Miguel Treviño Morales

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Miguel Ángel Treviño Morales
Doğum18 Kasım 1970 (53 yaşında) Nuevo Laredo, Tamaulipas, Meksika
Takma ad(lar)L-40
La Mona
El Cuarenta
(40, Z-40, Zeta 40)
David Estrada-Corado
Comandante Cuarenta
Boy1,73 m
BağlılıkLos Zetas
Suçlama(lar)Uyuşturucu kaçakçılığı, Cinayet, Kara para aklama
Mahkûmiyet durumuTutuklu
ÖncelHeriberto Lazcano Lazcano
ArdılOmar Treviño Morales
EvlilikJuanita del Carmen Ríos Hernández
MeslekUyuşturucu baronu

Miguel Ángel Treviño Morales (18 Kasım 1970 doğumlu) ya da takma adıyla Z-40, Meksikalı eski bir uyuşturucu baronu ve Los Zetas olarak bilinen suç örgütünün lideridir. Şiddet yanlısı, küskün ve tehlikeli bir suçlu olarak kabul edilen kendisi, Temmuz 2013'te tutuklanana kadar Meksika'nın en çok aranan uyuşturucu baronlarından biriydi.

Altı erkek ve altı kız kardeşten oluşan bir ailede doğan Treviño Morales, suç kariyerine ergenlik çağında, memleketi Nuevo Laredo, Tamaulipas'tan yerel bir çete olan Los Tejas için çalışarak başladı. Akıcı İngilizcesi ve ABD-Meksika sınırında kaçak mal taşıma deneyimi, 1990'ların sonlarında Körfez Karteli ve Los Zetas'ın başında bulunan uyuşturucu baronu Osiel Cárdenas Guillén tarafından işe alınmasını sağladı. 2005 civarında, Nuevo Laredo'daki Los Zetas'ın bölgesel patronu olarak atandı ve kendisine, Amerika Birleşik Devletleri'ne giden kazançlı uyuşturucu kaçakçılığı yollarını ele geçirmeye çalışan Sinaloa Kartelinin güçlerine karşı savaşma görevi verildi. 2006 yılında Nuevo Laredo'daki bu rotaları başarıyla güvence altına aldıktan sonra Treviño Morales, Veracruz'a taşındı ve uyuşturucu baronu Efraín Teodoro Torres'in ölümünün ardından eyaletteki Zetas lideri olarak atandı. İki yıl sonra patronu Heriberto Lazcano Lazcano, rakiplerini ortadan kaldırması için onu Guatemala'ya gönderdi; Görevi başarıyla tamamladıktan sonra 2008 yılında Treviño Morales'i Los Zetas'ın ulusal komutanı olarak atadı. 2010 yılında Los Zetas eski müttefikleri Körfez Kartelinden bağımsızlığını kazandı ve her iki örgüt de birbirleriyle savaşa girdi.

Los Zetas'ın ulusal komutanı Treviño Morales, Meksika'nın her yerindeki yetkilileri ve vatandaşları korkutmasıyla kötü bir üne kavuştu. Meksikalı yetkililer, 2010'da 72 göçmenin öldürülmesi ve 2011'de 193 kişinin katledilmesi de dahil olmak üzere Meksika'daki şiddetin önemli bir kısmından onun sorumlu olduğuna inanıyor. Yaygın işkence yöntemi, el guiso (güveç) olarak biliniyordu. Kurbanlar petrol varillerine atılıyor, üzerine benzin veya mazot dökülüyor ve canlı canlı yakılıyordu. Patronu Heriberto Lazcano'nun Ekim 2012'de ölümünün ardından Treviño Morales, örgüt içindeki iç güç mücadelesinin ortasında onun halefi ve Los Zetas uyuşturucu kartelinin baş lideri oldu.

