Kategori tartışma:Teröristler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Terör kelimesi Latince’den gelmektedir. Kelime anlamı “korkudan titreme” veya “titremeye sebep olma”dır. Fransızca Petit Robert sözlüğünün kelimeye “bir toplumda bir grubun halkın direnişini kırmak için yarattığı ortak korku” anlamını verdiği belirtilmektedir.

Terör kelimesinin bugünkü anlamında, ilk defa Fransa’da, Fransız Devriminden sonra kullanıldığında herkes hem fikirdir. Devrimden sonra 1793 Martında 1794 Temmuzuna kadar süren dönem “terör rejimi” veya “terör dönemi” (reign of terror-regime de le terreur) olarak adlandırılmıştır. Literatürde terör kelimesi bazen şiddet (violence), siyasal şiddet (political violence), hatta anarşi (anarchy) kelimeyle eş anlamla olarak kullanılmaktadır.

Türkiye’de yıllarca teröre karşılık olarak sadece “anarşi” kelimesi kullanılmış, son yıllarda bu kelime terk edilerek terör denilmeye başlamıştı. Halk dilinde teröristlere verilen ad ise uzun süre “anarşist” olarak kalmıştır.

Terör kavramının Türkçe’deki karşılığı “yıldırma,korkutma”dır.”Terör” ve “tedhiş” kelimeleri aynı anlama gelmektedir;ancak “tedhiş” Arapça’dan geldiğine göre onun Türkçe karşılığı “yılgı” olacak (Türk Dil Kurumu).

Halk üzerinde yılgı yaratan, silahlı veya silahsız şahıs terörist, şahıslar topluluğu ise terör örgütüdür.

Terörizm zamana, zemine ve bakış açısına göre değişken değildir.--Erdemsenol 22:25, 2 Haziran 2006 (UTC)


kategorinin varlığı ve kullanımı hakkında yapılan tartışmalar için lütfen Kategori tartışma:Teröristler/Arşiv1 sayfasına bakarak orada görüş belirtiniz. Tembelejderha 18:13, 12 Haziran 2006 (UTC)


Kategorinin silinmesi[kaynağı değiştir]

Kategori tartışma:Teröristler/Arşiv1 sayfasında geçen tartışmalar sonucu, bu kategorinin olmaması yönünde bir genel kanaatin olduğu görülmüştür. Oylama yapmanın gereksiz olacağını ve uzun süredir tartışılan konunun artık kapanması gerektiğini düşündüğümden sil şablonu koydum. Herhangi bir deüşünce, itiraz veya öneri için lütfen mesaj atınız. Tembelejderha 00:06, 23 Haziran 2006 (UTC)


Aşağıdaki tartışma kategorinin SAM sayfasından kopyalanmıştır. Eski tartışmalara ulaşmak için Kategori tartışma:Teröristler/Arşiv1 sayfasına göz atabilirsiniz. Tembelejderha 09:28, 11 Temmuz 2006 (UTC)

Tanım: Kime ve neye göre terörist[kaynağı değiştir]

Terör kelimesi Latince’den gelmektedir. Kelime anlamı “korkudan titreme” veya “titremeye sebep olma”dır. Fransızca Petit Robert sözlüğünün kelimeye “bir toplumda bir grubun halkın direnişini kırmak için yarattığı ortak korku” anlamını verdiği belirtilmektedir.

Terör kelimesinin bugünkü anlamında, ilk defa Fransa’da, Fransız Devriminden sonra kullanıldığında herkes hem fikirdir. Devrimden sonra 1793 Martından 1794 Temmuzuna kadar süren dönem “terör rejimi” veya “terör dönemi” (reign of terror-regime de le terreur) olarak adlandırılmıştır. Literatürde terör kelimesi bazen şiddet (violence), siyasal şiddet (political violence), hatta anarşi (anarchy) kelimeyle eş anlamla olarak kullanılmaktadır.

Türkiye’de yıllarca teröre karşılık olarak sadece “anarşi” kelimesi kullanılmış, son yıllarda bu kelime terk edilerek terör denilmeye başlamıştır. Halk dilinde teröristlere verilen ad ise uzun süre “anarşist” olarak kalmıştır.

