Shōjo Kakumei Utena

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shōjo Kakumei Utena
Shōjo Kakumei Utena logosu
少女革命ウテナ
(Shōjo Kakumei Utena)
TürMahō shōjo,[1] romantizm, gerçeküstücülük
YaratanBe-Papas
Manga
YazarChiho Saito
YayımcıShogakukan
Diğer yayımcı
BaskıFlower Comics
DergiCiao
DemografikShōjo
Yayın tarihi2 Mayıs 199620 Mart 1998
Cilt sayısı5
Anime televizyon dizisi
Yönetmen
  • Kunihiko Ikuhara
  • Shingo Kaneko
  • Tōru Takahashi
Yapımcı
  • Noriko Kobayashi
  • Shinichi Ikeda
SenaristYōji Enokido
Müzik
  • Shinkichi Mitsumune
  • J. A. Seazer
StüdyoJ.C.Staff
Lisans
Nozomi Entertainment
Anime Limited
KanalTV Tokyo
Diğer kanallar
Anime Network
Funimation Channel
KIKU, Neon Alley
Sci-Fi Channel
Yayın tarihi 2 Nisan 1997 24 Aralık 1997
Bölüm sayısı39
Manga
Aduresensu Mokushiroku
YazarChiho Saito
YayımcıShogakukan
Diğer yayımcı
DergiBessatsu Shōjo Comic Special
DemografikJosei
Yayın tarihi5 Mayıs 19995 Eylül 1999
Cilt sayısı1
Oyun
Story of the Someday Revolution
GeliştiriciSega
YayımcıSega
TürGörsel roman
PlatformSega Saturn
Çıkış tarihi28 Mayıs 1998
Anime filmi
Shōjo Kakumei Utena: Aduresensu Mokushiroku
YönetmenKunihiko Ikuhara
Yapımcı
  • Yūji Matsukura
  • Atsushi Moriyama
SenaristYōji Enokido
Müzik
  • Shinkichi Mitsumune
  • J. A. Seazer
StüdyoJ.C.Staff
Lisans
Nozomi Entertainment
Anime Limited
Yayın tarihi14 Ağustos 1999
Yayın süresi87 dakika
Manga
After the Revolution
YazarChiho Saito
YayımcıShogakukan
Diğer yayımcı
BaskıFlower Comics Alpha
DergiFlowers
DemografikJosei
Yayın tarihi28 Temmuz 201728 Mart 2018
Cilt sayısı1

Shōjo Kakumei Utena (Japonca少女革命ウテナ; "Devrimci Kız Utena"), Be-Papas tarafından yaratılan bir anime ve manga serisidir. Serinin Chiho Saito tarafından yazılan bir manga uyarlaması ile J.C.Staff tarafından hazırlanan 1997 yapımı bir anime uyarlaması ve Shōjo Kakumei Utena Adolescence Mokushiroku adlı 1999 yapımı bir anime film yarlaması bulunmaktadır.

Seri, çocukluktan beri prens olma isteğini kararlı kişiliği ve Erkek Fatma giyim tarzıyla ifade eden yetim bir genç kız olan Utena Tenjou'yu takip eder. Utena, kendini "dünyada devrim yapma gücüne" sahip "Gül Gelin" olarak bilinen gizemli kız Anthy Himemiya'yı elde etme amaçlı bir dizi düelloda bulur.

Shōjo Kakumei Utena eleştirmenler tarafından beğenilmiştir. Seri, light novel serisi, bir video oyunu ve birçok müzikal dahil olmak üzere bir dizi uyarlama üretti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Utena Tenjou'ya ebeveynlerinin ölümünden sonra bir prens tarafından gül işlemeli bir mühür yüzüğü verilir. Prens, Utena'ya bir gün tekrar buluşacaklarına söz verir. Prensin asil tavrından ilham alan Utena, bir gün kendisi de bir prens olmaya karar verir. Yıllar sonra, Utena'nın prensi arayışı onu Ohtori Akademisi'ne götürür. Kendisini üyeleri Utena'nınkiyle aynı olan mühür yüzüklerini takan okulun Öğrenci Konseyi ile bir düello turnuvasının ortasında bulur. Düellonun galipleri, "Gül Gelin" olarak bilinen ve "dünyada devrim yaratacak güce" sahip gizemli bir kız olan Anthy Himemiya ile nişanlanır. Utena galip gelir: Gül Gelin'in nişanlısı olarak Anthy'yi diğer düelloculardan korumak için turnuvada kalmaya karar verir. Utena ve Anthy yakınlaştıkça Utena Anthy'nin düelloların gizemli organizatörü "Dünyanın Sonu" ile bağlantılı olduğunu öğrenir.