Meksika Deniz Piyadeleri, 15 Temmuz 2013'te Nuevo León eyaletinde Treviño Morales'i tek kurşun bile atmadan tutuklamıştır. Yakalandığı sırada Meksika hükûmeti, tutuklanmasına yol açacak bilgiler için 30 milyon pesoya (2,3 milyon Amerikan Doları) kadar ödül teklif ediyordu. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ise, onun tutuklanmasına ve mahkûm edilmesine yol açacak bilgiler için 5 milyon Amerikan dolarına kadar teklifte bulunmuştu. Sınırın her iki tarafındaki yetkililer onun yerine aynı zamanda en çok arananlar listesinde yer alan küçük kardeşi Omar Treviño Morales'in geçtiğine inanıyor.

Erken Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Miguel Ángel Treviño Morales, 18 Kasım 1970'te Nuevo Laredo, Tamaulipas, Meksika'da doğdu. Ebeveynleri Rodolfo Treviño ve María Arcelia Morales, aralarında Miguel'in de bulunduğu altı kız ve yedi erkek çocuktan oluşan büyük bir aile kurdu. ABD-Meksika sınırındaki birçok aile gibi Treviño ailesi de Meksika'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat ederek mülk satın aldı ve birkaç işletme açtı. Babası ailesini çok genç yaşta terk etti ve Treviño Morales'i tüm aileyi tek başına büyütmeye zorladı. Treviño Morales, Nuevo Laredo'da alt sınıf bir mahallede büyüdü, ancak gençliğinde zenginlerin bahçelerini tamir ederek ve arabalarını yıkayarak çalıştı. Ayrıca daha sonra akıl hocası olacak olan yerel uyuşturucu baronu Héctor Manuel Sauceda Gamboa'nın (takma adı ile "El Karis") ev işlerini de yaptı; Treviño Morales sonunda Nuevo Laredo'da Los Zetas lideri olarak onun yerini aldı. Treviño Morales, Meksika'daki sınıf eşitsizliğinden hoşlanmayarak büyüdü ve o kadar çok kırgınlık geliştirdi ki, bir yetişkin olarak şiddet içeren davranışlarını kısmen açıkladı. Treviño Morales ailesiyle birlikte Dallas, Teksas'a sık sık giderdi. 1993 yılında Dallas ilçesinde tutuklandı ve bir sokak çıkmazıyla sonuçlanan bir araba kovalamacasında polisten kaçmaya çalıştığı için polis tutuklamasından kaçınmakla suçlandı. 672 dolar para cezası ödedi ve ardından ilçe hapishanesinden serbest bırakıldı. Treviño Morales'in Dallas'taki hayatı hakkında çok az ayrıntı biliniyor; ABD yetkilileri onun Teksas'ta yaşarken "güç, para, silahlar ve yasa dışı uyuşturuculara yönelik geniş tüketici pazarını" öğrendiğine inanıyor. Ayrıca Amerikalılar arasında ve özellikle kendisi gibi Meksikalı göçmenlere karşı Meksika karşıtı bir önyargı algıladığına inanıyorlar. Ancak Treviño Morales, çevre bölgelerde yaşayan geniş aile ağı nedeniyle Dallas'ı evi olarak görüyordu. ABD'li soruşturmacılara göre, kendisi en son 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne yasadışı yollardan girdikten sonra Dallas bölgesinde görülmüş, burada ailesini ziyaret etmiş ve bir striptiz kulübünde olduğu söylenmişti.