Terör kavramının Türkçe’deki karşılığı “yıldırma,korkutma”dır.”Terör” ve “tedhiş” kelimeleri aynı anlama gelmektedir;ancak “tedhiş” Arapça’dan geldiğine göre onun Türkçe karşılığı “yılgı” olacak (Türk Dil Kurumu).

Halk üzerinde yılgı yaratan, silahlı veya silahsız şahıs terörist, şahıslar topluluğu ise terör örgütüdür.

Terörizm zamana, zemine ve bakış açısına göre değişken değildir.

Verilen bazı örnekler için ise; Sui misal emsal olmaz lafını hatırlatırım, Yaser Arafat'ı kimse terörist listesine koymamıştır.

Lighterside'ın belirttiği gibi: Konuya uluslarası hukuk çerçevesinde bakarsak "terörist" kavramı uluslararası anlaşmalarda tanımlanmazken "terörist eylemler" tanımlanıyor: [savaş zamanı dışında] uçak kaçımak (La Hey Anlaşması), uçağa bomba koymak ve benzer sabotaj eylemleri (Montreal Anlaşması), kanunsuz nükleer madde kaçırmak, rehine almak, gemi kaçırmak, halka açık bir alanda patlayıcı madde kullanarak adam öldürmek/teşebbüs, ve terörist ilan edilmiş örgütlere para yardımı yapmak. Bunun dışında ise kavram biraz belirsizleşiyor. Savaş/çatışma esnasında "düşman" tarafta yer alan kişilere "savaşçı" (combatant) adı veriliyor. Ama savaşan taraflar arasında savaş kurallarını ihlal eden tarafa "terörist" denilebiliyor (ihlal örneği: sivil halkı kasten hedef almak, savaş esirlerine kötü davranmak, katliam geçekleştirmek, doktorlara saldırmak). Ama bu kural ihlalleri askeri hedefleri gerçekleştirmek için mecbursa savaş suçu sayılmıyor. Cenevre Anlaşmasına göre "savaşçı" sayılan kişiler arasında gerillalar, sömürge egemenliğine ve işgale karşı savaşanlar, ve ırkçı rejimlere karşı mücadele edenler yer alıyor

işgal altındaki toprakların savunulması terörizme sokulmamıştır asla. Ancak terör eylemi (sivil halkı kasten hedef almak-Apo-Fehriye Erdal, savaş esirlerine kötü davranmak-ABD-İsrail, katliam geçekleştirmek-Miloseviç, doktorlara saldırmak-Apo) gerçekleştiren herkes teröristtir

Burada hassas nokta; olmayan hakkın silah yolu ile halk üzerinde tedhiş yaratarak ve insan öldürerek ve sivilleri hedef alarak alınmaya çalışılmasıdır

Bariz örnek; Çeçen direnişçilerin Rus birliklerine saldırması ulusul direniştir, ancak Osetyadaki gibi okul çocuklarını yani sivilleri hedef almaları noktasında o kritik eşiği aşarak kendilerini terörist sınıfına sokmuşlardır.

Sürekli referans olarak gösterilen en.wikiyi bu sefer ben referans olarak gösteriyorum, buyrun altta adamlar milletlerine göre dahi sıralamışlar iken bizde neden sorun oluyor biri bunun açıklamasını yapabilir mi?

Biri desinki bu kategori yerine şu kategoriye taşınmasına toplulukça karar verildi, karar alındı mı? Hayır, kategori oluşturuldu mu? Heyır. Ortada ne çözüm var nede hedef. Unutmayınız ki en büyük kaoslar çözümsüzlükten doğar.

Kimseyi suçlamak gibi bir niyetim olamaz ama Abdullahcığımı nereye koyacaz, saygın devlet adamları kategorisine mi? Category:Terrorists by nationality

Önce çözüm sonra neşter; niye neşter atıldığını doyurucu bir şekilde anlatınız, kategori boşluğunun nasıl doldurulacağını tartışıp karara varmadan silmek akıllarda sadece soru işareti bırakır.


