Nilüfer Çayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nilüfer çayı sayfasından yönlendirildi)
Nilüfer Çayı, Karacabey'in kuzeyinde Marmara Denizine dökülmeden önce Susurluk Çayı ile birleşir.

Nilüfer Marmara Bölgesi'nin önemli akarsularından biridir.

103 km uzunluğundaki[1] Nilüfer çayı, Uludağ'ın güney yamaçlarında 850 metre yükseklikteki 2 mağaradan çıkar. Başlangıç bölümünde adı Aras Suyu'dur. Bu su batı doğrultusunda akarken çeşitli kollarla birleşerek "Nilüfer" adını alır.

Doğancı mahallesi yakınlarında önüne kurulan bir barajla (Doğancı Barajı) Bursa kent içme suyunun önemli bir bölümünü depolar. Ayrıca kentin içme suyu gereksinimini karşılamak üzere, daha yüksekte Karaıslah dolaylarında Nilüfer Barajı yapımı bitirilmiştir. Antik çağ kaynaklarında adı "Odrys" çayı olarak geçen Nilüfer, Bursa Ovası'nı suladıktan sonra Uluabat Gölayağı'na dökülür. Bursa Ovası ve çevresinin derelerini ve Çayırköy Ovası'ndan Ayvalı Dere’yi alarak Uluabat Gölü'ne ulaşan Nilüfer, daha sonra Susurluk Çayı ile birleşerek Karacabey Boğazı'ndan Marmara Denizi'ne dökülür.

Bursa'daki Soğukpınar, Kaplıkaya, Değirmendere ve Madendere ile Uludağ'ın kuzeyinden doğan Gökdere, Kırkpınar ve Balıklı derelerinin tümü Nilüfer'e karışarak Marmara Denizi'ne dökülür. 1930'lu yıllarda, Bursa ovasına açılan Almankanalı, Cenupkanalı ve Anakanal gibi kanallar da Nilüfer'e bağlıdır. 1671 tarihli bir kadı sicilinden anlaşıldığı üzere, o dönemlerde Nilüfer Deresi ile çam ağaçları taşınmıştır. "Velhasıl, Bursa sudan ibarettir" diyen Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de bu suyun asla geçit vermediği yazar.

Çayın kirlenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Son yıllarda sanayi tarafından kirletilen çayın kurumasına karşı eylemler yapılmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarihçe". nilufer.gov.tr. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2014. 
  2. ^ "Nilüfer çayı temiz aksın". evrensel.net. 15 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2013.