Suç Kökenleri ve Yükselişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ergenlik çağında, memleketi Nuevo Laredo'da suç faaliyetlerini yürüten bir çete olan Los Tejas için çalışmaya başladı. Treviño Morales, Nuevo Laredo'da araba yıkamaktan, ayak işlerini yürütmekten ve araba parçalarını çalmaktan, küçük ölçekli perakende uyuşturucu satışları ve kaçakçılıkla başlayarak uyuşturucu ticaretine yöneldi. Los Zetas'ın ilk üyelerinden farklı olarak hiçbir zaman orduya katılmadı. 1990'ların sonunda kaçak malları sınırdan geçirme konusundaki deneyimi nedeniyle Körfez Karteli tarafından işe alındı. Akıcı İngilizcesi ve ABD-Meksika sınırının her iki tarafındaki suçla ilgili bağlantıları, Körfez Kartelinin o zamanki lideri Osiel Cárdenas Guillén'in güvenini kazanmasına olanak sağladı. Körfez Karteli ve Los Zetas'a katıldığında, bir zamanlar çalıştığı yerel çete olan Los Tejas, eski gruplar tarafından emildi. 2005 yılı civarında Treviño Morales, Nuevo Laredo'nun bölgesel patronu oldu; bölgedeki kaçakçılık yollarının kontrolünü ele geçirmeye çalışan Sinaloa Kartelinin saldırılarına karşı savaşmaktan sorumluydu. Laredo-Nuevo Laredo bölgesi, gelecekteki uyuşturucu dağıtımı için San Antonio, Austin ve Dallas'a stratejik bir yol görevi gören Interstate 35 otoyolu nedeniyle uyuşturucu için kazançlı bir kaçakçılık rotasıdır. İktidardayken, maaş bordrosuna verdiği genç ABD vatandaşları tarafından Amerikan şehirlerinde ve Meksika'da bir dizi suikast düzenledi. Treviño Morales, Los Zetas için profesyonel suikastçılar olma potansiyeline sahip olduğuna inandığı gençleri tespit etme ve yetiştirme konusunda iyiydi. Bazen Zetitas ("Küçük Zetalar") olarak da anılan bu askerler, genellikle on iki yaşlarındayken organize suça katılıp önce kaçakçı, sonra da ücretli suikastçı olarak çalışıyorlardı.

2006 yılına gelindiğinde Körfez Karteli ve Los Zetas, Nuevo Laredo'da Sinaloa Kartelinin güçlerini yenmeyi başardı. İkinci kartel çabalarını kuzeydoğu Meksika'da yoğunlaştırdı ve orada egemen hale geldi. Los Zetas uyuşturucu kaçakçılığının ötesinde diğer suç faaliyetlerine de yönelmeye başladı. Treviño Morales yönetimindeki örgüt, göçmenleri Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırdı, gasp ve adam kaçırma eylemleri gerçekleştirdi, kaçak CD ve DVD'ler sattı ve kendileriyle işbirliği yapmayan sakinleri korkuttu ve/veya öldürdü. Treviño Morales, Mart 2007'ye kadar Nuevo León eyaletinde ve Piedras Negras, Coahuila'da Los Zetas'ın başında kaldı. Yüksek rütbeli Zetas lideri Efraín Teodoro Torres'in (takma adı ile "Z-14") yerel bir at yarışında silahlı çatışmada öldürülmesinden kısa bir süre sonra kıyı eyaleti Veracruz'a yeniden atandı. Cárdenas Guillén 2003'te hapsedilmesine rağmen, bildirildiğine göre Körfez Karteli ve Los Zetas'ı parmaklıklar ardında yönetmişti; 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edildiğinde Treviño Morales ve Heriberto Lazcano Lazcano, Los Zetas'ın Körfez Kartelinden bağımsız olması için baskı yapmıştı.

Kasım 2007'de Teksas'ın Laredo şehri, 2006 yılında Teksas'ta meydana gelen çifte cinayetle bağlantılı olarak Treviño için tutuklama emri çıkardı. 2008'de Los Zetas'ın iki lideri Treviño Morales ve Heriberto Lazcano Lazcano, Beltrán Leyva Karteli ile ittifak kurdu. Liderleri Joaquín Guzmán'ın onlara ihanet ettiğine inanarak Sinaloa Karteli ile yeni savaşa girmişti. Treviño Morales daha sonra Sinaloa Kartelinin liderini öldürmek için onlara katıldı. Hükûmet kaynakları, Los Zetas'ın, bir zamanlar Beltrán Leyva Karteli için çalışan iki uyuşturucu baronu Joaquín Guzmán ve Ismael Zambada García liderliğindeki çeşitli uyuşturucu kaçakçılığı gruplarından oluşan bir ittifak olan La Federación'a karşı kontrol için savaştığını söyledi.

