Kıyı başı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
L+3 gününde Okinawa kıyı başı, 1945.
Normandiya kıyı başının haritası, 1944.

Kıyı başı, bir askeri birim deniz yoluyla bir sahile ulaşarak çıkarma yaptığında ve diğer takviye kuvvetleri geldiğinde bölgeyi savunmaya başladığında oluşturulan geçici bir hattır. Yeterince büyük bir birim toplandığında, işgalci kuvvet iç kesimlerde ilerlemeye başlayabilir. Terim bazen köprübaşı ve tutunma bölgesi ile (hem doğru hem de yanlış bir şekilde) birbirinin yerine kullanılabilir. Kıyı başları birçok askerî harekâtta önemliydi. II. Dünya Savaşı sırasındaki Neptün Harekâtı, Kore Savaşı (özellikle İnçon) ve Vietnam Savaşı gibi operasyonlar buna örnek olarak verilebilir.

Birçok kaynak, Neptün Harekâtı'nın Overlord Harekâtı'nı destekleyen deniz operasyonlarına atıfta bulunduğunu belirtse de, en güvenilir kaynaklar, Overlord'un Normandiya'da büyük ölçekli bir tutunma bölgesi kurulmasına ve Neptün'ün, kıyı başını oluşturan çıkarma aşamasına atıfta bulunduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle Neptün, Overlord'un ilk aşamasıydı. D-Day Müzesi'ne göre:

Silahlı kuvvetler, belli askeri harekâtların planlanması ve yürütülmesine atıfta bulunmak için kod adları kullanır. Overlord Harekâtı, Müttefiklerin kuzeybatı Avrupa'yı işgalinin kod adıydı. Overlord Harekâtı'nın saldırı aşaması, Neptün Harekâtı olarak biliniyordu. (...) Neptün Harekâtı D-Day'de (6 Haziran 1944) başladı ve 30 Haziran 1944'te sona erdi. Bu zamana kadar Müttefikler Normandiya'da sağlam bir dayanak noktası oluşturmuşlardı. Overlord Harekâtı da D-Day'de başladı ve Müttefik kuvvetler 19 Ağustos 1944'te Seine Nehri'ni geçene kadar devam etti.[1]

Bir amfibi saldırı başladığında, zafer, kıyı başını en hızlı şekilde takviye edebilen tarafa gitme eğilimindedir. Bazen amfibi kuvvetler, savunmacılar mevzilerini güçlendirmeden önce, kıyı başlarını bir tutunma bölgesi oluşturacak kadar hızlı genişletemezler. Bu durumlarda, savunan güçler galip gelme eğilimindedir. Bu duruma birer örnek olarak I. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olarak Suvla Koyu'na yapılan çıkarma ve II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan Cephesi'nin bir parçası olan Anzio'ya yapılan amfibi çıkarma verilebilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GuidedTours". Ddaymuseum.co.uk. 29 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2012.