Küller Şehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küller Şehri
City of Ashes
Küller Şehri'nin türkçe baskısının kapağı
YazarCassandra Clare
ÇevirmenSelim Yeniçeri
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerFantastik, Macera
Yayım25 Mart 2008 (ABD) (özgün)
Ağustos 2009 (Türkçe)
YayımcıArtemis Yayınları
Sayfa525
ISBN1-4169-1429-3 (özgün)
9786054228645 (Türkçe)
Ölümcül Oyuncaklar serisi
Kemikler Şehri Küller Şehri Camlar Şehri

Küller Şehri, New York şehrinde geçen, Cassandra Clare tarafından yazılan, fantastik bir seri olan Ölümcül Oyuncaklar serisinin ikinci kitabıdır.[1] Kitap, Amerikan Kütüphane Derneği'nin 2008 en iyi on genç kitapları listesindeydi.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Jocelyn henüz uyanmamıştır, bu nedenle Clary hala Luke'un evinde kalmaktadır. Clary ise Simon kendisini öptüğünden beri bir duygu karmaşası yaşamaktadır. Ayrıca Simon, Clary'e "sevgilim" demeye başlamıştır. Enstitü, Valentine'ın bir casusu olabileceği şüphesiyle Jace'i bir süre uzaklaştırmıştır. Jace ise şimdi yaşayacak bir yeri olmadığından öylece dolanırken Hunters Moon adında bir bara rast gelir. Orada bir çete tarafından saldırıya uğrar ve Luke tarafından kurtarılır. Bir süre Luke tarafından yönlendirildikten sonra Jace, kendisini Enstitü'den kovan Alec ve Isabelle'in annelerinin karşısına çıkmaya gider. Fakat o da Sorgucu'nun Enstitü'ye geleceğini ve onun gözünde düşmemesi gerektiğini söylemiştir Jace'e.

Clary, Enstitü'ye döner ve Isabelle'den, Jace'in Sorgucu'yu kızdırdığını ve Sessiz Şehir'de hapsedildiğini yazan bir mesaj alır. Hücresinde otururken Jace birisinin Sessiz Kardeşlere saldırdığını duyar ve öğrenir ki Valentine, ölümcül oyuncaklardan ikincisi olan Ölümlü Kılıca ulaşabilmek için onları öldürmüştür. Clary, Isabelle ve Alec, Sessiz Şehir'den gelen aramada Sessiz Kardeşlerin öldüğünü öğrenirler. Clary, kendi geliştirdiği bir mühür ile Jace'i kurtarır ve sonra düşünür ki, Sorgucu'nun Jace'in Valentine'ın yanında çalışıp çalışmadığını anlamak için Kılıç ile sorgulama olayı da suya düşmüştür; çünkü Kılıç artık gitmiştir. Magnus Bane, Jace'i kendi dairesinde tutsak olarak tutmayı önerir, böylelikle kendisi ve diğerleri Valentine'ın olası planlarını tartışabilirler. Daha sonra Seelie Kraliçesi, Jace'i saraya gelmesi için davette bulunur. Jace; Simon, Isabelle ve Clary ile birlikte gider. Ekip Kraliçeyi, Valentine'ı öldürmelerine yardım etmesi için ikna etmeye çalışır, ama kraliçe hala tam olarak emin olmadığını söyler ve ayrıca sarayın; Clary ve Jace'in babalarının, üzerlerinde yaptıkları deneyler gibi en derin sırları nasıl bildiğinden bahseder. Ekibin kafası karışmıştır ve saraydan ayrılmaya karar vermişlerdir. Ama Clary, peri yemeklerinden yediği için oradan çıkamamaktadır. Yalnızca "en çok tutkuladığı" kişi onu öperse serbest kalacaktır. İlk başta Simon, beklenen öpücüğün kendisininki olduğunu düşünerek Clary'i öper. Lakin; öpücük, Clary'i serbest bırakmaz. Sonra Isabelle, öpücüğün Jace'inki olabileceğini söyler. Üçlü ilk başta isteksizdir Clary ve Jace'in kardeş oldukları düşüncesiyle, ama Izzy, ısrar eder ve eğer onlar öpüşürse kendisi de serbest bırakmak için Alec'i öpeceğini söyler. Daha sonra öpücük tutkulu bir hal alır. Clary artık serbesttir ve en çok arzuladığı öpücüğün de Jace'inki olduğu ortaya çıkmıştır. Simon, bu durumdan hiç hoşnut olmamıştır ve geri döndüklerinde Jace, Clary'e gizli bir ilişki teklif etmiştir ama Clary arkadaşlarına ve ailesine yalan söyleyemeyeceğinden bahsetmiştir. Zaten eninde sonunda da ortaya çıkacağından dolayı reddetmiştir.

