Camlar Şehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Camlar Şehri
City of Glass
Camlar Şehri'nin türkçe baskısının kapağı
YazarCassandra Clare
ÇevirmenSelim Yeniçeri
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerFantastik, Macera
Yayım24 Mart 2009 (özgün)
Ağustos 2010 (Türkçe)
YayımcıArtemis Yayınları
Medya türüÇıktı
Sayfa624
ISBN1-4169-1430-7 (özgün)
9786054377381 (Türkçe)
Ölümcül Oyuncaklar serisi
Küller Şehri Camlar Şehri Düşmüş Melekler Şehri

Camlar Şehri, New York şehrinde geçen, Cassandra Clare tarafından yazılan, fantastik bir seri olan Ölümcül Oyuncaklar serisinin üçüncü kitabıdır.[1] İlk defa orijinal dilinde 24 Mart 2009 tarihinde yayınlandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap Clary ve Simon'ın garip ayrılıkları ile başlıyor. Konsey ve Alicante'nin de izniyle Magnus Bane bir geçit yaratır, Lightwood'lar, Clary, Jace ve Madeleine'i Alicante'ye yollar. Çaresizce Clary'i güvende tutmaya çalışan Jace, Simon'dan Lightwood'lara, Clary'nin İdris'e gitmek istemediğini söylemesini ister ki bundan Clary'nin haberi yoktur. Simon bunu yapmak istemez ama tartışmaları Forsaken, Enstitü'ye saldırdığında sona eriyor. Saldırı sırasında Madeleine ölüyor. Simon ise çok kötü yaralanmıştır. Jace'in ise Forsaken'in onu öldürmesi endişesinden dolayı onu geçitten geçirmekten başka çaresi kalmamıştır.

Magnus, Clary'e olanları anlatır. Clary ise güçlerini kullanarak İdris'e bir geçit yaratır. Luke onu durdurmaya çalışırken ikisi birden geçitten geçerler. Ama yetkili olmayan kimse şehre giremeyeceğinden dolayı Alicante'nin dışarısındaki dağların arasında bir yerde bulurlar kendilerini. Garip güçleri olan bir gölün yanındadırlar. Luke, burasının Lyn Gölü olduğunu ve bu gölü Raziel'in Ölümlü Kupa ve Kılıç ile yarattığını açıklar. Daha sonra da ölümcül oyuncakları Gölgeavcısı Jonathan'a (İlk gölgeavcısı) bırakmıştır. Fakat sonraları göl zehirlenmiş ve Gölgeavcıları için tehlikeli bir hal almıştır, eğer sudan içerlerse halüsinasyon görmeye ve deliliğe sebep olur.

Birlikte Alicante'ye dönerler. Clary yaralanır, Luke onu iyileştirmesi için kız kardeşi ve aynı zamanda bir gölgeavcısı olan Amatis'in yanına götürür. Diğer ekip de bu sırada Aline Penhallow ve kuzeni Sebastian Verlac (Jonathan Morgenstern) ile tanışırlar. Bazı konsey üyeleri Simon'dan Lightwood'lar ile birlikte yalan söyleyip Valentine'ın ajanı gibi davranmalarını istemiştir, lakin Simon reddedince hapsedilmiştir.

Clary, diğerlerini bulabilmek için Luke'un kız kardeşinin evinden kaçar ama Jace ve Aline'i öpüşürken görür. Jace ona kızarak eve geri dönmesini ister ve Sebastian onu götürür. Sebastian, Clary'nin annesini kurtarmakta yardım etmeye karar verir ve ikili ertesi gün Ragnor Fell'in evine giderler. Ama görürler ki Fell öldürülmüş ve Magnus da oradadır. Magnus, Sebastian'ı dondurur. Clary'e annesini kurtarabilmek için Weyland'den bir büyü kitabı alması gerektiğini söyler. Sebastian ile Clary oradan ayrılır. Yalnız kaldıklarında öpüşürler ama yanlış hisseden Clary kendisini geri çeker. Ardından Sebastian, Clary'e Simon'ın hapsedildiğini söyler.

Clary, Amatis'in evine geri döner ve orada Jace ile karşılaşır. Jace daha önceki sert davranışından dolayı özür diler. Tekrar Jace'in, Simon'ın hapsedildiğini söylemediği için kavga ederler. İkili ev havaya uçtuğunda zar zor hayatta kalır. Kendilerini yere fırlatmışlar ve üst üste düşmüşlerdir. Daha sonra Alicante'ye dönerler. Bu arada Isabelle, Aline'ı bir iblisten kurtarır ama Aline kaçar. Alec onun peşine düşer Magnus'ı bulmak için. Magnus ile olan ilişkilerini tekrar değerlendirmek istemektedir. Clary ise büyü kitabını Magnus'a verir ki annesini uyandırsın.