Şubat 2008'de Heriberto Lazcano Lazcano, Treviño Morales'i rakip uyuşturucu kaçakçılarını öldürmesi ve Guatemala'daki uyuşturucu kaçakçılığı yollarının kontrolünü ele geçirmesi için gönderdi. Bildirildiğine göre, Mart ayında Guatemalalı uyuşturucu baronu Juan José León Ardón'un (diğer adıyla "Juancho") ölümüyle sonuçlanan askerî benzeri bir pusu düzenledi. Adı açıklanmayan bir ABD'li bir yetkili, uyuşturucu baronunu öldüren kurşunu ateşleyen kişinin Treviño Morales olabileceğini söyledi. Meksika dışında başarılı olan Treviño Morales, Heriberto Lazcano Lazcano tarafından geleneksel olarak askerî geçmişi olan Zetas üyelerine ayrılan bir pozisyon olan Los Zetas'ın ulusal komutanı olarak atandı. Bu pozisyonda Treviño Morales, Los Zetas'ın ulusal düzeyde aldığı neredeyse tüm kararlarda söz sahibiydi ve Los Zetas'ın kendisinden farklı olarak Meksika Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan eski nesil komutanları arasında bir miktar kızgınlık yarattı.

Liderlik Pozisyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Treviño Morales kartelin 'bekçisi' olarak hareket ediyordu ve adamları Los Zetas'ın kontrolündeki tüm uyuşturucu bölgelerinde bir piso (tarife) alıyordu. Laredo, Teksas sınırının karşısındaki son derece kazançlı Nuevo Laredo plazasını kontrol ediyordu. Kontrolün sürdürülmesine yardımcı olmaları için yetkililere rüşvet verdi ve onları korkuttu ve otoritesine veya kontrolüne yönelik her türlü zorluğa acımasız şiddetle karşılık verdi. Treviño'dan korkuluyordu ve çok az yerel gazeteci onun hakkında yazmaya cesaret edebiliyordu. El guiso (güveç) olarak bilinen, insanların bir petrol variline doldurulduğu, üzerine benzin veya mazot döküldüğü ve diri diri yakılmak üzere ateşe verildiği bir işkence yöntemini tercih ettiği iddia edildi. Şiddet içeren davranışları ona "bir kült figürün ününü" kazandırdı. Silahlı çatışmalardan zarar görmeden sağ çıktığı, kimseyle ittifak yapmaktan kaçındığı, düzinelerce kurbanı hayattayken parçalayıp onları terk ettiği ve "ölmekten korkmuyormuş gibi göründüğü" bildirildi. Örgüt üyeleri, Treviño Morales'in şehirde arabayla dolaşmaktan, insanları rastgele işaret ederek "bunu öldürün, şunu öldürün" demekten hoşlandığını iddia etti. Onun için çalışan eski bir tetikçi basına şunları söyledi: 2013'te Treviño Morales birini öldürmeseydi geceleri uyuyamazdı. Ayrıca kurbanlarına nasıl öldürülmek istediklerini sorduğunu da söyledi. Meksika'daki Dallas Morning News'in başkanı gazeteci Alfredo Corchado, kitaplarından birinde Treviño Morales'in kurbanlarının kalplerini onlar hâlâ hayattayken bile yemekten keyif aldığını, çünkü bunu yapmanın onu kendi adamları arasında yenilmez kılacağına inandığını yazdı.

Treviño Morales'in, 2010 yılında 72 göçmenin öldürülmesi ve bir yıl sonra San Fernando, Tamaulipas'ta 193 kişinin katledilmesi de dahil olmak üzere, Meksika genelinde çok sayıda şiddetli saldırıyı koordine ettiği bildirildi. Ayrıca, Ağustos 2012'de Tamaulipas eyaletine yaptığı bir gezi sırasında eski Başkan Felipe Calderon'un uçağını düşürmekle tehdit ettiğine inanılıyor. Felipe Calderón'un organize suçtan aldığı ilk ölüm tehdidi olmamasına rağmen, yetkililer Morales'in tehdidini inandırıcı buldu ve Başkan'ı gezisini iptal etmeye çağırdı (ancak yine de gitti). Treviño Morales'in liderliğindeki Los Zetas, Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) tarafından son derece sofistike, gelişmiş ve Meksika ile yarımkürede faaliyet gösteren en tehlikeli suç örgütlerinden biri olarak değerlendirildi. Morales ise Meksika'da faaliyet gösteren en şiddetli uyuşturucu baronlarından biri olarak kabul ediliyordu.

