Düşmüş Melekler Şehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Düşmüş Melekler Şehri
City of Fallen Angels
Düşmüş Melekler Şehri'nin türkçe baskısının kapağı
YazarCassandra Clare
ÇevirmenZeynep Heyzen Ateş
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerFantastik, Macera
Yayım5 Nisan 2011 (özgün)
Haziran 2011 (Türkçe)
YayımcıArtemis Yayınları
Sayfa496
Ölümcül Oyuncaklar serisi
Camlar Şehri Düşmüş Melekler Şehri Kayıp Ruhlar Şehri

Düşmüş Melekler Şehri, Cassandra Clare tarafından yazılan, fantastik bir seri olan Ölümcül Oyuncaklar serisinin dördüncü kitabıdır.[1] Aslında seri üçüncü kitap Camlar Şehri ile sona erecekti, ama Mart 2010'da seriye dördüncü bir kitap ekleneceği duyurulmuştur, ayrıca Cassandra Clare seriye yeni bir üçleme yazacağını açıklamıştır. Kitap ilk defa 5 Nisan 2011'de yayınlanmıştır.[2][3][4]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Camille Belcourt adındaki bir vampir Simon'a kendi tarafına geçmesini teklif eder, böylelikle vampir halkı arasında önemli bir pozisyon alacaktır; çünkü Simon gün ışığında yürüyebilmektedir. Buluşmasından sonra evine doğru yola düşen Simon, Camlar Şehri'nde İdris'e gittiğini ve birkaç gün eve gelmediğini nasıl açıklayacağını düşünmektedir. Simon, vampir doğasına alışmaya çalışmaktadır sonunda, Clary'nin ona verdiği koruyucu mühür her saldırıya uğradığında ortaya çıkıp kendisine saldıranları defetmektedir. Annesi daha sonra evde kan lekeleri bulunca, Simon neye dönüştüğünü açıklamak zorunda kalır. Annesi artık onun kendi oğlu olduğundan şüphe eder ve dua etmeye başlar. Simon, annesine bu olanların bir kâbus olduğunu söyler ve onu inandırır. Daha sonra bilir ki annesinin yanına geri dönemez. Bu yüzden dahil olduğu müzik grubunun üyelerinden Jordan Kyle'ın yanına taşınır. Jace, Simon'ın dairesine geldiğinde Kyle'ın aslında bir kurt adam olduğunu fark eder.

Bu arada Jace, Clary'i öldürdüğü rüyalar görmektedir. Bu nedenle de ondan kaçınmaya başlayınca Clary, aralarında ne olduğu ile ilgili şüphelenmeye başlar. Clary ve annesi de birisinin Jonathan gibi başka çocuklar da yapmaya çalıştığını öğrenir. Bir gün konserden sonra Marueen adlı bir kız onu takip eder ve fotoğraf ister. Ama aç olan Simon onun kanından içmeye başlar kendisini tutamayıp, hemen sonra Kyle tarafından durdurulur. Simon ise Maia ve Isabelle arasında bir aşk üçgeninde kalmıştır. Bir gün sonra Simon'a kız arkadaşının kaçırıldığına dair bir arama gelir. Simon hemen Clary, Maia ve Isabelle'i kontrol eder ve bu aramanın bir şaka olduğuna karar verir. Sonra kaçırılan kişinin Maureen olduğu ortaya çıkar. Simon onu kurtarmaya gitmez.