Shōjo Kakumei Utena, hikâyenin birçok yönünü dolaylı olarak ya da izleyicinin yorumuna açık bir şekilde ortaya koyan, alegori ve sembolizmden yoğun bir şekilde yararlanan gerçeküstü bir hikâyedir. Anime, her birinde Utena'nın Ohtori Akademisi'nde farklı bir meydan okumayla karşı karşıya kaldığı dört olay örgüsüne bölünmüştür:

Utena, Dünyanın Sonu'nun emirleri üzerine Utena'ya meydan okuyan Öğrenci Konseyi üyeleriyle yüzleşir.
Utena, başkalarını Anthy'yi öldürmeye çalışan düelloculara dönüştürmek için ikna ediciliğini ve psikoloji bilgisini kullanan bir dahi olan Souji Mikage ile yüzleşir.
Dünyanın Sonu, okulun başkanı ve Anthy'nin kardeşi Akio Ohtori'dir. Akio ile tanışan Öğrenci Konseyi üyeleri yeni yetenekler kazanır ve rövanşlarda Utena ile yüzleşir. Utena, kendisini Akio'nun ilgisinin hedefi olarak bulur ve Anthy ile arası açılır.
Akio, Utena'nın prensi olduğunu açıklar. Utena, Anthy'yi Akio'nun etkisinden kurtarmak için son bir düelloda onunla yüzleşir.

Produksüyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Utena serisi, manga ve anime endüstrisinin çeşitli yeteneklerden oluşan bir oluşum Be-Papas tarafından tasarlandı. 39 bölümlük Shōjo Kakumei Utena animesi yazar ve yönetmen Kunihiko İkuhara da dahil olmak üzere Ay Savaşçısı'ndan sorumlu yapım ekibinden bazıları tarafından yaratıldı. İkuhara, çok beğenilen üçüncü sezon Ay Savaşçısı S'ye yaptığı katkılar da dahil olmak üzere Sailor Moon'un yapımındaki rolüyle zaten iyi biliniyordu. İkuhara, Utena üzerinde çalışırken yapımcı rolüne uygun olup olmadığından emin değildi ve finansal bir risk aldığından endişeliydi. İkuhara, üstünde çalıştığı son anime olabileceğini düşünerek Utena'yı başyapıtı yapmak istedi. Utena mangasının çizeri Chiho Saito, köklü bir shōjo manga yazarı ve Be-Papas'ın üyesiydi. Tüm üyeler konsepti tartışsalar da, Saito animenin yol aldığı yönü çok az etkiledi ve yayıncılar tarafından manga içeriğindeki LGBT temalarını sansürlemek için çok daha fazla baskıyla karşı karşıya kaldı. Manga, animeden çok daha yumuşak olmasına rağmen manganın yapımı sırasında 4 kere editör değişimi yaşadı.

İkuhara televizyonda animenin son bölümlerini izleyene kadar Shōjo Kakumei Utena Adolescence Mokushiroku fikri oluşmamıştı. Be-Papas konsepti tartışmak için bir araya geldi ve Saito filmin bir manga uyarlamasını yaratacaktı. Film, dizi tarafından başlatılan hikâyenin sonu ya da farklı yönde ilerlemesine rağmen aynı tema ve karakterlerle bir yeniden anlatım olarak yorumlanabilir. Yapısı birçok yönden dizininkine paraleldir, ancak başrol karakterlerin rolleri hafifçe değiştirilir. Televizyon dizisinin tiyatro ve mitolojiden esinlendiği, filmin ise diziden temaları işlediği söylenebilir. Film, televizyon dizisine aşina oldunduğunu varsayar ve görsel olarak orijinal Utena'dan daha tuhaftır ve benzer şekilde soyut ama çok daha hüzünlü The End of Evangelion'dan sonra "The End of Utena" takma adını almıştır.

Utena aynı zamanda bir dizi tiyatro prodüksiyonu olarak sahnelendi. 1997'de çalınan "Comédie Musicale Utena la fillette révolutionnaire" olarak da bilinen Takarazuka tarzı " Musical Shōjo Kakumei Utena " ve Shōjo Kakumei Utena OST 5'in ikinci diski, Engage Toi a Mes Contes (Engage With My Stories), bu müzikalin birçok şarkısını içerir. Animazement '00'da İkuhara'nın tiyatro grubu Gesshoku Kageki Dan ile gelecek bir müzikal, " Shōjo Kakumei Utena, Makai Tensei Mokushiroku hen, Reijin Nirvana Raiga ", üzerinde çalıştığı söylenmiştir.

Temalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Shōjo Kakumei Utena, gerçeküstü ve psikolojik temalarla, büyük ölçüde metafor ve sembolizme dayanan, postmodern bir peri masalı ve shōjo mangası ve sihirli kız türlerinin yapısökümü olarak tanımlanmıştır. Cinsiyet rollerini ve heteronormativiteyi yapıbozuma uğratmaya odaklanmasıyla ve LGBT ve feminist temalarıyla dikkat çekmiştir.

Utena, 1990'ların sonlarında yayınlanan ve İkuhara'nın arkadaşı Hideaki Anno tarafından yaratılmış Neon Genesis Evangelion ile karşılaştırıldı. İki anime de tema ve biçim açısından benzerlerdir.

Utena'nın İlham Aldığı Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:OhtoriAcademy.jpg
Utena mimarisinden bir örnek.

Riyoko Ikeda'nın Versay'ın Gülü adlı eserinin Utena'nın görsel stili için büyük bir ilham kaynağı olduğu sık sık söylenmiştir. Bununla birlikte, yönetmen İkuhara birkaç kez bunu yalanladı.

İkuhara, Shūji Terayama'nın önemli bir ilham kaynağı olduğunu söyler. Terayama, oyunlarının müziğini yazan JA Seazer ile uzun süredir birlikte çalışmıştır. İkuhara Utena'nın en bilinen müzik eserleri için Seazer ile çalıştı. İkuhara, Shōjo Kakumei Utena konseptinin "Dünyanın Sonu" temalı Sailor Moon Super S: The Movie'den geldiğini belirtti. Filmde projeden erken ayrıldığı için orijinal fikirleri kullanılmadı.

Sembolizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırmızı, seri boyunca karakterlerin hırsını simgelemek için kullanılmıştır.

Birincil Medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Manga[değiştir | kaynağı değiştir]

  Shōjo Kakumei Utena manga serisi Be-Papas tarafından yazıldı ve Chiho Saito tarafından çizildi. Shogakukan'ın aylık shōjo manga dergisi Ciao'nın Haziran 1996 sayısında yayımlanmaya başladı. Seri 1998'de sona erdi ve beş tankōbon cildi yayınlandı.

20 Mayıs 2017'de Shogakukan, aylık josei manga dergisi Flowers'ın Eylül sayısında manganın yeni bir bölümünün yayınlanacağını duyurdu. Mart ve Mayıs 2018 sayılarında orijinal dizinin olaylarından 20 yıl sonra ana karakterlerin hayatlarını anlatan iki bölüm daha yayımlandı. Shogakukan, üç bölümün hepsini 10 Mayıs 2018'de Shōjo Kakumei Utena: After the Revolution başlıklı tek bir tankōbon olarak yayımladı.

Anime televizyon dizisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  Shōjo Kakumei Utena'nın anime serisi, Japon animasyon stüdyosu J.C.Staff tarafından üretildi ve Kunihiko İkuhara tarafından yönetildi. Dizi 2 Nisan 1997 ile 24 Aralık 1997 arasında Japonya'da TV Tokyo'da yayınlandı ve 39 bölüm sürdü.

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

  Uzun metrajlı film Shōjo Kakumei Utena Adolescece Mokushiroku, 14 Ağustos 1999'da Japonya'da sinemalarda gösterime girdi. Filmin olay örgüsünde Utena ve Anthy arasındaki ilişkinin açıkça romantik bir şekilde işlenmesi gibi önemli farklılıklar olsa da, televizyon animesinin sıkıştırılmış bir yeniden anlatımıdır. Film, daha geniş Utena kurgusunda belirsiz bir yer kaplar. Eleştirmenler tarafından anime ve manganın kendi sürekliliği içinde var olan bağımsız bir uyarlaması ve anime olaylarıyla bitişik bir devam filmi olarak yorumlanmıştır.

İlgili medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Avangard besteci ve tiyatro yönetmeni JA Seazer, Utena'nın düello arenasına her girişinde çalan "Zettai Unmei Mokushiroku" (絶対運命黙示録, "Absolute Destiny: Apocalypse") parçasını bestelemiştir. İkuhara, Be-Papas üyeleri ve sponsorlarının koro müziğine itirazlarına rağmen, Seazer'ın müziğinin "projenin kaderini mühürlediğini" ve iyi karşılandığını söylemiştir. Koronun iç seslerinde bir miktar homofoni olmasına rağmen, koronun dokusu öncelikle tek seslidir. Koronun melodisi, transpoze Aeolian modunda veya doğal minörde yazılmıştır. Melodi kadansta genellikle minör mod için norm olan majör beş akor kullanmaz, bunun yerine beşli minör akor kullanır. Şarkı sözleri genel olarak benzer temalı alakasız sözlerin birleşimidir.