Treviño Morales'in Meksika ve Orta Amerika'da dolaştığı ve iş yapmak için ülkenin başkenti Meksiko'da sık sık Kolombiyalı uyuşturucu baronlarıyla buluştuğu bildirildi. Kolluk kuvvetlerinin uyarısından kaçmak için, iş adamları ve dindar kişiler olduğu iddia edilen "karavanları" kullandı. Ülkenin kuzey kesiminde bazı politikacılarla yakın bağlarını sürdürdüğü bildirildi. Kardeşi Omar Treviño Morales (Z-42), Meksika Körfezi'nde Los Zetas'a liderlik ediyordu.

Los Zetas'taki İç Çatışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Ancak 2011 yılında Treviño Morales'in suç örgütü, en üst düzey liderlerinden biri olan Jesús Enrique Rejón Aguilar'ın (takma adı ile "El Mamito") Temmuz ayında tutuklanmasının ardından yeni bir iç çekişmeye girdi. Herhangi bir isim vermese de Los Zetas'tan birinin kendisine ihanet ettiğini belirtti. Kısa bir süre sonra, organize suç üyesi olduğu iddia edilen kişiler YouTube'a Treviño Morales'i "Yeni Yahuda" olarak tasvir eden ve onu suç örgütü içindeki diğer komutanların tutuklanmasını ve öldürülmesini organize etmekle ve patronu Heriberto Lazcano Lazcano'ya sadakatsizlikle suçlayan bir narkokorrido müzik videosu yükledi. Ağustos 2012'de yayınlanan çeşitli makalelerde ABD'li bir emniyet yetkilisi basına, Treviño Morales'in kartelin liderliğini başarıyla üstlendiğini ve uzun süredir lider olan Heriberto Lazcano Lazcano'yu yerinden ettiğini söyledi. Treviño Morales, Los Zetas'ın varlıklarını devralmaya başladı ve 2010'un başlarından beri Heriberto Lazcano Lazcano'yu görevden almak için çalışıyordu. Zetas iç savaşının ortasında Los Zetas'taki birçok üst düzey üye düşmeye başladı. Yüksek rütbeli Zetas lideri Iván Velázquez Caballero (takma adı ile "El Talibán"), muhtemelen rakip çete üyeleri ya da Treviño Morales ile bağlantılı bir grupla bağlantılı gangsterler tarafından kurulmuş bir şekilde Eylül 2012'de tutuklandı. 6 Ekim 2012'de uyuşturucu baronu Salvador Alfonso Martínez Escobedo (takma adı ile "La Ardilla"), Meksika Donanması tarafından Nuevo Laredo'da tutuklandı. Velázquez'in düşüşünden sonra, Nuevo Laredo'da Los Legionarios (Lejyonerler) olarak bilinen bölünmüş bir grup doğdu ve kendisine ihanet ettiği iddiasıyla Treviño Morales'i alaşağı etme sözü verdi. Los Zetas'tan Sangre Zeta (Zeta'nın Kanı) olarak bilinen ikinci bir grup da ona karşı güçlerini birleştirmek için örgütten ayrıldı

Treviño Morales'in aktif rolü ona Los Zetas'taki birçok kişinin sadakatini ve saygısını kazandırdı ve sonunda birçok kişi Heriberto Lazcano Lazcano'ya ödeme yapmayı bıraktı. Lazcano'nun tutuklanmasını veya ihanet nedeniyle ölmesini önlemek için ülkeden kaçtığı ve bilinmeyen bir süre boyunca Almanya ve Kosta Rika'da yaşadığı ve çevresinde ölümcül kanser olduğuna dair söylentiler olduğu bildirildi. Treviño Morales Los Zetas'ta ikili arasında daha güçlüydü. Lazcano daha sonra 7 Ekim 2012'de Coahuila eyaletinde Meksika Donanması tarafından öldürüldü ve Treviño Morales Los Zetas'ın baş lideri olarak onun yerini aldı.

