Mochi
Moçi (Japonca: 餅), moçigome, kısa taneli yapışkan pirinç ve bazen su, şeker ve mısır nişastası gibi diğer bileşenlerden yapılan Japon pirinç kekidir. Pirinç ezilerek özel yöntemlerle hamur kıvamına ve istenen şekle getirilir. Japonya'da geleneksel olarak moçitsuki adı verilen bir törenle yapılır.[1] Yıl boyunca yenen moçi, Japon Yeni Yılı için geleneksel bir besindir ve bu süre zarfında genellikle satılır ve yenir.
Moçi, polisakkaritler, lipitler, protein ve sudan oluşan çok bileşenli bir besindir. Moçi, amilopektin jeli, nişasta taneleri ve hava kabarcıklarından oluşan heterojen bir yapıya sahiptir.[2] Bu pirinç, düşük seviyeli amiloz nişastası ile karakterize edilir ve kısa veya orta taneli japonica pirinçlerinden elde edilir. Pirincin protein konsantrasyonu normal kısa taneli pirincinkinden daha yüksektir ve ikisi de amiloz içeriği bakımından farklılık gösterir. Moçi pirincinde, amiloz içeriği ihmal edilebilir düzeydedir ve amilopektin seviyesi yüksektir, bu da jel benzeri kıvamla sonuçlanır.[3]
Moçi, dangoya benzemekle birlikte ancak dövülmüş bozulmamış pirinç taneleri kullanılarak yapılırken, dango ise pirinç unundan yapılır.[4]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Mochitsuki: A New Year's Tradition". Japanese American National Museum. 27 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020.
- ^ Isono, Yoshinobu; Emiko Okamura; Teruo Fujimoto (1990). "Linear Viscoelastic Properties and Tissue Structures of Mochi Cake". Agric. Biol. Chem. 54 (11). ss. 2941-2947. doi:10.1271/bbb1961.54.2941.
- ^ Bean, M.M; Esser, C.A.; Nishita, K.D. (1984). "Some Physiochemical and Food Application Characteristics of California Waxy Rice Varieties". Cereal Chemists. 61 (6). ss. 475-479.
- ^ The Oxford Companion to Sugar and Sweets. 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Pounding Mochi with the Fastest Mochi Maker in Japan2 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., YouTube.