Margery Kempe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Margery Kempe
Doğumc.1373
Norfolk, İngiltere
Ölümc.1438
Milliyetİngiliz
Önemli eser(ler)Margery Kempe’nin kitabı

Margery Kempe (d. 1373 Norfolk, İngiltere – ö. 1438) İngiliz mistizmin Altın çağı olarak adlandırılan– Norwichli Juliana, Walter Hilton ve anonim bir kitap olan “ Bilmeyen Bulut” çağın sonunda yaşayan bir İngiliz mistikti.[1] Katolik ve Anglikan Kiliseleri tarafından onurlandırılmış ancak hiçbir zaman aziz yapılmamıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Margery ne bir rahibe, ne de bir beguine rahibe ya da şehirde hayatı yaşayan bir münzeviydi. Evli ve 14 çocuk annesiydi. İş insanı olarak bira fabrikası işletiyordu. Birkaç kere Yeruşalem, Roma ve Assisi da dahil olmak üzere hac yolculuğuna çıkan çok dindar bir Hristiyan kadındı ve birçok “merhamet işleri” yaptı.

Margery’in Ruhsal Otobiyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Margery Kempe’nin kitabı - 18inci Bölüm - 1444'daki manüskri

Margery Kempe’nin kitabı onun tek kitabıdır. Ruhsal otobiyografidir. Kitabı (nasıl yazacağını bilmediği için kitabını yazdırmak zorunda kaldı) yazıcı tarafından yazılmıştır. Kitabı Tanrı ile konuşmaları ve görümleri ile ilgilidir.

Margery Kempe, İsa, Meryem, Tanrı ve diğer dinsel figürlerle konuşmaları ve ziyaretleri olduğunu ayrıca, Mesih’in çarmıha gerilişinde ve doğumu esnasında aktif katılımcı olarak görümler gördüğünü onayladı.[2]

Bir diğer görümünde Mesih günahlarının affettiği garantisini verir. Mesih ona birkaç buyruk verir. Buyruklar şöyledir: sevgi için onu çağırması, et yemeği bırakması her Pazar günü Efkaristiya alması, teşbih duası yapması, düşüncesinde onunla olması ve onunla konuşması... Kitabında ayrıca Norwichli Juliana ile yaptığı konuşmaları ve ondan aldığı tavsiyeler bulunmaktadır.

Otobiografisi bir kadının ne kadar duygusal olduğunu göstermektedir. İsa’ya bağlılığı, birçok kuşku ve ayartma ile karşı karşıya kaldığı için son derece dramatiktir. Birçok sinirsel çöküntüyü deneyimlemiş olduğu görülüyordu. Margery Kempe’nin psikolojik istikrarsızlığı ve acısı nettir.[3] Bu arada yazıları hassas psikolojik durumuna rağmen, Tanrı’nın iradesine göre yaşamasına ne kadar yardım ettiğini göstermektedir. Margery, örneğin şunu anlamıştı; Tanrı’nın iradesini takip edip etmediğini bilebilmek için aşkın bir sevgiye, yardımlaşma ve merhamete yönelip yönelmediğini düşünmesi gerekiyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Christian Mystics 108 seers, Saints, and Sages. Carl McColman (İngilizce). Hampton Roads. 2016. s. 40 ISBN 978-1-57174-730-3. 
  2. ^ Medieval Mysticism Or Psychosis?. Torn Alison (İngilizce). Psychology and Behavioral Sciences Collection. 2011. ss. 788-790. 
  3. ^ The Spirituality of the Middle Ages. François Vandenbroucke (İngilizce). Burns and Oates. 1968. s. 426 ISBN 0-86012-114-3.