Ismael Zambada García

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ismael Mario Zambada García
Doğum1 Ocak 1948 (76 yaşında)
El Alamo, Culiacán, Sinaloa, Meksika
Takma ad(lar)El Mayo
M-Z
Padrino
el Señor
Boy1,81 m (5 ft 11 in)
BağlılıkSinaloa Karteli
Mahkûmiyet durumuAranıyor
Ortak(lar)Joaquín Guzmán ve Héctor Luis Palma Salazar
ÖncelJoaquín Guzmán
EvlilikRosario Niebla Cardoza
ÇocuklarVicente Zambada Niebla
Ismael Zambada Imperial
Serafín Zambada Ortiz
Ismael Zambada Sicairos
María Teresa Zambada Niebla
Monica del Rosario Zambada Niebla
Modesta Zambada Niebla
MilliyetiMeksikalı
MeslekUyuşturucu baronu

Ismael Mario Zambada García ya da takma adıyla El Mayo Meksikalı bir uyuşturucu baronudur, kurucu ortağı ve Sinaloa merkezli uluslararası bir suç örgütü olan Sinaloa Kartelinin şu anki üst düzey lideridir. Tüm kartelin liderliğini üstlenmeden önce, iddiaya göre uçaklar, balıkçı tekneleri, otobüsler, vagonlar, traktör römorkları, otomobiller, narkotik denizaltılar, konteyner gemileri ve hızlı teknelerle Chicago'ya ve diğer ABD şehirlerine kokain ve eroin kaçakçılığını denetleyen Guzmán-Zambada Örgütünün lojistik koordinatörü olarak görev yapıyordu. 2023'ün başlarından itibaren hiçbir zaman tutuklanmamıştır veya hapsedilmemiştir ve Meksika'nın en çok aranan 37 uyuşturucu baronu listesi'nin (2009) kalan son kaçağıdır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Zambada, tarihsel olarak Juárez Karteli ve Carrillo Fuentes ailesiyle yakın işbirliği içinde çalışmış, aynı zamanda Kolombiyalı kokain tedarikçileriyle bağımsız bağlarını sürdürmüştür.

1989'da Meksikalı uyuşturucu baronu Miguel Ángel Félix Gallardo tutuklandığında örgütü iki karşıt gruba ayrılmıştı: liderliği yeğenleri ve mirasçıları tarafından devralınan Tijuana Karteli, Arellano Félix kardeşler ve liderliği eski teğmenler Héctor Luis Palma Salazar, Ismael Zambada ve Joaquín Guzmán Loera'nın eline geçen Sinaloa Karteli. Sinaloa Kartelinin uyuşturucu baronları Sinaloa, Durango, Chihuahua, Sonora, Nuevo León ve Nayarit eyaletlerinde faaliyet gösteriyordu.

Zambada, kendisine ve Juárez Kartelinin diğer beş liderine 2,8 milyon dolar tutarında ödül veren Meksika başsavcılığı tarafından 1998 yılından bu yana aranıyordu.

2006 yılında Başkan Felipe Calderón'un yönetimi Meksika'nın uyuşturucu kaçakçılığı ağlarına karşı bir saldırı başlatmıştır. O dönemde Meksika kartellerinin en büyüğü ve en gelişmişi olan Tijuana Karteli, darbelerin en ağırını almıştır. Başta Ismael Zambada ve Joaquín Guzmán olmak üzere diğer uyuşturucu patronları, Tijuana Karteli üzerindeki baskıdan yararlanarak kuzeybatı Meksika'daki kalelere tecavüz etmeye başlamıştı ve bu da tam ölçekli bir savaşa yol açmıştır.

