Köprü kalesi
Köprü kalesi, bir nehir geçişindeki önemli bir köprünün askeri açıdan korunmasını sağlayan, ayrıca gözetleme ve bölgesel güvenlik açısından da kullanılan tahkimat çeşididir. Bu tür kaleler doğrudan köprünün üzerine veya çok yakınına inşa edilir. Çoğunlukla Geç Orta Çağ döneminde kullanılmıştır.
Genel özellikler
[değiştir | kaynağı değiştir]Köprü kalesi köprünün korunmasının yanı sıra içindeki muhafız birliklerinin ücretli geçişe izin verdiği bir kapı olarak da görev görebilmektedir. Avrupa kıtasında çok sayıda köprü kalesi günümüze kadar gelebilmiştir. Köprü kalesi, tahkim edilmiş köprüden kolaylıkla ayırt edilemez. Orta Çağ'da çok sayıda önemli nehir geçişlerindeki köprüler bu şekilde tahkim edilmiştir.
Belli başlı örnekleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Günümüze gelebilmiş en büyük köprü kalesi İtalya'nın kuzeyindeki Verona yakınlarındaki Valeggio sul Mincio'dir. Milano dükü Gian Galeazzo Visconti tarafından verilen emirle kaleyle Garda Gölü arasındaki köprüye bir kale inşa edilmiştir. Fransa'daki en büyük köprü kale ise Metz yakınlarında Seille Nehri üzerindekidir. Köprüde kule, mazgal gibi tahkimat bulunur.[1] Bosna-Hersek'teki ünlü Mostar Köprüsü de her iki kıyıdaki kaleleriyle dikkat çekicidir. Prag'daki Karl Köprüsü de ünlü bir köprü kalesine sahiptir.
Galeri
[değiştir | kaynağı değiştir]-
İtalya'daki ünlü köprü kalesi Valeggio sul Mincio
-
Metz'deki Portes des Allemands köprü kalesi
-
Fransa'daki Valentré köprü kalesi
-
Ünlü Mostar Köprüsü ve köprü kaleleri