Ödül ve İddianameler[değiştir | kaynağı değiştir]

2009'da New York'ta ve 2010'da Washington'da ABD Adalet Bakanlığı, Treviño Morales'e karşı Meksika ve Guatemala'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne kokain üretme ve dağıtma komplosu nedeniyle bir iddianame yayınladı. Onun için Meksika'da 30 milyon Amerikan Doları (2,3 milyon ABD Doları) ve ABD'de 5 milyon Amerikan Doları (62,4 milyon Meksika Pesosu) tutarında bir ödül belirlendi. Los Zetas, her yıl Meksika'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne tonlarca kokain, esrar ve eroin kaçakçılığından sorumludur. Ayrıca Morales Meksika'nın en çok aranan uyuşturucu baronlarından biri olarak kabul ediliyordu.

Treviño Morales çeşitli takma adlarla tanınır: L-40 (40, Z-40, Zeta 40), Comandante Cuarenta, El Cuarenta, David Estrada-Corado ve La Mona gibi takma isimleri vardır.

Kingpin Yasası Yaptırımı[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Temmuz 2009'da Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, Treviño Morales'e diğer üç uluslararası suçluyla birlikte uyuşturucu kaçakçılığına karışması nedeniyle Yabancı Narkotik Elemanı Belirleme Yasası (bazen basitçe "Kingpin Yasası" olarak da anılır) uyarınca yaptırım uyguladı. Kanun, ABD vatandaşlarının ve şirketlerinin onunla her türlü ticari faaliyette bulunmasını yasakladı ve ABD'deki tüm varlıklarını neredeyse dondurdu.

Tutuklanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakalanmasından bir ay önce ABD yetkilileri, Meksika'daki mevkidaşlarına Treviño Morales'in yeni doğan bebeğini görmek için Nuevo Laredo sınır bölgesine sık sık ziyaretlerde bulunduğu bilgisini aktarıyordu. Bu istihbaratı telefon dinlemelerinden, konuşmalardan ve muhbirlerin ipuçlarından elde etmişlerdi. Treviño Morales, Meksika Deniz Piyadeleri tarafından Tamaulipas eyaleti sınırı yakınındaki Anáhuac, Nuevo León'da, 15 Temmuz 2013 günü sabah saat 3:45 civarında tek el ateş edilmeden yakalandı. Seyahat ettiği kamyon, yolda Donanma'ya ait bir UH-60 Black Hawk helikopteri tarafından durduruldu; Deniz Kuvvetleri helikopterden inip onu yakalamaya çalıştığında, Morales bazı çalıların arasından koşarak kaçmaya çalıştı ancak daha sonra yakalandı. Elinde 2 milyon Amerikan Doları (25.316.100 Meksika Pesosu) nakit, sekiz silah ve yüzlerce mermi bulunuyordu; onunla birlikte iki kişi daha yakalanarak gözaltına alındı. Treviño Morales'in tutuklandığına dair söylentiler ve gözaltındayken çekilmiş bir sabıka fotoğrafı o gün öğle saatlerinde Twitter ve diğer sosyal medya kuruluşlarında dolaşmaya başladı, ancak Meksika hükûmeti tutuklamayı onaylamadı ve ABD yetkilileri saatler sonrasına kadar resmî bir onay almadı.

Hapis[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutuklandığı sırada Treviño Morales'in, diğer suçlamaların yanı sıra organize suça karışmak, uyuşturucu kaçakçılığı, işkence, kara para aklama ve Meksika yasalarına göre ateşli silahların yasa dışı kullanımı nedeniyle beklemede olan suçlamaları vardı. Ancak yalnızca tutuklanması sırasında el konulan para ve ateşli silahları beyan etti. Tutuklanmasının ardından Meksiko'ya uçtu ve Meksika'nın organize suç soruşturma kurumu olan SEIDO tesislerinde tutuldu. 19 Temmuz 2013 tarihinde helikopterle Meksika Eyaleti, Almoloya de Juárez'deki Federal Sosyal Yeniden Uyum Merkezi 1 Nolu maksimum güvenlikli hapishaneye transfer edildi.

