IV. Magnus (Norveç kralı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kör Magnus
Norveç kralı
Hüküm süresi1130–1135
Önce gelenI. Sigurd
Sonra gelenIV. Harald
Hüküm süresi1137–1139
Önce gelenIV. Harald
Sonra gelenII. Sigurd ve I. Inge
Doğumy. 1115
Ölüm12 November 1139
Holmengrå, Hvaler
Eş(ler)iChristine of Denmark
Tam adı
Magnus Sigurdsson
HanedanHardrada
BabasıI. Sigurd
AnnesiBorghild Olafsdatter (cariye)

Magnus Sigurdsson (y. 1115 - 12 Kasım 1139), Kör Magnus olarak da bilinir, 1130'dan 1135'e ve 1137'den 1139'a kadar Norveç Kralıdır (IV. Magnus olarak). Onun kral olduğu dönem, Norveç'te 1240'a kadar süren iç savaş döneminin başlangıcı olmuştur.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Magnus, Norveç Kralı I. Sigurd ve Borghild Olavsdotter'ın oğludur. Kral Sigurd 1130'da öldüğünde Magnus, amcası Harald Gille ile birlikte Norveç'in kralı olmuştur. Dört yıl süren huzursuz barışın ardından Magnus, Harald'a karşı açıkça savaşa hazırlanmaya başlamıştır. 9 Ağustos 1134'te, Bohuslän'deki Stångenäs sürüsünde Färlev yakınlarındaki belirleyici muharebede Harald'ı yenmiştir. Harald Danimarka'ya kaçmıştır.

Magnus, konsey üyelerinin tavsiyesine rağmen ordusunu terhis etti ve kışı orada geçirmek için Bergen'e gitmiştir. Harald daha sonra yeni bir orduyla ve Danimarka Kralı Erik Emune'nin desteğiyle Norveç'e dönmüştür. Çok az direnişle karşılaşarak Noel'den önce Bergen'e ulaşmıştır. Magnus'un az sayıda adamı vardı ve şehir 7 Ocak 1135'te kolayca Harald'ın ordusunun eline geçti. Magnus yakalandı ve tahttan indirildi. Kör ve hadım edildi ve bir bacağı kesildi. Bundan sonra Kör Magnus (Magnus Sigurdsson den blinde) olarak tanındı.

Magnus, Trondheim Fiyordu'ndaki Munkholmen adasındaki Nidarholm Manastırı'na yerleştirildi ve burada bir süre keşiş olarak kaldı. Harald Gille, 1136'da, kendisini 1135'te kral ilan eden başka bir kraliyet taliplisi olan Sigurd Slembe tarafından öldürüldü. İddiasını desteklemek için Sigurd Slembe, Magnus'u manastırdan geri getirdi ve onu ortak kral yaptı. Güçlerini ayırmaya karar verdiler ve Magnus, en popüler desteği aldığı doğu Norveç'e doğru yola çıktı. Orada Minne Muharebesi'nde Kral I. Inge'nin güçleri tarafından mağlup edildi. Daha sonra Götaland'a ve ardından da Danimarka'ya kaçtı ve burada davasına destek bulmaya çalıştı. Danimarka Kralı Erik Emune'nin Norveç'i işgal etme girişimi sefil bir şekilde başarısız oldu.[2]

Magnus daha sonra Sigurd Slembe'nin adamlarına yeniden katıldı, ancak Norveç'te çok az destek almaya devam ettiler. Bir süre krallardan çok haydutlar gibi geçirdikten sonra, 12 Kasım 1139'da Kral I. Inge ve Kral II. Sigurd'un güçleriyle son bir savaşta karşılaştılar. Magnus, Oslofjord'daki Hvaler'in güneyindeki Holmengrå deniz savaşı sırasında öldü. Sadık muhafız Reidar Grjotgardsson son savaşta kralını kaldırdı ama bir mızrak ikisini de sapladı. Magnus, Oslo'daki St. Hallvard Kilisesi'ne gömüldü. Østfold ilçesindeki Skjeberg'deki Storedal çiftliğinde Kral Kör Magnus'un anısına dikilmiş bir anıt bulunmaktadır.[3]

Norveç iç savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Norveç tarihinin iç savaşlar döneminde (1130-1240), değişen ölçek ve yoğunlukta birbiriyle bağlantılı birçok çatışma yaşandı. Bu çatışmaların arka planında belirsiz Norveç veraset yasaları, sosyal koşullar ve kilise ile kral arasındaki mücadele vardı. O zamanlar, başlangıçta değişen isimlerle bilinen veya hiç ismi olmayan, ancak sonunda Bagler ve Birkebeiner halinde yoğunlaşan iki ana hizip vardı. Toplanma noktası düzenli olarak, söz konusu hizbin baş figürü olarak belirlenen ve rakip hizbin kralın yönetimine karşı çıkan kraliyet oğluydu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Magnus 4 Sigurdsson Blinde (Helge Salvesen. Store norske leksikon)". 4 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  2. ^ "Sigurd Slembe (Store norske leksikon)". 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  3. ^ "Magnus 4 Sigurdsson Blinde – utdypning ( Nils Petter Thuesen. Store norske leksikon)". 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]