daha fazla OVA, sırasıyla 26 Kasım ve 25 Aralık 2019'da ikinci sezonun ikinci ve üçüncü Blu-ray Disk/DVD hacmiyle birlikte sunuldu. Başka bir OVA, 28 Ocak 2020'de ikinci sezonun dördüncü Blu-ray Disk/DVD hacmiyle birlikte sunuldu. Beşinci OVA, 27 Şubat 2020'de ikinci sezonun beşinci Blu-ray Disk/DVD hacmiyle birlikte sunuldu.

İkinci sezon ABD'de Hulu'da, Kanada'da Tubi'de, Avustralya ve Yeni Zelanda'da AnimeLab'da ve Avrupa'da Crunchyroll'da eşzamanlı olarak yayınlandı. İkinci sezon, 12 Ekim 2019'da Toonami'de gösterime girdi.

Oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Haziran 2019'da One-Punch Man: A Hero Kimse Bilmiyor PlayStation 4, Xbox One ve PC için duyuruldu. 27 Şubat 2020'de Japonya'da ve 28 Şubat 2020'de dünya çapında piyasaya sürüldü.

22 Ağustos 2019'da iOS ve Android için One Punch Man: Road to Hero adlı bir mobil oyun yayınlandı.

Film Uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

21 Nisan 2020'de Sony Columbia Pictures, bir canlı aksiyon film uyarlamasının geliştirilme aşamasında olduğunu duyurdu. Scott Rosenberg ve Jeff Pinkner yazar olarak imzalanırken, Avi Arad yapımcılığını üstlenecek.

Tepki[değiştir | kaynağı değiştir]

Webcomic[değiştir | kaynağı değiştir]

Webcomic, başlangıcından kısa bir süre sonra anında bir başarı olarak kabul edildi ve haftalar içinde binlerce görüş ve yorum aldı. Haziran 2012'ye kadar 7.9 milyon hit aldı. ONE'a göre, beşinci bölümü yazdığı sırada güncelleme başına 30 yorum alıyordu. (Nitosha.net'te, sürekli olarak en az 30 yorum alan bir dizi "popüler" olarak kabul edildi.) Yorumların sayısı giderek arttı ve ONE 30. bölümü yayınladığında, güncelleme başına yaklaşık 1000 yorum alıyordu.

Manga[değiştir | kaynağı değiştir]

One-Punch Man, sırasıyla 2013 ve 2014'te Japonya Medya Sanatları Festivali'nin 17. ve 18. taksitlerinde Manga Bölümünün Jüri Tarafından Önerilen Eserlerden biriydi. Seri, 2014'te yedinci yıllık Manga Taishō Ödülleri'ne aday gösterilen on filmden biriydi. 2015'te Eisner Ödülü'ne ve 2016'da Harvey Ödülü'ne aday gösterildi. Manga, Seinen için Sugoi Japonya Ödülü ve İspanyol Manga Barcelona ödülünü kazandı. 2017 yılında kategori

One-Punch Man, 2016'nın en çok satan 9. mangası oldu ve 3,9 milyondan fazla kopya sattı. 3,2 milyondan fazla kopya satarak 2017'nin en çok satan 8. mangası oldu. Manga, Kasım 2013'te 2,2 milyon kopyaya sahipti. Temmuz 2017 itibarıyla manga 13 milyon kopyaya sahipti; Temmuz 2019'a kadar bu, basılı olarak 20 milyon kopyaya ulaştı. Nisan 2020 itibarıyla, seri dünya çapında 30 milyonun üzerinde kopya sattı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde piyasaya sürüldükten sonra, hem birinci hem de ikinci ciltler New York Times Manga En Çok Satanlar listesine sırasıyla birinci ve ikinci sırada girdi ve orada iki hafta kaldı. Birinci cilt üçüncü hafta için ikinci sıraya düşerken, ikinci cilt tamamen listeden düştü. Temmuz 2019'da dizinin ilk cildi 71 haftadır listedeydi.

Anime[değiştir | kaynağı değiştir]

Animenin ilk sezonu, benzersizliği, animasyonu, mizahı, karakterleri ve dövüş sahneleri için övgüler alarak olumlu eleştiriler aldı. 12 incelemeye dayalı olarak Rotten Tomatoes'da %100'lük bir onay derecesine sahiptir ve sitenin eleştirmenlerinin fikir birliği şudur: "En son teknoloji animasyonu, alışılmışın dışında kahramanı ve shounen türünde yürek parçalayıcı komik şakaları ile, Tek Yumruk Adam sadece bir nakavt."

İkinci sezon karışık eleştiriler aldı. Mizah, karakterler ve hikâye hala övülmesine rağmen, eleştirmenler stüdyo değişikliğinin ardından animasyonun kalitesindeki düşüşü oybirliğiyle eleştirdiler. Son bölüm olduğu gibi yön, ilerleme hızı ve kavgalar da uygunsuz bir sezon finali gibi hissettirdiği için eleştirildi. Screen Rant, sezona yönelik fan tepkilerinin bölündüğünü ve yeni animasyona verdikleri yanıtın oldukça olumsuz olduğunu kaydetti. Animasyondaki kalite düşüşünü ve yönetmen değişikliğini eleştirdiler ve "One-Punch Man önceden net, ayrıntılı ve akıcıydı, ancak birçok hayran son sezonun statik, yavan ve sönük hissettirdiğini iddia ediyor. Bu neredeyse kesin. yönetmen değişikliğine kadar. [Dizi] TV anime görsellerinin zirvesinden başka bir haftalık diziye benziyor." Bununla birlikte, sezonun "hikaye, karakter ve dünya inşa etme açısından geliştiğine" inanıyorlar, ancak bunu çoğunlukla dizinin ekibinden ziyade orijinal mangaya bağlıyorlar. Sezon finalini çok eleştirdiler ve animenin daha kesin bir final sunmak ve üçüncü sezona doğru heyecan yaratmak için bir veya iki ekstra manga bölümünü nasıl uyarlayabileceğini belirttiler.

IGN, 2. sezona on üzerinden beş puan vererek "vasat" olarak nitelendirdi. Mizahın ve karakterlerin ilk sezonla aynı seviyede olduğunu hissetseler de, animasyonu ve ilerleme hızını çok eleştirdiler ve şunları söylediler: Dinamik ağır çekim ve sürekli değişen kamera çalışması ile karmaşık ayrıntılara sahip karakter aksiyon çekimleri artık geride kaldı.Bunun yerine, flaşlar, siyaha geçişler ve makineli tüfek vuruşları var, hepsi Dragon Ball Z'nin daha uzun dövüş sahnelerini andırıyor. yirmi yıldan daha önce." Şunları söyleyerek bitirdiler: "One-Punch Man'in 2. Sezonu, önceki sezona layık bir şeye dönüştürülmekten çok alakalı kalmakla ilgilenen, zavallı ve tembel bir animasyondan oluşan yarı pişmiş bir karmakarışık. sadece arsanın ilerlemesi için burada, hepsi burada ama aynı zamanda hepsi mangada ve bu sezondan çok daha iyi görünüyor."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "One-Punch Man TV Anime Promo Video Previews Story". Anime News Network (İngilizce). 23 Mart 2015. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2015. 
  2. ^ Silverman, Rebecca (22 Eylül 2015). "One-Punch Man GN 1 & 2". Anime News Network (İngilizce). 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2015. 
  3. ^ "Animax Asia to Air One-Punch Man, Nisekoi Anime". Anime News Network (İngilizce). 14 Mart 2016. 31 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2016. 

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]