Other nationalist terrorists Abdullah Öcalan -Türkiye(in prison)

an gof - Cornwall - (inactive)

Abkhaz Separatists - Georgia

East Turkestan Islamic Movement - Central Asia and China

ETA (Basque Fatherland and Liberty) - Spain and southern France (founded 1959)

Scottish National Liberation Army (SNLA) - Scotland (defunct)

Croatian Revolutionary Brotherhood - Yugoslavia (disbanded)

Front de Libération du Quebec - Canada (founded 1963)

Cells: Chenier Cell, Liberation Cell,

Kosovo Liberation Army - (KLA)

Kurdistan Workers Party (PKK/KADEK/KONGRA-GEL) - Turkey

Los Macheteros - Puerto Rico (founded 1976)

National Front for the Liberation of Corsica (FLNC) - France

African National Congress (historical) - South Africa

Armed Islamic Group (GIA) - France, Algeria

Algerian National Movement (MNA) - France, Algeria (disbanded)

National Liberation Front (FLN) - France, Algeria

Organisation de l'Armée Secrète (OAS) - France, Algeria (disbanded)

--Erdemsenol 23:19, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Terörist nitelemesi, her durumda üzerinde kolaylıkla hemfikir olunabilecek bir niteleme değil. Örneğin, Irak'ta ABD işgal güçlerine karşı direnenler, ABD'ye ve işbirlikçilerine göre teröristtir. Bazı kimselere göre ise, onların kime karşı silah kullandıkları önemlidir. Yalnızca işgalci askerlere karşılarsa terörist değillerdir, ama Iraklılara karşı da silah kullanıyorlarsa, teröristtirler. Ancak diğer bazı kişiler bu sınıflandırmaya katılmayıp, sözkonusu kişilerin öldürdüğü ya da yaraladığı kişilerin ABD ile doğrudan ya da dolaylı olarak işbirliği yaptığı için hedef olmayı hak ettiklerini ileri sürmektedirler. Benzer bir bakış açısıyla yukarıda listelediğiniz tüm örgütler değişik eleştirilere tabii tutulabilirler. Listede verdiğiniz tüm örgütler için herkesin terörist nitelemesi kullanmadığı değişik kaynaklar incelenerek kolaylıkla görülebilir. Yalnızca terörist nitelemesi konusunda değil, bu paragrafta kullandığım direnenler ve işbirlikçi gibi nitelemeler konusunda bile herkes hemfikir olmayacaktır. Saygılar... Muhammedcimci 23:51, 10 Temmuz 2006 (UTC)
Yaser Arafat'ın kimse tarafından terörist diye nitelendirilmediğini söylüyorsunuz. Oysa başta İsrailliler olmak üzere, onu terörist diye nitelendiren o kadar çok kişi oldu ki, basit bir Google taramasıyla bile çok sayıda kaynağa ulaşabilirsiniz. Örnek: http://www.camera.org/index.asp?x_article=795&x_context=7 Saygılar... Muhammedcimci 00:00, 11 Temmuz 2006 (UTC)
  1. Uygun başlıklandırmaya dikkat ediniz, SAM'larda açılan yanlış sıralı başlıklar yüzünden tüm ayın SAM'ları birbirine karışıyor.
  2. Bunun tartışması çok uzun bir süre boyunca yapıldı, fikirlerinizi geniş bir şekilde orada belirtebilirdiniz, hâlâ belirtebilirsiniz - ama SAM'da oy verilir, tartışılmaz. - Noumenon mesajkatkılar 06:56, 11 Temmuz 2006 (UTC)
1. İlgilenmem gereken 114 işçi, 12 idari personel ve 318 bayii varken takdir edersinizki heryeri takip edemem. Buna rağmen birçok kullanıcıdan daha fazlasını yaptığıma ınanıyorum.
2. SAM'ın neden konulduğunu SAM'da tartışmayacaksak, nerede tartışacağız?
3. Bir madde yada kategori açıldığında düzenlenmesi için tartışmak ile varlığının devamını veya yok olmasını karara bağlamak için yapılan tartışmalar birbirinden farklıdır, yani yeri burası değıl SAM tartışma sayfasıdır.--Erdemsenol 18:45, 11 Temmuz 2006 (UTC)
1.Tesekkurler.
2.Burada tartisilacak. Teknik acindan da boylesi daha uygun zaten.
3.Belirtiginiz konularin hepsi burada daha konuşuldu; yeni bir fikir getirmemişsiniz.
Soylediginiz tanimda politik-adi suclu ayirimi yok; oysa en: Wiki taniminda da bu geciyor. Bu da tarafli yaklasima yol aciyor. Citrat 19:59, 11 Temmuz 2006 (UTC)

