Cennet Ateşi Şehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cennet Ateşi Şehri
City of Heavenly Fire
Cennet Ateşi Şehri'nin Türkçe baskısının kapağı
YazarCassandra Clare
ÇevirmenZeynep Arıkan
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerFantastik, Macera
Yayım24 Mayıs 2014 (özgün)
Ağustos 2014 (Türkçe)
YayımcıArtemis Yayınları
Sayfa800
Ölümcül Oyuncaklar serisi
Kayıp Ruhlar Şehri Cennet Ateşi Şehri

Cennet Ateşi Şehri, Cassandra Clare tarafından yazılan, fantastik bir seri olan Ölümcül Oyuncaklar serisinin altıncı ve son kitabıdır.[1] Kitap ilk defa 27 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanmıştır. Kitap genç bir gölgeavcısı olan Clary Fray'in maceralarını yer alırken, sonradan ortaya çıkmış kardeşi Sebastian Morgenstern ile yüzleşmesini anlatmaktadır. Bu kitap ayrıca Cehennem Makineleri ile Karanlık Sanatlar serilerindeki Tessa Gray ve Emma Carstairs karakterlerini barındırarak Gölgeavcıları evrenin bir parçasını tamamlamaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Los Angeles Enstitüsünün gölgeavcıları Sebastian tarafından yönetilen karanlık gölgeavcıları ile yüzleşmek zorunda kalırlar. Karanlık gölgeavcılarından oluşan ordu Enstitü'yü pusuya düşürür ve bazıları Mark Blackthorn'u kaçırır. Geride kalan Mark'ın beş üvey kardeşi ve Emma Carstairs, Alicante'ye kaçar.

Maryse Lightwood, New York Enstitü'süne, dünya çapındaki beş Enstitü'ye yapılan saldırılar hakkında Alicante'de acil yapılacak bir toplantıyı bildirir. Clary, Simon'ı Maia ve Kyle'ın korumasında bırakarak Enstitü'den ayrılır. Ama yine de Simon, Maureen Brown ve vampir yardımcıları tarafından Maureen'in kocası olması amacıyla kaçırılır. Daha sonra Raphael onu kurtarır ve Alicante'ye güvenli bir şekilde varmasına yardım eder. Preator Lupus, kurt adam birliği; karanlık avcılar, Jordan ve Praetor Scott tarafından saldırıya uğrar ve birçok kayıp verir. Sonuç olarak da Bat ve Rufus, birlik başına geçmek için kavgaya tutulur. Maia, Rufus'u öldürerek başa geçer ve bu saçmalığı durdurur. Daha sonra başa geçen Maia, Maureen'i ayartarak kutsal sudan içmesini sağlar. Böylelikle Lily onu vampir klanının başına geçmesi için talepte bulunacaktır.

Alicante'de, Emma ve Julian Blackthorn ölümlü kılıç ile sorguya çekilirler. Morgenstern ailesinden kalan mirası kabul etmeyi seçen Clary, kardeşi Sebastian'ın kılıcı Phaesphoros'un ikizi olan Heosphoros'u kendi kılıcı olarak kabul eder. Seelie Kraliçesi artık Sebastian'ın safına geçer. Ardından da Meliorn'dan aşağı dünya temsilcilerine (Jocelyn Fray, Luke Garroway, Magnus Bane ve Raphael) kendilerine katılmalarını söylemesini ister. Hepsi teklifi reddedince de onları kaçırıp iblislerin krallığı olan Edom'a getirir. Sonunda bir karanlık avcı, Clary ve Jace'e teslim etmeleri için Konsey'e bir ültimatom verir. Clary, Jace, Simon, Isabelle ve Alec Lightwood; Seelie Kraliçesini zorlayarak kendilerini Edom'a göndermesini isterler. Sebastian ile yüzleşen Clary, onun yanında yer alma teklifini reddeder ve onu Heosphoros ile yaralar. Bu da onu geçici olarak Clary'nin zaten sahip olması gereken kardeşi Jonathan Morgenstern'e çevirir. Daha sonra da Jonathan, Ölümlü Kupa'yı yok ederek Luke'un kız kardeşi Amatis de dahil olmak üzere bütün karanlık avcıları öldürür. Edom'dan kaçmak için, Magnus babası Asmodeus'u çağırır. Babası ölümsüzlüğünü ve hayatını verirse bir kaçış yolu olduğunu söyler. Simon, daha iyi bir seçenek sunar, ölümsüzlüğü ve gölge dünyası anılarını vermesidir o da. Konsey, perileri cezalandırır ve Emma'yı Blackthorn ailesinin yanına yollarlar. Alec ve Magnus tekrar bir araya gelir. Bu arada Clary, Jonathan'ın küllerini Lyn gölüne saçar ve Simon için yas tutar.

Birkaç ay sonra Jocelyn ve Luke sonunda evlenirler. Düğünlerine birçok gölgeavcısı ve aşağı dünyalı bir arada katılır. Simon, gölge dünyası anılarını ve Isabelle'den ile olan ilişkisini biraz hatırlamaya başlar. Düğüne katılan Tessa Gray ve Jem Carstairs (Zachariah) kendilerini Clary'e tanıtırlar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Clary Fairchild
  • Jace Herondale
  • Simon Lewis (Lovelace)
  • Jonathan Christopher (Sebastian) Morgenstern
  • Isabelle Lightwood
  • Alec Lightwood
  • Luke Garroway
  • Magnus Bane
  • Jocelyn Fairchild
  • Maryse & Robert Lightwood
  • Maia Roberts
  • Zachariah (Sessiz Kardeş)
  • Jordan Kyle
  • Blackthorn ailesi
  • Asmodeus
  • Maureen Brown
  • Raphael Santiago

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Entertainment Weekly kitaba B+ vermiş ve "Hayattaki sadece birkaç şey uzun zamandır beklenen mutlu bir sondan daha tatmin edicidir ki bu da tam Clare'lik bir iş" diyerek olumlu bir eleştiri yapmıştır.[2] The Guardian ise yine oldukça olumlu bir eleştiri olarak "Kitabın serinin sonu için harika bir son olmasından başka ne söylenebilir bilmiyorum... Bu uzun zaman sonra bitince kalbinizde sürekli sakladığınız kitaplardan birisi" demiştir.[3] Booklist ise biraz karmaşık bir eleştiri yapmıştır. "Kesinlikle umut ile bağlandık tekrar"[4] School Library Journal, "Serinin hayranları kesinlikle bu son ile tatmin olacaklardır" demiştir. Bunun yanında Commonsensemedia "Heyecan verici bir bitiş!" eleştirisini yapmıştır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Book Six: City of Heavenly Fire 16 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. CassandraClare.com. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  2. ^ "City of Heavenly Fire 25 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Entertainment Weekly. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  3. ^ "City of Heavenly Fire by Cassandra Clare – review 15 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Guardian. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  4. ^ "City of Heavenly Fire 21 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Booklist. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  5. ^ "City of Heavenly Fire: The Mortal Instruments, Book 6 5 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Commonsensemedia. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]