Mekanik Prenses

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mekanik Prenses
Clockwork Princess
Mekanik Prenses'in türkçe baskısının kapağı
YazarCassandra Clare
ÇevirmenBilge Gündüz
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerFantastik, Macera
Yayım19 Mart 2013 (özgün)
Ağustos 2013 (Türkçe)
YayımcıArtemis Yayınları
Sayfa696
Cehennem Makineleri serisi
Mekanik Prens Mekanik Prenses

Mekanik Prenses, Cassandra Clare tarafından yazılan, fantastik bir seri olan Cehennem Makineleri serisinin üçüncü ve son kitabıdır. Tessa Gray'in maceralarını konu olan serinin son kitabında Tessa'nın son savaşı yer almaktadır.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1847 yılında New York Enstitü'nün başı Aloysius Starkweather, korku dolu torunu Adele'i ilk mührü için işaretlemek ile uğraşır. Ama Aloysius, onun bu işleme dayanamayacağını anladığında iş işten geçmiştir. 1873 yılında Londra Enstitüsü'nün başı Charlotte Branwell, Şangay Enstitüsü'ndeki hasta bir gölgeavcısı olan Jem Carstairs'i Will Herondale ile tanıştırır.

1878 yılında yani kitabın asıl zamanında Tessa Gray, Jem ile olan düğününü düzenlerken Gabriel Lightwood, Londra Enstitüsü'ne gelir ve babası Benedict'in bir çeşit solucan iblisine dönüştüğünü söylemiştir. Tessa, Will, Jem, Sophie Collins, Henry Branwell, Cecily Herondale ve Gabriel ile Gideon Lightwood, Chiswik'de bulunan Lightwood ailesinin evine giderler ve orada Gabriel kendi babasını öldürür. Will, Tessa ile görüşür ve birisinin Londra'daki bütün yin fen stoklarını boşalttığını söylemiştir. Bu durum Jem'i daha da zayıflaştırır. Daha sonra ikili Magnus Bane'e bunun için bir ilaç olup olmadığını sorarlar, ki o da ikiliye bir iblis yaklaştığında uyarı verecek bir kolye verir. Axel Mortmain, Enstitü'ye mektup yollar ve ilaçların hepsini kendisinin aldığını söyler. Eğer Tessa'yı ona teslim ederlerse de ilaçların hepsini geri alabileceklerini belirtir ki Jem hemen teklifi geri çevirir. Tessa ve Jem, düğünlerini ertesi güne taşımaya karar verir ve o gün Jessie Lovelace, duruşmasından sonra Enstitü'ye geri yollanır. Bir grup robot Enstitü'ye saldırır, Tessa'yok kaçırır ve Jessie'i çok kötü yaralarlar. Jessie ölmeden önce Will'e İdris hakkında bir şeyler söyler. Cecily fark eder ki söylediği şeyler Mortmain'in İdris, Wales dağlarında ne sakladığıdır. Will ise, Jem'in peşinden Tessa'yı kurtarmaya gider.