Zambada'nın örgütü Sinaloa Karteli, çoğunlukla deniz yoluyla Kolombiya kaynaklarından tonlarca miktarda kokain alıyor. Kokaini Amerika Birleşik Devletleri'ne taşımak için uçaklar, kamyonlar, arabalar, tekneler ve tüneller dahil çeşitli yöntemler kullanıyor. Kartelin üyeleri kokaini Arizona, Atlanta, Kaliforniya, Illinois ve New York'taki dağıtım hücrelerine kaçırıyorlar. Zambada, Cancun, Quintana Roo, Sonora ve Nuevo Leon'un yanı sıra Meksika'nın Pasifik kıyılarının büyük bir bölümünde nüfuz sahibi olan Sinaloa ve Durango eyaletlerinde faaliyet gösteriyor.

Zambada, 2007'de Amerika'nın En Çok Arananları listesinde yer almıştır ve FBI, onun yakalanmasını sağlayacak bilgiler için 5 milyon Amerikan dolarına kadar teklifte bulunuyor.

2011 yılında Zambada'nın estetik ameliyat geçirerek kılık değiştirip Meksika'nın her yerine taşınmış olabileceği düşünülüyordu. Zambada, Guzmán'ın yakalandığı 2016 yılına kadar Guzmán ile ortaklaşa Sinaloa Karteline başkanlık ediyordu. Zambada'nın 2016'dan bu yana Sinaloa Kartelinin tam komutasını devraldığı ve Meksika'nın en kalıcı ve güçlü uyuşturucu baronu olduğu düşünülüyor.

2019'da oğlu Vicente Zambada Niebla, Joaquín Guzman aleyhinde ifade vermiştir ve babası tarafından tonlarca uyuşturucu sevkiyatı yaptığını anlatmıştır ve "babasının rüşvet bütçesi genellikle ayda 1 milyon doları buluyordu ve rüşvetler birçok üst düzey Meksikalı kamu görevlisine gidiyordu."

24 Haziran 2020'de, Zambada'nın, katılmayı kabul etmeleri halinde eski Meksikalı uyuşturucu baronları Rafael Caro Quintero ve Miguel Caro Quintero'ya Sinaloa Kartelinde yüksek rütbeli pozisyonlar vermeye istekli olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, Zambada'nın sağlığı bozuldukça ve bundan sonra Zambada, Joaquín Guzmán'ın onlara liderlik vermeye daha az istekli olan oğullarına organizasyonda daha fazla nüfuz sağladığında, kardeşleri işe alma çabaları sekteye uğramıştı.

Kişisel Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zambada, Rosario Niebla Cardoza ile evlidir. Dört oğlu ve dört kızı vardır. Eşi ve oğulları, Serafín Zambada-Ortiz (takma adı ile "el Sera"), 2018 itibarıyla tutuklanıp serbest bırakılmıştı ve Ismael Zambada-Imperial (takma adı ile "el Mayito gordo", hükümlü), dört kızı María Teresa, Midiam Patricia, Mónica del Rosario ve Modesta ile birlikte narkotik dağıtımı ve kara para aklamada aktif rol oynamışlardır. 18 Mart 2009'da oğlu Vicente Zambada Niebla, Meksika Ordusu tarafından tutuklanmıştır. Diğer oğlu Ismael "Mayito" Zambada Jr, Amerika Birleşik Devletleri'nde kontrollü bir madde dağıtmak için komplo kurmaktan aranıyor.

20 Ekim 2010'da bazı akrabaları uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla Meksiko'da tutuklanmıştır: Ismael'in erkek kardeşi Jesus Zambada, Ismael'in oğlu ve yeğeniyle birlikte.

18 Haziran 2014'te, Midiam Patricia'nın kocası olan damadı Juan Gabriel González Ibarra, Culiacán'daki evinde elektrik çarpması sonucu ölmüştür.

Haziran 2020'de eski Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ajanı Mike Vigil, Zambada'nın "diyabet hastası" olduğunu açıklamıştır.

Popüler Kültüre Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Zambada García'dan ilham alan bir karakter olan "Don Ismael", 2017 televizyon dizisi El Chapo'da yer almıştır.