Jace, Clary ve Alec; Simon'ı hapisten kaçırmaya gider. Hem Simon'ı hem de onun hücre arkadaşı Samuel'ı kaçırırlar, daha sonra da Samuel'ın aslında Hodge olduğu ortaya çıkar. Hodge onlara son ölümcül oyuncak olan Ayna'nın aslında Lyn Gölü olduğunu söyler. Sebastian, Hodge'ı öldürür ve diğerlerine herkesi güvende tutmak için yaptığını söyler. Bu olaydan sonra dörtlü, Sebastian'ın aslında Valentine'ın casusu olduğunu öğrenir. Sebastian kaçar, diğerleri de onun Max'i öldürdüğünü öğrenir. Max'in cenazesinin ertesi sabahı Jace, Sebastian'ın peşine düşer.

Clary, Konsey'i aşağı dünyalılar ile birlikte savaşabilmek için ikna etmeye çalışır. Ayrıca onlara ölen bir meleğin kendisine öğrettiği bağlayıcı bir mühür öğretir. Alec, Magnus'ı gölgeavcılarından ve aşağı dünyalalırdan oluşan koca bir kalabalığın önünde öper. Orada ebeveynlerinin yanında Konsey de bulunmaktadır. Sonunda Magnus'ın uyandırmayı başardığı annesi ve Clary konuşurlar ve Jace'in asıl babasının son Sorgucu Stephen Herondale olduğu ortaya çıkar, bu demek oluyordur ki Jace ve Clary kardeş değillerdir ve Jace, iblis kanı taşımamaktadır. Sebastian, Clary'nin iblis kanı taşıyan asıl kardeşidir. Clary, Simon'ı Raphael'den korumak için çok güçlü bir koruma büyüsü olan Cain Mührü ile işaretler. Raphael, eğer onlara Simon'ı verirlerse vampirlerin gölgeavcılarının safında yer alacağını söyler. Clary, Simon'ı verir ama koruma büyüsünü öğrenince vampirler Konsey'e savaş açar. Bu arada Jace, Sebastian'ı Valentine ile konuşurken görür. Valentine, Lyn Gölünü kullanarak Raziel'i çağırmak ve Ölümlü Kupa'dan içmemiş bütün gölgeavcılarını öldürmek ister.

Clary, Lyn Gölüne bir geçit açar ve Valentine'ın Raziel'i çağırmasına engel olmaya çalışır. Ama Valentine onu felç edecek özel bir mühür kullanır. Raziel'i çağırmak için bir fedakarlık yapması gerekmektedir. Clary'i kurtarmaya gelen Jace'i bıçaklayarak onun kanını fedakarlık olarak kullanır. Jace ölür ve Raziel uyanır. Ama Raziel, Valentine'ın planlarını öngörür ve onu öldürür. Clary'nin bir isteğini yerine getireceğini söyler. Clary de Jace'in geri gelmesini ister. Alicante kurtarıldıktan sonra Clary, Jace ve diğerleri eve döner.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Clary Fray
  • Jace Herondale
  • Simon Lewis
  • Isabelle Lightwood
  • Alec Lightwood
  • Luke Garroway
  • Valentine Morgenstern
  • Magnus Bane
  • Jocelyn Fairchild
  • Maryse & Robert Lightwood
  • Max Lightwood
  • Maia Roberts
  • Raphael Santiago
  • Seelie Kraliçesi
  • Jonathan (Sebastian) Morgenstern
  • Aline Penhallow
  • Amatis Herondale
  • Sorgucu Aldertree
  • Madeleine Bellefleur
  • Meliorn
  • Raziel
  • Ithuriel

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın eleştirileri biraz kafa karıştırıcıdır.[2][3] Kirkus Reviews, "Melodramatik duygular arasında yüzmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı" demiştir.[4] Booklist, kitabın sonuna "tatmin edici" diyerek kitaba pozitif bir eleştiri yapmıştır.[5] School Library Journal ise yine karmaşık bir eleştiri yapmıştır. "Tahmin edilebilir ve soluk bir tarz" demelerine rağmen hayranların kitabın sonunda tatmin olacaklarını belirtmişlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Freitas, Donna. "Mülakat: Cassandra Clare 2 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Publishers Weekly. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2016.
  2. ^ "City of Glass by Cassandra Clare". Teen Ink. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  3. ^ "City of Glass: The Mortal Instruments, Book 3 8 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Commonsensemedia. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  4. ^ "Review: City of Glass 10 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Kirkus Reviews. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.
  5. ^ "Booklist Review: City of Glass". Booklist. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]