Ocak 2014'te New York federal bölge mahkemesi Morales'e karşı başka suçlamalarda bulundu. Soruşturma, Treviño Morales'in Eylül 2004'ten Temmuz 2013'e kadar Los Zetas'taki rakip gangsterlere, kendi suç örgütünün üyelerine ve Meksikalı polislere ve Meksika Ordusu personeline karşı cinayet emri vermek için komplo kurduğunu iddia etti. İadesini isteyen mahkeme, Morales'in ABD'ye uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için komplo kurduğunu da belirtti.

27 Mart 2017'de Treviño Morales, ihtiyati mahkûm rotasyon programı aracılığıyla Ciudad Juárez, Chihuahua'daki bir federal hapishaneye transfer edildi. Daha sonra 30 Haziran 2020 tarihine kadar Guadalajara şehri dışındaki Jalisco Puente Grande'de hapsedildi ve bunun üzerine Tierra Caliente, Michoacán'daki Buenavista Tomatlán'da bulunan Federal Sosyal Yeniden Uyum Merkezi'ne (Cefereso) 17'ye transfer edildi.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Miguel'in erkek kardeşi José Treviño Morales, 12 Haziran 2012'de ABD federal özel görev gücü tarafından tutuklandı. Kendisi, Oklahoma merkezli bir Amerikan Çeyrek At yarışı operasyonu aracılığıyla Zetas adına kara para aklayanlardan biri olarak suçlandı. Yeğeni Alejandro Treviño Chávez, 5 Ekim 2012'de Coahuila eyaletinde bir kolluk kuvvetleri grubu tarafından çıkan çatışmada öldürüldü; Miguel buna yanıt olarak Coahuila valisi Rubén Moreira'nın yeğeni ve Humberto Moreira'nın (2005'ten 2011'e kadar Coahuila Eyaleti Valisi) oğlu José Eduardo Moreira'nın öldürülmesi emrini verdi.

Küçük kardeşi Omar Treviño Morales'in Los Zetas'ta Miguel'in liderlik rolünün yerini aldığı söyleniyor. Treviño Morales, 4 Mart 2015 sabah saat 4.00 civarında, San Pedro Garza García, Nuevo León'daki üst sınıf bir mahalle olan Fuentes del Valle'deki bir konutta Federal Polis ve Meksika Ordusu tarafından yakalandı. Operasyonda tek el ateş edilmedi. Yakındaki bir mahallede yetkililer, finans operatörü Carlos Arturo Jiménez Encinas'ı ve diğer dört kişiyi tutukladı. Dört gün sonra Meksika Eyaleti, Almoloya de Juárez'de bulunan maksimum güvenlikli bir hapishane olan 1 Nolu Federal Sosyal Yeniden Uyum Merkezi'ne transfer edildi. Kendisi, 13 Mart'ta Meksika Eyaleti Toluca'daki bir federal mahkemede kara para aklama ve Meksika Federal Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Yasasını ihlal etmekle suçlandı.

Miguel'in ağabeyi Juan Francisco Treviño Morales şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde tutukludur; oğlu (ve Miguel'in yeğeni), Juan Francisco Treviño Chávez, diğer adıyla El Quico, 15 Haziran 2012'de Monterrey'de tutuklandı. Miguel'in diğer bir yeğeni Eduardo Treviño Treviño, Mayıs 2013'te Nuevo Laredo'da tutuklandı ve 2010 yılına kadar uzanan adam kaçırma ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarından dolayı ABD'ye iade edilmeyi bekliyor. Miguel'in eşi Juanita del Carmen Ríos Hernández, Şubat 2014'te ABD vatandaşlarının kendi adı altındaki şirketlerle her türlü ticari faaliyette bulunmasını yasaklayan Yabancı Narkotik Lideri Belirleme Yasası'na dahil edildi.