Keşif (askeriye)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Keşif, askerî harekâtta bir bölgede doğal özellikler ve düşman varlığı hakkında bilgi ve askerî istihbarat edinme harekâtıdır.[1][2]

Keşif örnekleri arasında piyadeler, gemiler veya denizaltılar, askerî keşif aracı, insanlı veya insansız keşif uçakları, keşif uçağı, gözetim uçağı, yer gözlem uydusu, casus uydu ve yapay uydular tarafından gerçekleştirilen havadan keşif, devriyeler veya gizli gözlem noktası kurmak bulunmaktadır.[3] Donanmalar da ayrıca casus gemisi ile hidrografik araştırmalar ve istihbarat toplama işlemlerini de yaparlar.[4]

Casusluk genel olarak keşif sayılmaz çünkü keşif ana güçlerinin önünde çalışan askerî özel kuvvetler tarafında gerçekleştirilir. Casuslar düşman hatlarının arkasında savaşmamaktadırlar.

Kara kuvvetleri ve özel kuvvetler tarafından yürütülen keşif, özel keşif, zırhlı keşif, amfibi keşif ve sivil keşif içerir.

Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Arazi odaklı keşif, arazinin bir araştırmasıdır. Kuvvet odaklı keşif, düşman kuvvetlerine (sayı, teçhizat, faaliyetler, mevzi vb.) odaklanır ve hedef edinme'yi içerebilir. Sivil odaklı keşif, savaş alanının sivil boyutuna odaklanır. Sıhhi epidemiyolojik keşif, mühendis keşfi, uzaysal keşif de yaygın keşif türleridir.

Komutan, keşif müfrezesini aşağıdakilere dayanarak düzenler:

  • misyon,
  • düşman,
  • arazi,
  • asker ve destek mevcutluğu
  • müsait zaman
  • sivil düşünceler.

Kuvvet keşfi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuvvet keşfi bir düşmanın savaş kabiliyetini araştırmak için özel olarak kullanılan bir tür askeri operasyon veya askerî taktiktir. Diğer yöntemler, hızlı hareket kabiliyetini kullanan vur-kaç taktiklerinden ve bazı durumlarda ilave ateş üstünlüğü için hafif zırhlı arabalardan oluşur.

Ateşle keşif, muhtemel düşman pozisyonlarına ateş etme eylemidir. Düşman kuvvetinin hareket ederek veya ateş açarak konumlarını ortaya çıkarmasına neden olur.

Alan keşfi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alan keşfi, belirli bir yer ve etrafındaki alan hakkında gözlem ve elde edilen bilgileri ifade eder.[5] Alan, bir kasaba, dağ, orman veya kuvvetlerin işgal etmeyi, geçmeyi veya kaçınmayı planladığı başka bir özellik olabilir. Bir operasyon alanı (AO) içinde, alan keşifleri, keşifleri komutan için kritik olan belirli bir alana odaklayabilir.

Sivil keşif, askeri operasyonları desteklemek için belirli bir nüfus hakkında geniş bir sivil bilgi yelpazesi toplama sürecidir. Altyapı keşfi ile ilgilidir ve genellikle bununla bağlantılı olarak gerçekleştirilir.[6] Normal olarak, sivil keşif için harekât alanında toplamanın odak noktası, siviller ve askerî güçler arasındaki günlük etkileşimle ilgili sivil bilgileri toplamaktır.

Rota keşfi belirli bir rotaya yöneliktir. Güzergâh keşfi, güzergâh boyunca ve bitişik arazide yangın alanlarının gözlemlenmesine de izin verir.[7] Bu bilgi, planlayıcılara harita bilgilerine ek olarak yardımcı olur.

Bölge keşfi kuvvetlerini belirli, belirlenmiş konumlarda manevra yapmadan önce ayrıntılı bilgi elde etmeye odaklanır. Bu bilgiyi keşif yoluyla elde ettiği için arazi odaklı, kuvvet odaklı veya her ikisi de olabilir.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A Dictionary of Aviation, David W. Wragg. ISBN 10: 0850451639 / ISBN 13: 9780850451634, 1st Edition Published by Osprey, 1973 / Published by Frederick Fell, Inc., NY, 1974 (1st American Edition.), Page 222.
  2. ^ "Reconnaissance". blumira.com (İngilizce). Blumira. 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Penetration Testing Concepts 1 - Active Vs Passive Reconnaissance" (İngilizce). 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Reconnaissance". sciencedirect.com. Science Direct. 24 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Area reconnaissance" (İngilizce). 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Civil reconnaissance; separating the insurgent from the population" (İngilizce). 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Reconnaissance & Surveillance Planning - Defense". irp.fas.org (İngilizce). 17 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  8. ^ "TITLE OF INSTRUCTIONAL EVENT: R&S PLANNING (DEFENSE)" (İngilizce). 1 Mart 1995. 19 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2022. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]