Mazgallı siper

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mazgal sayfasından yönlendirildi)

Mazgallı siper, barbata veya dendan şehir surları veya kaleler gibi yapıları içeren savunma mimarisinde genellikle dikdörtgen şeklinde, savunmalardan ok ya da başka şeyler fırlatmak için açılan boşluklar veya girintilerin meydana getirdiği bir küpeşteden oluşur. Bu boşluklara mazgal ve bu boşluklardan oluşan bir yapıya mazgallı denir ve daha önceden aralıklı olmayan bir küpeşteye mazgal eklemek mazgallamak olarak adlandırılır.[1][2]

Savaşta mazgallı siperin işlevi savunmacılara arkasında saklanacak, gerektiğinde açığa çıkıp ok fırlatacak bir şey vererek korumaktır. Bir savunma binası mazgallı siperlerle tasarlanıp inşa edilebilir veya daha önceden küpeştenin bulunmadığı bir malikaneye mazgallı siperler eklenerek tahkim edilebilirdi. Geç Orta Çağ İngiliz kiliselerinin belirgin bir özelliği kilise kulelerinin ve bazen de alçaktaki duvarlarının üst kısmını mazgallanmış olmasıdır. Bunlar, seküler binalardaki birçok örnek gibi, işlevsel olmaktan çok dekoratiftir.

Mazgallar arasındaki berk genişlikler mazgal dişi olarak adlandırılır. Mazgallı siperlerin arkasında seğirdim yolu denilen korumalı yürüme platformları vardır. Kule veya bina üstlerindeki genellikle düz bir yüzeye sahip çatı dövüş platformu olarak kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KALE - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 
  2. ^ Boran, Ali. Osmanlı Dönemi Kale Mimarisi. 5 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021.