Jace, sonunda Clary'e gördüğü rüyalardan bahseder, bu yüzden ondan kaçındığını söyler. Clary de ona Sessiz Şehir'e gidip Sessiz Kardeşlerden yardım istemeyi teklif eder. Orada Sessiz Kardeşler, Jace'in gördüğü kâbusların Raziel onu tekrar hayata döndürdüğü için iblissel güçlere karşı savunmasızlığından kaynaklandığını söylemişlerdir. Bütün gölgeavcıları daha bebekken bir korunma ritüeline tabi tutulurlar. Jace, öldüğünde bu koruma yok oldu ve tekrar hayata döndüğünde korumasız doğdu. Kardeşler, koruma ritüelini Jace'e tekrar yapmayı teklif ettiler. Clary de Jace ile birlikte kalmak istemişti ama Kardeşler, Clary'nin dikkat dağıtacağını söylediler. Hücresinde Jace, rüyalarında Max'i görmeye başlar. Daha sonra Max, onun ellerini kestirmesini ve kendisine bir mühür yapmasını sağlar. Bu mühür Jace'i Max'in yani Lilith'in emri altına alacaktır.

Jocelyn ve Luke nişanlanırlar. Jace, Sessiz Kardeşler'in yanından kaçar ve Clary'i kaçırır. Ona ikisini sonsuza kadar bağlayacak bir mühürden bahseder. Ama mühürü çizmeye başladığında Clary, Jace'in yaşan söylediğini anlar ve ona karşı koyar. Ama Jace, Clary'i etkisiz hale getirir. Simon, artık bir vampir olan ve Lilith tarafından yönetilen Maureen ile karşılaşır ve kendisinden Sebastian'ı ölümden döndürmesini ister. Simon öyle bir gücü olmadığını söyler. Sonra öğrenir ki gün ışığında yürüyebilen vampirler ölüleri diriltebilir. Simon'ı ikna edebilmek için Jace'den Clary'i yanına getirmesini ister. Eğer Simon, Sebastian'ı diriltmez ise Clary'i öldürmesini söyler. Simon, Jace'i ısırır ve zehirli kanını boşaltır.

Clary, Jace'i kandırır ve Lilith'in yaptığı mührü söküp atar üzerinden. Birden Lilith gelir ve Clary'e işkence etmeye başlar. Jace, ona Clary'i bırakırsa istediği her şeyi yapacağını söyler. Ama Lilith onu dinlemez. Daha sonra Simon kendisini Lilith ve Clary'nin önüne atar. Lilith ona saldırmaya kalkınca Simon'daki koruma mührü harekete geçer ve Lilith ölür. Kitabın sonunda Jace'in kafasında Jonathan'ın (Sebastian) sesleri duyulur. Jace'in kontrolünü ele alan Sebastian kendisinin hayata dönme ritüelinin tamamlanmasını sağlar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Clary Fray
  • Jace Walend
  • Simon Lewis
  • Jonathan (Sebastian) Morgenstern
  • Isabelle Lightwood
  • Alec Lightwood
  • Luke Garroway
  • Magnus Bane
  • Jocelyn Fairchild
  • Maryse Lightwood
  • Maia Roberts
  • Zachariah (Sessiz Kardeş)
  • Jordan Kyle
  • Camille Belcourt
  • Lilith
  • Elaine Lewis
  • Maureen Brown
  • Archer & Walker
  • Simon'ın Müzik Grubu

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Manila Bulletin, "Simon'ın hikayesinin anlatıldığı bölümler kitabın en zayıf kısmıydı" diyerek karışık bir eleştiri yapmıştır.[5] Commonsensemedia kitaba dört yıldız vermiş ve "Hikayenin heyecanlı girişi ürkütücü bir inanç sistemine sahip" yorumunu yapmıştır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "City of Fallen Angels (takip etmeniz gerekiyor) 8 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Library Journal (Book Verdict). Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  2. ^ "City of Fallen Angels (review) 20 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Booklist. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  3. ^ Smith, Rachel L. (2012 Yazı). "Clare, Cassandra: City of Fallen Angels (eleştiri) 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". The Horn Book Guide 23 (1): 93. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  4. ^ Chapman, Madison. "REVIEW: "City of Fallen Angels" takes a darker turn 31 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Herald Tribune. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  5. ^ "Just Any Other Supernatural Romance 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Manila Bulletin (takip etmek gerekiyor). 11 Haziran 2011. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  6. ^ "City of Fallen Angels (review) 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Commonsensemedia. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]