Partisyonun geri kalanı Shinkichi Mitsumune tarafından bestelenmiştir ve cazdan ilham almasına rağmen büyük ölçüde orkestraldir. Nostaljik sahneler sırasında çalınan düet piyano parçası "Hikarisasu Niwa" kayda değerdir. Mitsumune ayrıca ilk sekiz düellonun müzik aranjmanını da üstlendi.

Shōjo Kakumei Utena'nın müzikleri, orkestra parçaları ve koro rock karışımı içeren bir tarza sahiptir.

2017'de Gekidan Inu Curry, J.A. Seazer'ın yeni bir Utena resim albümünü resimledi.

Sahne şovları[değiştir | kaynağı değiştir]

Shōjo Kakumei Utena'nın beş adet sahne prodüksiyonu yapıldı. Serideki ilk müzikalde Takarazuka tarzı tamamen kadınlardan oluşan bir oyuncu kadrosu yer alıyor. Shōjo Kakumei Utena animesinin 20. yıldönümünü kutlamak için düzenlenen bir anma projesinin bir parçası olarak Kasım 2017'de yeni bir müzikal uyarlaması duyuruldu. Müzikal 2018'de sahnelendi ve orijinal animeden Öğrenci Konseyi Destanı'nı uyarladı. Kara Gül Destanı'nı uyarlayan devam müzikali aynı oyuncu kadrosu ve yönetmen ile 2019'da sahnelendi.

Diğer medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ichirō Ōkouchi tarafından yazılmış ve Chiho Saito tarafından çizilmiş iki light novel Shogakukan tarafından 1997 ve 1998'de yayınlandı. Kanonik olmayan romanlar, televizyon serisini genişletir.

Video oyunu Shōjo Kakumei Utena: Itsuka Kakumeisareru Monogatari (少女革命ウテナ いつか革命される物語) 1998 yılında Sega tarafından Sega Saturn için geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. Flört simülasyonu unsurları içeren bir görsel roman olan oyun, Ohtori Akademisi'nde bir transfer öğrencisi olan oyuncu karakteri (Kaoru Fujino tarafından seslendirilmiştir) hakkında orijinal bir hikâye anlatıyor. Anime serisinin seslendirme kadrosu, Story of the Someday Revolution'daki rollerini yeniden canlandırıyor. Oyun Japonya dışında hiçbir zaman resmi olarak yayınlanmamasına rağmen, 2015 yılında hayran çevirisi yayınlanmıştır.

Tepki[değiştir | kaynağı değiştir]

Shōjo Kakumei Utena, 1997'de Animation Kobe'de "En İyi TV Animasyon Ödülü"nü kazandı. Anime News Network'ten Mike Toole, Serial Experiments Lain, Cowboy Bebop ve Trigun ile birlikte Shōjo Kakumei Utena'yı 1990'ların en önemli animelerinden biri olarak adlandırdı.

Bazı eleştirmenler animenin "feminizmden LGBT temalarına dokunduğunu ve prens peri masalı türünü yapısökümsel şekilde ele aldığını" belirtti. Diğerleri, Utena ve Anthy'nin animeler içinde en iyi LGBTQ+ ilişkilerinden birine sahip olduğunu ve animenin ilk kez anime izleyenler için olmamasını söylerken diğerleri, ceza kavramı ve duygusal engeller hakkında bir hikâye ile "gerçeklik ve bilimkurgu sınırlarını" büktüğünü söyledi. Pride.com, animeyi biseksüel kadın başrol karakterlerine sahip "sempatik bir lezbiyen hikayesi" olduğu için ve bunun Steven Universe gibi eserler üzerindeki etkisi nedeniyle "çığır açan" olarak nitelendirdi.

Etki ve miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Shōjo Kakumei Utena'nın 2000'lerdeki Steven Universe ve Steven Universe Future dizileri üzerinde büyük bir etkisi olduğu iddia ediliyor. Serinin Noelle Stevenson'ın çalışmalarını da etkilediği söylenmiştir.  

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Official Website for Revolutionary Girl Utena". Viz Media. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Clements, J. and H. McCarthy. The Anime Encyclopedia: A Guide to Japanese Animation Since 1917. New York: Stone Bridge Press (2001)
  • Lyons, Michelle. Revolutionary Girl Utena: Book 1. Guardians of Order (2004)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]