Kakigōri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kakigōri
Ülke(ler)Japonya
TürüKar helvası
TipiTatlı
Ana malzemelerBuz, şurup, yoğunlaştırılmış
veya buharlaştırılmış süt
ÇeşitleriShirokuma

Kakigōri (Japoncaかき氷), şurup, tatlandırıcı ve genellikle buharlaştırılmış süt veya yoğunlaştırılmış sütle tatlandırılan bir Japon buz tatlısıdır.[1] Kōrikoppu ismindeki cam bardağın içinde servis edilir.

Sokaklarda satılan kakigōri, ayrıca festivallerde, marketlerde, kafelerde ve restoranlarda da satılır. Sıcak yaz aylarında, Japonya'nın hemen hemen her yerinde kakigōri satılır. Özellikle yaz festivallerinde ve fuarlarında yakisoba, takoyaki ve pamuk şeker kadar popülerdir.[2] Bazı dükkanlar dondurma ve şekerli kırmızı fasulye ezmesi veya tapyoka incilerle servis yapmaktadır.

Popüler aromalardan bazıları çilek, kiraz, limon, yeşil çay, üzüm, kavun, "Blue Hawaii", tatlı erik ve renksiz şuruptur. Bazı dükkanlar iki veya daha fazla şurubu birlikte kullanır. Kakigōri'yi tatlandırmak için yoğunlaştırılmış veya buharlaştırılmış süt üzerine dökülür.

Shirokuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Shirokuma

Shirokuma (白熊 veya しろくま), yoğunlaştırılmış süt, küçük renkli mochi, meyveler ve tatlı fasulye ezmesi (genellikle Azuki fasulyesi) ile tatlandırılmış buzdan yapılmış bir kakigōri türüdür.[3] Mandalina, kiraz, ananas ve kuru üzüm shirokuma yapımında sıklıkla kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 新明解国語辞典(第6版)、三省堂
  2. ^ "Kakigōri childs treat now luxury dessert". The Japan Times. 4 Ağustos 2018. 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  3. ^ "Shirokuma shave ice". www.ana-cooljapan.com. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]