Kuzey Sumatra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.20, 14 Ocak 2015 tarihinde BSRF (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 15013047 numaralı sürüm (yazım hatası)
Kuzey Sumatra
Sumatera Utara
Kuzey Sumatra'nın Endonezya haritasındaki konumu
Kuzey Sumatra'nın Endonezya haritasındaki konumu
ÜlkeEndonezya Endonezya
MerkeziMedan
Yüzölçümü
 • Toplam72981.23 km²
Nüfus
 (2010)
 • Toplam13.712.660

Kuzey Sumatra (Endonezce: Sumatera Utara), Endonezya'da, Sumatra'nın kuzeyinde il. Batıda Hint Okyanusu, doğuda Malakka Boğazı, kuzey ve kuzeybatıda Aceh özerk ili, güneyde Batı Sumatra, güney ve güneydoğuda Riau illeriyle çevrilidir. Hint Okyanusundaki Nias, Mursala, Pini ve Batu adalarını da kapsayan ilin yüzölçümü 72,981.23 km²'dir.

Tarihçe

Bölge, 7. yüzyılda merkezi Palembang olan Budist Şrivicaya İmparatorluğu'nun, ardından da 16. yüzyılın başlarına değin varlığını koruyan Hindu Macapahit İmparatorluğu'nun egemenliğinde kaldı. 16. yüzyılın ikinci yarısında Müslümanlığın yayıldığı bölge, aynı dönemde kurulan Açe Sultanlığı'na katıldı; ardından Açe ve Güney Sumatra sultanları arasındaki çok sayıda çarpışmaya sahne oldu. 17. yüzyılda Felemenklilerle İngilizler arasında Sumatra'nın denetimi konusunda rekabet başladı. 1871'de İngilizlerin çekilmesinin ardından, 1903'te bölgenin tümü Felemenk egemenliğine girdi. II. Dünya Savaşı sırasında Japon işgali altında kalan Kuzey Sumatra, 1950'de Endonezya Cumhuriyeti'ne katıldı.

Daha geniş özerklik tanınması için yürütülen mücadele, 1956'da Endonezya hükümetince bastırıldı.

Doğal yapı

Toba Gölü

İl topraklarının yaklaşık üçte ikisini, Barisan Dağlarında kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Batak Platosu kaplar. Sinabung (2.451 m), Sibayak (2.093 m) ve Sorikmerapi (2.145 m) dağları gibi birçok sönmüş ya da etkin yanardağla çevrili olan platonun merkezinde, Toba Gölü yer alır. Bulunduğu yörenin yükseltisi 912 m olan gölün ortasında, 44 km uzunluğunda, 19 km genişliğinde Samosir Adası vardır; ada, gölün batı kıyısında dar bir yapay kıstakla bağlanmıştır. Platonun güneybatısı boyunca uzanan kıyı düzlükleri, kuzeyde ve güneyde bataklıklarla kaplıdır. Düzlükteki yerleşmeler, haliçlerle yarılmış kıyı bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Toba Gölünün sularını toplayan Asahan Nehri dışındaki başlıca akarsular, platonun doğu yamaçlarından inerek Malakka Boğazına dökülen Barumun, Bila ve Kuala ile batı yamaçlarının sularını Hint Okyanusuna ulaştıran Gadis Nehridir. Batak Platosu astropik karma ormanlarla kaplıdır.

Ekonomi

İlin ekonomisi dönüşümlü tarıma dayanır. Başlıca ürünler pirinç, manyok, tütün, kauçuk, palmiye yağı, sisal, çay, kahve ve biberdir. Meyve ve sebze de yetiştirilir. Sanayi ürünleri arasında işlenmiş gıda ve tütün, içki, dokuma, oyma tahta, deri ve kauçuk eşya, kimyasal ürünler, madeni eşya, makine ve ulaşım araçları sayılabilir.

Nüfus

Başlıca kentler, yönetim merkezi Medan ile Tanjungbalai, Tebingtinggi, Binjai, Pematangsiantar ve Sibolga'dır. Nüfusun yarıya yakınını Bataklar oluşturur[1], diğer önemli etnik gruplar Açeler ve Malaylar'dır. Ayrıca Çinliler ve Hintler vardır. 2010 yılı itibariyle Kuzey Sumatra'nın toplam nüfusu 12,985,075'dir.[2]

Kaynakça

Dış bağlantılar