Bu arada da Josiah Wayland, Charlotte'un kendisinden daha başarılı olmasını engellemek ister; Gabriel ve Gideon'a onu takip etmeleri için şantaj yapar ama Gabriel ve Gideon, Charlotte'a olan bağlılıklarını ortaya koyarlar. Periler tarafından değiştirilen Adele hakkında daha fazla bilgi almak için perileri çağıran Aloysius öğrenir ki Adele aslında Tessa'nın annesi Elizabeth Gray'dir. Bu da Tessa'yı yarı Nefilim aynı zamanda da onun torunu yapmaktadır. Wayland, gölgeavcılarının Charlotte'a Mortmain ile yüzleşmesinde yardım etmelerini engellemek için bir acil toplantı çağrısı yapar. Daha sonda Mortmain tarafından Aloysius ile Wayland da dahil olmak üzere Konsey'e saldırıp gölgeavcılarını katletmesi için robotlar gönderilir. Bir yandan da Will, parabatai mührünün kanadığını fark eder ki bu da artık Jem'e bağlı olmadığını göstermektedir. Bundan yola çıkarak Jem'in öldüğünü düşünen Will, İdris'e gider ve Mortmain tarafından kurulmuş bir tuzağa Tessa ile birlikte düşer. Jem'in başına gelenleri anlatan Will sonunda Tessa'ya sevgisini itiraf eder ve ikili orada birlikte olurlar. Charlotte, Henry, Sophie, Gideon, Gabriel, Cecily ve Mortmain'in saldırma ihtimaline karşın Sessiz Kardeşler ile birlikte olan Magnus, ikiliyi bulur. Will ise Jem'in aslında ölmediğini ama bir Sessiz Kardeşe dönüştüğünü görünce şaşırır. Artık ismi Kardeş Zachariah'dır. Mortmain, Adele Starkweather ve Elizabeth Moore'un yerlerini değiştirip daha sonra da Tessa'nın babası Richard Gray kılığında annesinin rahmine iblis kanı karıştırdığını söylemiştir, bu nedenle Tessa'yı kendisinin 'yarattığını' düşünmektedir. Kendisini korumak için, Tessa ruhunun Mortmain'i öldüren melek Ithuriel'e dönüşür.

Artık bir sessiz kardeş olan Jem, ne Tessa ile evlenebilecek ne de sosyalleşebilecek konumda olmadığından dolayı Will ile Tessa ona veda eder. Sonra, Will ile Tessa evlenirler ve iki çocukları olur. Artık bir gölgeavcısı olan Sophie ile Gideon ve Cecily ile de Gabriel evlenmişlerdir; ayrıca her iki çiftin de üç çocuğu olmuştur. Charlotte, Wayland'ın pozisyonunu alır ve daha sonra kendi evlilik öncesi soyadı Fairchild'ı kullanma kararı alan Henry ile evlenerek iki çocuk dünyaya getirir. 1937 yılında artık yaşlanan Will ailesi ve arkadaşlarının yanında ölür, Tessa ile Magnus ise 2. Dünya Savaşı'na kadar birlikte seyahat ederler.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tessa Gray
  • Will Herondale
  • Jem Carstairs
  • Sophie Collins
  • Jessie Lovelace
  • Axel Mortmain
  • Charlotte Branwell
  • Henry Branwell
  • Cecily Herondale
  • Magnus Bane
  • Gabriel Lightwood
  • Gideon Lightwood
  • Aloysius Starkweather
  • Cyril Tanner
  • Josiah Wayland
  • Woolsey Scott
  • Bridget Daly
  • Tatiana Lightwood

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mekanik Prenses, Children’s Choice 2014 gençlerin seçimi en iyi kitapların finalistleri arasına girmiştir ama birinci olamamıştır.[2] Entertainment Weekly "Büyüleyici ve inanılmaz... Bu kitap belki de Clare'in sevgililiğe olan en iyi anlayışını taşıyor" adlı biraz olumlu biraz olumsuz bir eleştiri yapmıştır.[3] Kirkus Reviews ise "Sıra dışılığı ve tatmin olunan sonu ile birlikte hayranları duygusal açıdan doyuracak" diyerek olumlu bir eleştiri yapmıştır.[4] Booklist de oldukça sade bir eleştiri yapmıştır; "Kesinlikle okunmalı" ki bu eleştiriden pek bir şey anlaşılmamaktadır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Book Three: Clockwork Princess 9 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Cassandraclare.com. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016.
  2. ^ "2014 Winners and Finalists: Teen Book of the Year 3 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Children's Choice. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016.
  3. ^ "Clockwork Princess 8 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Entertainment Weekly. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016.
  4. ^ "CLOCKWORK PRINCESS by Cassandra Clare 9 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Kirkus Reviews. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016
  5. ^ "Clockwork Princess, by Cassandra Clare". Booklist. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]