Daha sonra, Raphael adındaki bir vampir dolayısıyla Simon vampire dönüşmüştür. Clary ve Simon, vampirlik durumunu nasıl Simon'ın annesine anlatacaklarını düşünürlerken Maia ağır yaralarla eve gelir ve Luke da onun yanındadır. Magnus, Maia'yı iyileştirir. Luke, iblislerin hala dışarıda olup olmadıklarına bakmak için dışarı çıkar ve saldırıya uğrar. Jace, Simon ve Clary evin dışındaki iblislerle savaşırlar. Clary'e rüyasında annesi tarafından gelmiş bir mühür ortaya çıkınca iblisler yenilir ve ekip eve girer. Herkes Clary'nin mühür gücü karşısında şaşırmış ve ona kendisinin nasıl böyle mühürler yapabildiğini sormuşlardır. Daha sonra da Alec ve ailesi eve gelmiştir. Herkes uyumaya karar verir ama Jace gizlice Raphael'in motorunu alıp Valentine ile bir gemide buluşur. Valentine, Jace'e eğer kendisine katılıp Idris'e dönerse sevdiklerini koruyacağına dair söz verir. Jace o gece sessiz kalır ve hiçbir şey demez, ertesi sabah Sorgucu gelir ve Jace'in Valentine ile buluştuğunu söyleyip eğer Valentine ölümcül oyuncakları geri vermezse onu öldürmekle tehdit eder. Jace'in inkâr etmesine rağmen, Sorgucu bir kez daha Jace'i tutuklar. Valentine ile, Jace ve ölümcül oyuncaklar arasında takas yapmayı düşünmektedir. Jace, bunun işe yaramayacağını söyler. Ama Sorgucu ona inanmaz, çünkü Valentine'dan oğlunu öldürdüğü için intikam almak istemektedir. Maia, Simon'ı görmeye giderken Agramon adındaki bir iblis ile ölmüş kardeşinin formunda saldırıya uğrar. Daha sonra Valentine onu kaçırır.

Clary ve diğerleri, Maia'nın kaçırıldığını öğrenince bir kez daha Magnus'ın yardımıyla onu Valentine'dan kurtarmak isterler. Ama o sıralarda Valentine, yeni doğmuş Simon'ı öldürür. Jace, Simon'ı kendi kanıyla besleyerek hayata döndürmeye çalışır ve o sırada Sorgucu çıkagelir. Jace'in kolundaki izi görünce onun gerçek ailesinin başkaları olabileceği konusundan bahseder ve ona saldıran bir iblisi öldürür. Ama Sorgucu da Jace'i soru işaretleri ile bırakarak hayat verir.

Bu arada, Valentine'ın iblislerinden birisi Clary'i kaçırıp gemisine getirir ve Valentine onu Ölümlü Kılıç ile korkutmaya çalışır. Jace ve Simon onu bulup kurtarırlar ve Valentine, Jace'in sadece Clary'e kardeşten öte bir sevgi beslediği için gölgeavcılarının tarafını seçtiğini söylemiştir. Clary bir mühür kullanarak gemiyi paramparça eder ve kendisi de nehre düşer. Daha sonra periler tarafından kurtarılır. Ekip yolda giderlerken, Simon'ın artık gün ışığında yürüyebildiğini fark ederler ki buna Jace'in kanı sebep olmuştur. Luke ve Clary, annesi ve Luke'un aşkı hakkında konuşurlar ve Luke aşkını Clary'nin annesine hiç söylemediğinden dolayı pişmandır. Clary bu konuşmadan sonra Jace'e aşık olduğunu itiraf eder. Daha sonra ise sonuçlarını düşünmeden bir ilişkiye başlamaya karar verir. Kitap bir anda ortaya çıkan ve kendisini Jocelyn'in bir arkadaşı olarak tanıtan Madeleine adındaki birisinin gelmesi ve Jocelyn'i nasıl uyandıracağını söylemesiyle biter.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Clary Fray
  • Jace Herondale
  • Simon Lewis
  • Isabelle Lightwood
  • Alec Lightwood
  • Luke Garroway
  • Valentine Morgenstern
  • Magnus Bane
  • Hodge Starkweather
  • Jocelyn Fairchild
  • Maryse & Robert Lightwood
  • Max Lightwood
  • Sorgucu Imogen Herondale
  • Maia Roberts
  • Raphael Santiago
  • Seelie Kraliçesi

Kapak ve isim[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın kağaında Clarissa Fray bulunmaktadır. Kitabın ismi, içerisindeki aynı ismi taşıyan bir bölümden gelmektedir. Küller Şehri adlı bölümde, Valentine ve Agramon, Sessiz Kardeşleri öldürürler ve Ölümlü Kılıcı ele geçirirler. Bu yüzden Küller Şehri, Sessiz Şehire bir atıftır.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

The Duluth News Tribune, Küller Şehri'nin "ilgi çekici" olduğundan bahsetmiştir.[3] School Library Journal da romanı övmüştür ve "sanki iyi yazılmış bir vampir/kurtadam filmini izlemek gibi" demiştir. Kirkus Reviews kitabın eğlenceli olduğunu ama "ensest imaların bazen çok rahatsız edici" olabileceği konusunda da uyarıda bulunmuştur.[4] Commonsensemedia kitaba "ilgi çekici" diyerek dört yıldız vermiştir, bir yandan da ebeveynleri vahşilik ve ensest konusunda uyarmıştır.[5] Seventeen Dergisi, "zekice, eğlenceli, romantik" diyerek kitap hakkında olumlu bir eleştiri yapmıştır.[6]

Film uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılında Ölümcül Oyuncaklar: Küller Şehri isimli bir film çıkması planlanmıştır, ama TV dizisi çıkma kararı duyurulunca film serisi iptal edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brody, Cheryl. "Mülakat: Cassandra Clare 11 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Seventeen Magazine. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016.
  2. ^ "2008 ALA En İyi On Gençlik Kitapları 25 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Amerikan Kütüphane Derneği.
  3. ^ Johnholtz, Ashley (11 Haziran 2009). "Shadow Hunter Mayhem 21 Ocak 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi". Duluth News Tribune.
  4. ^ "Değerlendirme: Küller Şehri 7 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Kirkus Reviews. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016.
  5. ^ "City of Ashes: The Mortal Instruments, Book 2 8 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". CommonSenseMedia. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016.
  6. ^ Reid, Megan. "kitap değerlendirmesi: küller şehri 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Seventeen Dergisi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]