Megami Tensei

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Megami Tensei
Megami Tensei serisinin logosu
TürRol yapma
Yapımcı
Yayımcı
Yaratan
  • Aya Nishitani
  • Kouji Okada
  • Gin'ichiro Suzuki
  • Kazunari Suzuki
PlatformlarAndroid, Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, Game Gear, iOS, Microsoft Windows, MSX, NES, Nintendo DS, Nintendo 3DS, PC Engine, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Sega CD, Sega Saturn, SNES, Virtual Boy, Wii, Wii U, Nintendo Switch, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X/S
İlk yayınDigital Devil Story: Megami Tensei
11 Eylül 1987
Son yayınShin Megami Tensei V
11 Kasım 2021
Yan ürün

Megami Tensei (Japonca女神転生), Atlus tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir rol yapma video oyunu serisidir. Seri, Aya Nishitani, Kouji "Cozy" Okada, Ginichiro Suzuki ve Kazunari Suzuki tarafından yaratılmış olup serideki ilk iki oyun Namco tarafından yayınlanırken, günümüzde Shin Megami Tensei adını almasından bu yana neredeyse Japonya ve Kuzey Amerika'da Atlus tarafından yayınlandı. Avrupa'da ise Atlus, oyunları üçüncü taraf şirketler aracılığıyla yayınlanmaktadır.

Seri aslen Aya Nishitani'nin bir bilimkurgu roman serisi olan Digital Devil Story serisine dayanıyordu. Seri, adını ilk kitabın alt başlığından almaktadır. Çoğu Megami Tensei oyunu, kendi hikâyeleri ve karakterleri olan bağımsız oyunlardır. Yinelenen öğeler arasında arsa temaları, oyuncunun seçimlerine göre şekillendirilen bir hikâye ve oyuncuya savaşta yardımcı olmak için yaratıkları (iblisler, Personalar) kullanarak savaşma ve sıklıkla işe alma yeteneği bulunur. Felsefe, din, okültizm ve bilimkurgu unsurları, farklı zamanlarda diziye dahil edilmiştir.

Serinin ilk bölümü olan Digital Devil Story: Megami Tensei, 11 Eylül 1987'de piyasaya sürüldü.[1] Sonraki oyunlar, tematik ve oyun öğelerini taşımak dışında neredeyse her zaman birbiriyle ilgisizdirler. Megami Tensei oyunları ve sonraki Shin Megami Tensei oyunları serinin çekirdeğini oluştururken, Persona, Devil Chindren ve Devil Summoner gibi diğer alt seriler, serinin bir parçası olarak pazarlanan yan ürünlerdir. Ayrıca bağımsız yan oyunları da bulunmaktadır.[2]

Megami Tensei, Final Fantasy ve Dragon Quest gibi seriler kadar yüksek bir profil tutmasa da, Japonya'da oldukça popülerdir ve Batı'da eleştirel ve ticari başarı bulan güçlü bir kült takip etmektedir. Seri, sanatsal yönü, zorlu oynanışı ve müziği ile iyi bilinir hale geldi, ancak olgun içeriği, karanlık temaları ve Hristiyan dini tasvirlerinin kullanımı konusunda tartışmalara yol açtı. Ek medya, manga uyarlamalarını, anime filmlerini ve televizyon serilerini içermektedir.

Oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Shin Megami Tensei

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Digital Devil Monogatari: Megami Tensei". RPGamer. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  2. ^ "An Interview By You". Shin Megami Tensei Nocturne: The Official Strategy Guide. DoubleJump Publishing. 2004. ss. 384-387. ISBN 978-0974170046. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]