Müslümanların Mısır'ı fethi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Müslümanların Mısır'ı fethi
İslam'ın yayılışı
Arap-Bizans savaşları

Giza Piramidi
Tarih642
Bölge
Sonuç Raşidin zaferi, Mısır ele geçirildi.
Taraflar
 Bizans İmparatorluğu Râşidîn Halifeliği
Komutanlar ve liderler
Bizans İmparatorluğu Herakleios Ömer

Müslümanların Mısır'ı fethi veya Arapların Mısır'i fethi,[1] Mısır'ın MS 7. yüzyılda Müslümanlar tarafından fethedilmesidir. Bunun sonucunda Bizans İmparatorluğu'nun elindeki Mısır ve Libya Râşidîn Halifeliği'ne geçti.

Amr bin As'ın liderliğindeki Arapların Mısır'ı fethi 639 ile 642 yılları arasında gerçekleşti ve Raşidun Halifeliği tarafından yönetildi. Mısır'da M.Ö. 30'da başlayan yedi yüzyıllık Roma dönemini ve yaklaşık bin yıl süren Greko-Romen dönemini sona erdirdi.

Mısır, II. Hüsrev döneminde Sasani İmparatorluğu tarafından on yıl önce fethedildiyse de Bizans İmparatoru Herakleios tarafından yeniden ele geçirildi. Müslümanların Mısır'ın fethi başlamadan önce, Bizanslar Levant'taki Arap müttefiki olan Gassanileri Müslümanlara kaybetmişti. Bunun sonucunda Bizans İmparatorluğu oldukça savunmasız kaldı.[2]

Fetih öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhammed'in 632'de ölümünün ardından, Raşidun Halifeliği'nin Arap orduları hem Sasani İran'ına hem de Bizans İmparatorluğu'na doğru genişlemeye başladı. Her ikisi de İslam'ı ve onun artan desteğini büyük ölçüde hafife aldığından, eski iki güçten hiçbiri Arapların saldırgan yayılmasına hazırlıklı değildi. Bu kayıplarda Bizanslıların benimsediği kararsız görüşler ve Sasanilerin acı verici derecede yavaş tepkisi belirleyici olmuştur.

Bizanslıları Yermük'te (636) ve Persleri Kadisiye'de (637) yendikten sonra Arap generallerin bakışları Bizans Afrikası'nın zenginliklerine çevrildi. Kudüs Kuşatması'ndan sonra Halife'ye Mısır'ın işgal edilmesini öneren kişi Amr bin As'tı; hem burayı bir tüccar olarak ziyaret etmesi hem de 637'de Gazze'ye yapılan sefere liderlik etmesi nedeniyle ülkenin refahına aşinaydı. Halife'ye başvurarak, Mısır'ın fethinin Müslümanlara büyük bir güç vereceğini ve onlara büyük bir yardım olacağını, çünkü burasının zengin topraklar ve savaş gücü açısından en zayıf yer olduğuna onu ikna etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ʿARAB ii. Arab conquest of Iran". iranicaonline.org. 26 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2017. 
  2. ^ Haykal, Muhammad Husayn (1944). Al Farooq, Umar. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]