SAM ı mamı git ingilizce vikipediye anlat[kaynağı değiştir]

Çok tarafsız, taraflı göbekten zatlar. Eğer vikipedinin çok tarafsız olduğunu düşünüyorsanız, eğer apo ya terörist demek taraflı oluyorsa alın size sizin ustalarınızdan cevap... bakın adamlar tarafsızlıktan ne anlıyorlar. Usama..Tarafsızlık eymiş ya öğrein ya da doğrusunu bize öğretin, biz öğrenelim. Öyle oldu ittiye oylama olmaz. ir daha yapılmalı ve gerekli süre içerisinde tutulmalı...----Ddenkelmesaj 17:21, 1 Nisan 2007 (UTC)

Aslında şu daha uygun olur. Pkk lı teröristler ibaresi daha özel ve kullanım açısından daha az tartışılır olur.. ?----Ddenkelmesaj 17:40, 1 Nisan 2007 (UTC)
Ben teröriste terörist diyemeyek miyim yani...Hanımlar beyler, toplumda şiddete ve korkuya yol açan herkese terörist denir. Dünyanın heryerinde bu böyledir. İnsanları hatta bebekleri kat'l edenlere de katil ve aynı zamanda terörist denir. Pkk terör örgütü ise (ki öyle Birleşmiş Milletler kararlarına varıncaya kadar-Hadi bizim yasaları beğenmiyorsunuz siz lümpenler-) bende bal gibi bunlara hem cani hemde terörist derim. Üstünede kategori mategori ne varsa koyarım. Burada bazıları (ki onlar efendilerinin sözünden çıkmaya korkan bir kaç kişi) ellerine geçirmişler bir dizgin, koca topluluğu istedikleri yöne sevk etmeye çalışıyorlar. Ben benim kanımı akıtan, canımı acıtan adama terörist demeyeceğimde kime diyeceğim. Kızılordu fraksiyununa mı? O daha sonraki bir iş. Lütfen Kutsallarımızı dinamitlemeye çalışanları bir yerlere not edelim. Bu açık toplum ukalalarına gerektiğinde dur diyelim...--Alperx 14:25, 2 Nisan 2007 (UTC)

Terör ve terörist konularında aman olmasın zaten taraflı, vandalıyla trolüyle uğraşamayız tavrı en çok kime yarıyor? Ülkemizin baş belası terör illetini görmezden gelmek sorunları çözmüyor aksine onları öyle tanımlamamak cesaret veriyor. Bazen suç ve suçluları tanımlamamak, susmakta tarafınızı iyi belli eder. Terörist kategorisi muhakkak olmalı ilgili maddelerde T.c hukukuna göre teröristtirler ibaresi bir takım tarafsızlık saplantılıları memnun etmek için koyulabilir. Buraya katkı yapanlar şunu unutmasınlar hangi dilde olursa olsun bu ansiklopediyi şekillendirmek o dilin konuşulduğu ülkenin hukukuna aykırı kararlar almayı gerektirmez. --BIYIKLI 18:53, 3 Nisan 2007 (UTC)

Kategori:Diktatörler'de taraflilik olarak Teroristler kategorisinin sorunlarini iceriyor. Konuyla ilgilenenler bu tartismaya da bakmak isteyebilirler. Citrat 17:05, 12 Nisan 2007 (UTC)

Bu kategori açılmış, varlığı uzun süre tartışılmış ve sonra silinmiştir. Vikipedi'nin temel ilkelerinden biri olan tarafsız bakış açısını ihlal ettiği düşünülen bu kategori kullanılmamaktadır.

İlgili tartışmalar ve oylama için

sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Özet olarak:

Vikipedi tarafsız bakış açısı ilkesi gereği hiçbir kişi ve grubu terörist olarak nitelendirmemekte ve sınıflandırmamaktadır. (Maddelerin içinde de terörist ve terör örgütü gibi nitelendirmeler paralel bir şekilde aynı ilkenin korunumu gereği yapılamaz.) Silahlı örgütler için silahlı örgütler kategorisi bulunmaktadır ve gerekirse kullanabilirsiniz. Ayrıca maddelerde kişi ve grupların, ülke ve/veya uluslararası organizasyonların terörist ve terör örgütü listelerinde bulunduğunu belirtebilirsiniz.